Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει από κοινού διπλώματα ευρεσιτεχνίας


6/4/2020

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να αποκτήσουν από κοινού τις πατέντες για τα εμβόλια και τις ταχείες δοκιμές για τον κοροναϊό.

Στη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης του ιού, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει στους Ευρωπαίους να αγοράσουν από κοινού τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και έτσι να προωθήσουν την ταχύτερη δυνατή οξάπλωση των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ο Μητσοτάκης διόρισε ειδικά έναν εκπρόσωπο από την Ελλάδα για να συζητήσει τα θέματα που αφορούσαν τον κορανοϊό, τον καθηγητή οικονομικών του Λονδίνου Ηλία Μ'οσιαλο.

Με την υποστήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού, επιθυμεί τώρα οι Ευρωπαίοι να αγοράσουν αμέσως διπλώματα ευρεσιτεχνίας για γρήγορες δοκιμές για τον κορονοιό. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της Αμερικής και της Βρετανίας έχουν υποστηρίξει το αναπτυξιακό έργο φαρμακευτικών εταιρειών για ταχείες δοκιμές και έτσι έχουν επίσης αποκτήσει προνόμια για την ταχύτερη λήψη του τεστ, υποστηρίζει ο Mosialos.

Τα εμβόλια ως δημόσιο αγαθό

Εάν αγοραστούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για δοκιμές και εμβόλια, θα ήταν δυνατό να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλές τοποθεσίες, επιτρέποντας έτσι ευρεία διανομή, λέει ο Μόσιαλος. Οι δοκιμές και τα εμβόλια που θα αγοραστούν από κρατικά ή ευρωπαϊκά ιδρύματα θα γίνουν έτσι «δημόσιο αγαθό» που θα μπορούσαν να παραχθούν χωρίς επιπλέον κόστος, είναι το συμπέρασμα του Έλληνα εμπειρογνώμονα.

Τουλάχιστον 20 εμβόλια αναπτύσσονται επί του παρόντος κατά του κοροναϊού, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο F.A.Z. "Ιδανικά, όταν αποδειχθούν αποτελεσματικά, τέτοια εμβόλια πρέπει να διανέμονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δίκαια και με λογικό κόστος", λέει ο Κ. Μητσοτάκης. Είναι δύσκολο, αλλά επείγον, να επιλυθεί το πρόβλημα της διάδοσης εμβολίων το συντομότερο δυνατό.

Αντιμέτωπες με αυτήν την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων αγοράζοντας τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους σε λογικές τιμές », δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εάν αυτό εφαρμοστεί σωστά, θα συνεχίσουν να υπάρχουν κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη σε φαρμακευτικές εταιρείες. Ταυτόχρονα, δημιουργεί την αίσθηση προς τους Ευρωπαίους πολίτες ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται λογικά.

Πηγή 

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου