29/5/2021
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο η Ελλάδα θα θέσει σε εφαρμογή τον Ιούνιο και η προβληματική γύρω από τη τσιμεντένια ράμπα στην Ακρόπολη, συνθέτουν την επισκόπηση Τύπου.
«Επί μήνες πάλευε για το πιστοποιητικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τώρα επιτέλους μπορεί να ανακοινώσει μια επιτυχία. Το ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολισμού είναι γεγονός. Και η Ελλάδα θα είναι, το πιθανότερο, η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα το ενεργοποιήσει ήδη από τον Ιούνιο», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα σε ρόλο προτύπου: Από τον Ιούνιο ξεκινά η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού» το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND, το οποίο συνεργάζεται με πλήθος τοπικές γερμανικές εφημερίδες:
«Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη πολύ σύντομα οι πολίτες θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας gov.gr με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ να κατεβάζουν σε ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό και να το εκτυπώνουν αν το επιθυμούν. Η γνησιότητα του πιστοποιητικού θα ελέγχεται στα σύνορα μέσω κωδικού QR.
Μισέλ: «Σημαντική κατάκτηση» το ψηφιακό πιστοποιητικό
Πριν από μια εβδομάδα χώρες-μέλη της ΕΕ και ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, στις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, το οποίο θα περιέχει στοιχεία για τους εμβολιασμούς και την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. Οι διευκολύνσεις που θα παρέχονται σε όσους προσκομίζουν το πιστοποιητικό είναι υπόθεση κάθε χώρας-μέλους. Το πιστοποιητικό δεν είναι υποχρεωτικό. Όσοι όμως ταξιδεύουν χωρίς αυτό θα πρέπει να υπολογίζουν με περιορισμούς.
Επισήμως το πιστοποιητικό θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από την 1η Ιουλίου. Η Αθήνα ωστόσο δεν θέλει να περιμένει μέχρι τότε. Στη παρουσίαση του πιστοποιητικού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "τώρα που υπάρχει το νομικό πλαίσιο θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ελλάδα πριν την 1η Ιουλίου". Πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είχε κάνει λόγο για τις 20 Ιουνίου.
Στη παρουσίαση την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό "υπόδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας". Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε το πιστοποιητικό "σημαντική κατάκτηση". Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θύμισε μάλιστα ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό βασίζεται σε πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και τόνισε ότι "τον Ιανουάριο ελάχιστοι πίστεψαν αυτή την ιδέα"».
«Η νέα ράμπα στην Ακρόπολη δημιουργεί προβλήματα»
«Η νέα τσιμεντένια ράμπα στην Ακρόπολη δημιουργεί προβλήματα», επιγράφει άρθρο η Der Standard και σημειώνει στον υπότιτλο: «Αρχικός στόχος ήταν η πρόσβαση στην Ακρόπολη να γίνει πιο άνετη και πιο ασφαλής. Οι επικριτές ωστόσο μιλούν για κινδύνους και αντιαισθητική κατασκευή».
Στη δυτική πλευρά της Ακροπόλεως κατασκευάστηκε μια τσιμεντένια ράμπα για να διευκολύνει την πρόσβαση στον Ιερό Βράχο. Φαίνεται όμως ότι το έργο έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Λέγεται ότι ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό και ότι τελικά δεν εξυπηρετεί επισκέπτες με κινητικά προβλήματα μιας και έχει κλίση 15%. Τον Απρίλιο συνοδός ενός καθήμενου σε καροτσάκι έχασε τον έλεγχο, το αμαξίδιο ανατράπηκε και ο άτυχος συνοδός κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου του έκαναν οκτώ ράμματα στο πρόσωπο. Το ατύχημα προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης και της Σίας Αναγνωστοπούλου τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Δέσποινα Κουτσούμπα πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επικρίνει ότι ο μόνος στόχος των έργων είναι να ανοίξει το δρόμο για τον μαζικό τουρισμό στην Ακρόπολη εις βάρος του μνημείου. Προειδοποιεί μάλιστα ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πράξη μόνο οι μισές από τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις στον Ιερό Βράχο. Τέλος τονίζει ότι οι προβλεπόμενες κατασκευές σε έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες για την αποκατάσταση ιστορικών μνημείων».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου