29/4/2021
Το χάσμα ανάμεσα στον πλούσιο Νότο και στον φτωχότερο Βορρά θα συνεχίσει να διευρύνεται στην Κίνα τα αμέσως επόμενα χρόνια, με την πανδημία να έχει επιδράσει αρνητικά στις οικονομικές διαφορές μεταξύ των επαρχιών της χώρας, επιδεινώνοντας τις μεταξύ τους αποκλίσεις. Σύμφωνα με τη Nomura, το χάσμα Βορρά και Νότου, το οποίο έχει διευρυνθεί κυρίως την τελευταία δεκαετία, θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στο χρέος αλλά και στην πολιτική που θα ακολουθηθεί. Όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, οι νότιες επαρχίες έχουν επωφεληθεί από τις εξαγωγές και την ακμή του Ιντερνετ, σε αντίθεση με τις βόρειες, που εάν και πλούσιες σε πρώτες ύλες, έχουν πληγεί εξαιτίας του χαμηλού ρυθμού των επενδύσεων, την πτώση των τιμών στα προϊόντα και τη μετανάστευση.
Η Nomura εκτιμά πως η συμβολή της βόρειας Κίνας στην εθνική οικονομία έχει συρρικνωθεί στο 35,2% το προηγούμενο έτος από 42,9% το 2012. Οι παραλιακές περιοχές έχουν σημειώσει πιο σταθερό ρυθμό ανάκαμψης τον καιρό της πανδημίας σε σύγκριση με όσες που περιβάλλονται από ξηρά, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που αφορούν το ΑΕΠ. Η αναιμική ανάπτυξη που καταγράφουν περιοχές της βόρειας Κίνας ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις όσον αφορά την πορεία των δημοσιονομικών τους αλλά και τη διόγκωση του χρέους. Ένα ποσοστό της τάξεως του 60% της αδυναμίας αποπληρωμής των ομολόγων της χώρας προήλθε το 2020 από τη βόρεια Κίνα, σημειώνοντας άνοδο σε σύγκριση με το 2019, ανέφεραν σε σχετική τους έκθεση οικονομολόγοι της Nomura. Παράλληλα, η αναλογία των εσόδων της τοπικής κυβέρνησης με τα έξοδα στη βόρεια Κίνα ήταν το 2020 42,7% από 51% στη νότια. Το χάσμα αναμένεται, ωστόσο, να συνεχίσει να διευρύνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς στις βόρειες περιοχές παρατηρείται χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εγκαταλείπει τις περιοχές αυτές στρεφόμενο προς άλλα μέρη. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Nomura, o μέσος όρος αύξησης του πληθυσμού ετησίως στη βόρεια Κίνα ανήλθε μόλις στα επίπεδα του 0,3% την περίοδο 2017 με 2019, έναντι 0,8% στον Νότο.
Το χάσμα μεταξύ των περιοχών αναμένεται να διευρυνθεί διότι ανάμεσα στα σχέδια της Κίνας είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, η απεξάρτησή της από τον κλάδο των ακινήτων αλλά και η επιβολή οικονομικής πειθαρχίας από τις τοπικές κυβερνήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά η Nomura, τονίζοντας παράλληλα πως αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας συστημικής οικονομικής κρίσης προκαλώντας παράλληλα κοινωνική αποσταθεροποίηση. «Το Πεκίνο ίσως χρειάζεται να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί και να αντισταθμίσει τους μακροπρόθεσμους στόχους με τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Nomura. Σύμφωνα με τοπικά στοιχεία που αφορούν το ΑΕΠ, τα οποία δημοσιεύθηκαν αυτό τον μήνα, το τροπικό νησί στην επαρχία Χαϊνάν επωφελήθηκε το πρώτο τρίμηνο από την πολιτική των αφορολόγητων ειδών που ακολούθησε, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των επαρχιών της χώρας, με εξαίρεση την επαρχία Χουμπέι της Κίνας η οποία πέρυσι βρέθηκε στο επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, γεγονός που καταδεικνύει πως η οικονομία της χώρας δεν έχει ανακάμψει πλήρως ακόμη από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.
Πηγή
Τετάρτη 5 Μαΐου 2021
Κίνα: Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στον πλούσιο Νότο και στον φτωχό Βορρά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου