19/5/2021
Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και απευθύνει σχετικό μήνυμα σε ξένους επενδυτές. Ο κ. Πατέλης αναλύει την κατάσταση της οικονομίας στο τελευταίο τεύχος του newsletter του, που διανέμεται σήμερα, αναδεικνύοντας 9 λόγους για τους οποίους προβλέπει ένα μεγάλο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. «Πόσο μεγάλο, μένει να φανεί», σχολιάζει. Κάποιοι από τους λόγους αυτούς είναι διεθνούς χαρακτήρα και κάποιοι αφορούν ειδικά την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι 9 πηγές αισιοδοξίας για την ανάκαμψη στη χώρα, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, είναι οι εξής:
1. Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά πάνω από 24 δις από τις αρχές του 2020 που αντιστοιχεί στο 14% του ΑΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται, οι υπερβάλλουσες τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών στην Ελλάδα (σε σύγκριση με αυτές που θα ήταν χωρίς την πανδημία) είναι οι δεύτερες υψηλότερες, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά αυτές των ΗΠΑ. «Κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στην οικονομία», σημειώνει.
2. Η ανάκαμψη του τουρισμού. Όπως επισημαίνει, όταν υποκαταναλώνεις υπηρεσίες, η οικονομική θεωρία διδάσκει ότι στη συνέχεια υπερκαταναλώνεις. Οι απώλειες στο ισοζύγιο πληρωμών κόστισαν στην Ελλάδα 5,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της το 2020, αλλά θα ανακτηθούν το 2021 και το 2022. Οι πρώτες ενδείξεις για τη σεζόν του 2021 είναι πολύ ευνοϊκές.
3. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν, εν μέσω επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων λόγω πανδημίας. «Τον περασμένο χρόνο μειώσαμε σημαντικά τη φορολόγηση της εργασίας και του κεφαλαίου, πού αλλού είδατε κάτι τέτοιο;», αναφέρει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, που προβλέπει σημαντικά δευτερογενή αποτελέσματα αυτών των αλλαγών και μιλάει για έναν ενάρετο κύκλο, ο οποίος δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στις προβλέψεις.
4. Το Σχέδιο Ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», που αποτελείται από 68 μεταρρυθμίσεις και 107 έργα. Επισημαίνει μάλιστα ο κ. Πατέλης ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δις το 2021, ή 4,4% του ΑΕΠ, αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
5. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο. Ενώ οι άλλες χώρες, όπως επισημαίνει, λειτουργούν σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα μόλις τώρα αρχίζει να επωφελείται από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική. Τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών μόλις πρόσφατα έφτασαν το μηδέν. Η εμπειρία από αλλού δείχνει ότι το αποτέλεσμα θα φανεί με την πάροδο του χρόνου.
6. Η σημαντική πρόοδος που συντελέστηκε στον τραπεζικό τομέα, εν μέσω πανδημίας, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών να βαδίζουν προς μονοψήφια ποσοστά το 2022. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατά τον κ. Πατέλη, μετατρέπεται από πηγή συστημικού κινδύνου σε μια βάση πιστωτικής επέκτασης, μια εξέλιξη που αντανακλάται επίσης στις δύο πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας. Μάλιστα, επισημαίνει ότι αναμένονται και νέες αναβαθμίσεις.
7. Η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης. Ήδη έχουν ψηφιστεί 180 νόμοι, το εργασιακό νομοσχέδιο, που είναι η ναυαρχίδα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, θα είναι νόμος στις αρχές Ιουνίου, ενώ οι μεταρρυθμίσεις του «Ελλάδα 2.0» θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την ΤτΕ.
8. Η διάδοση της τηλεργασίας, λόγω πανδημίας. «Εάν μπορείς να δουλέψεις από οπουδήποτε, γιατί όχι από την Ελλάδα;», σημειώνει ο κ. Πατέλης, που υποστηρίζει ότι η ψηφιοποίηση και οι νέες συνθήκες ευέλικτης απασχόλησης αποτελούν τεράστια ευκαιρία «για μια μικρή χώρα, με όμορφη φύση και βελτιωμένες ψηφιακές υποδομές».
9. Η διάλυση των προκαταλήψεων εναντίον της Ελλάδας, που έφερε η πανδημία. «Η πιο σημαντική κληρονομιά για την οικονομία και αυτή που θα βοηθήσει περισσότερο για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης είναι απλούστατα η νέα εικόνα της Ελλάδας», καταλήγει ο κ. Πατέλης.
Πηγή
Δευτέρα 24 Μαΐου 2021
Εννέα λόγους για ισχυρή ανάκαμψη «βλέπει» ο Αλ. Πατέλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου