Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Το ευρωπαϊκό «ξέπλυμα μελιού» στοχεύει στο κινεζικό σιρόπι ζάχαρης

21/4/2023


Οι μελισσοκόμοι που υποστηρίζονται από 20 κράτη της ΕΕ ζητούν αυστηρότερους κανόνες για το νοθευμένο μέλι

Οι χώρες της ΕΕ πιέζονται ενάντια στην εισροή μελιού με σιρόπι από την Κίνα και άλλους εξαγωγείς που κατακλύζει την αγορά των 2,3 δις ευρώ του κλάδου και μειώνει τις τιμές.

Η προσπάθεια 20 κρατών μελών, με επικεφαλής τη Σλοβενία, να αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς ενάντια σε αυτό που ένας αξιωματούχος ονόμασε «ξέπλυμα μελιού» ακολουθεί μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπίστωσε έξαρση της απάτης. Σχεδόν τα μισά από τα μέλια που συμμετείχαν στην έρευνα παραβίασαν τους κανόνες της ΕΕ, με συστατικά όπως σιρόπια ζάχαρης, χρωστικές και νερό, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

«Βασικά είναι ζαχαρόνερο», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Επειδή τα εισαγόμενα προϊόντα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από το ευρωπαϊκό προϊόν, οι μελισσοκόμοι σε όλη την ήπειρο είπαν ότι η απάτη με το μέλι κινδυνεύει να βλάψει τις μικρές επιχειρήσεις, να παραπλανήσει τους καταναλωτές και αποθαρρύνοντας τους επίδοξους μελισσοκόμους, να θέσει σε κίνδυνο τον περιβαλλοντικό ρόλο των μελισσών.

«Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός εκτός ΕΕ, κυρίως από την Κίνα», λέει ο Yvan Hennion, μελισσοκόμος με 300 κυψέλες στο Halluin, στη βόρεια Γαλλία. «Δεν είναι πραγματικό μέλι και κάνει την τιμή να πέφτει κατακόρυφα».

Τα 20 κράτη μέλη ζήτησαν αυτή την εβδομάδα νέους κανόνες για την επισήμανση του μελιού και ενίσχυση των ελέγχων για να διευκολυνθεί ο εντοπισμός πλαστών δειγμάτων, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ακολουθεί μια προηγούμενη πρόταση για την επισήμανση του μελιού, την οποία ηγήθηκε η Σλοβενία ​​τον Ιανουάριο.

Τέσσερα στα πέντε βάζα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι μείγματα, που συχνά περιλαμβάνουν μέλι τόσο μέσα όσο και έξω από το μπλοκ. Μια πρόταση της Σλοβενίας ζήτησε οι ετικέτες μελιού της ΕΕ να αναφέρουν κάθε χώρα προέλευσης και το αντίστοιχο μερίδιό της στα μείγματα, αντί της τρέχουσας προσέγγισης που απλώς δηλώνει ότι τα μείγματα περιέχουν ένα μείγμα μελιού ΕΕ και εκτός ΕΕ.

Οι χώρες θέλουν επίσης η Επιτροπή να βελτιώσει την ανίχνευση μελιού που έχει νοθευθεί και να αυξήσει τον αριθμό των εργαστηρίων που έχουν εγκριθεί για την αξιολόγησή του.

«Θέλουμε ιχνηλασιμότητα και ένα τέλος στο διακινούμενο μέλι», δήλωσε ένας αξιωματούχος που υποστηρίζει την πρόταση.

Την Παρασκευή, η επιτροπή πρότεινε την επισήμανση κάθε χώρας προέλευσης σε μείγματα μελιού, αλλά δεν υποστήριξε προτάσεις για την περιεκτικότητα ποσοστών της ποσότητας μελιού από κάθε χώρα, επικαλούμενη περιορισμούς κόστους για τους χειριστές.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος από ένα κράτος μέλος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις προειδοποίησε ότι αυτό δεν θα ήταν αρκετό για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησε να συμπεριληφθεί συγκεκριμένη διατύπωση σχετικά με την «ιχνηλασιμότητα» του μελιού.

Παρά τις εκκλήσεις για καταστολή, η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μελιού του πληθυσμού της. Παράγει 218.000 τόνους μέλι, αλλά εισάγει και 175.000 τόνους ετησίως, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από μόλις οκτώ προορισμούς, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ουκρανία, η Τουρκία και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η μελέτη της Επιτροπής, που διεξήχθη από το 2021 έως το 2022, διαπίστωσε ότι το 46 τοις εκατό των δειγμάτων μελιού που εξετάστηκαν παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ, ποσοστό που είχε αυξηθεί από μόλις 14 τοις εκατό την περίοδο μεταξύ 2015 και 2017. Περίπου 70 από τις 123 εταιρείες που αξιολογήθηκαν είχαν εξάγει μέλι ύποπτα ότι περιέχουν σιρόπια ζάχαρης, τα οποία μπορούν να παρασκευαστούν φθηνότερα από το γνήσιο προϊόν.

Από αυτούς τους εξαγωγείς, οι 21 προέρχονταν από την Κίνα, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ακολουθούμενη από την Ουκρανία.

Νοθευμένα βάζα προέρχονταν επίσης από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Τουρκία, ενώ κάθε επιχειρηματίας που ρωτήθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία είχε εξάγει τουλάχιστον ένα βάζο με την υποψία ότι δεν πληρούσε τους κανόνες της ΕΕ. Οι ερευνητές είπαν ότι το εύρημα ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα της επανασυσκευασίας μελιού από άλλες χώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ ήταν συγκριτικά χαμηλές.

Ο Hennion είπε ότι ενώ οι άμεσες πωλήσεις από το αγρόκτημά του διατηρήθηκαν καλά, οι τιμές που λάμβανε από τους χονδρεμπόρους είχαν πέσει τα τελευταία χρόνια. Χρεώνει στους χονδρεμπόρους τουλάχιστον 3,50 ευρώ ανά κιλό μελιού, αλλά το εισαγόμενο μέλι μπορεί να αγοραστεί με λιγότερο από 1 ευρώ.

Αυτό έπληξε ολόκληρη την οικονομία που βασίζεται στις μέλισσες, είπε ο Hennion, ο οποίος πουλάει επίσης βασίλισσες σε όσους ξεκινούν μελισσοκομικές επιχειρήσεις.

«Όλα πάνε μαζί», είπε. «Το μέλι πωλείται σε καλή τιμή, ο πωλητής πουλάει εξοπλισμό, μελισσοκόμοι στήνουν, πουλάμε βασίλισσες. Είναι ένα κυκλικό επάγγελμα μελισσών που πρέπει να διατηρήσουμε».

Ο Stanislav Jaš, μελισσοκόμος με έδρα τη Φινλανδία και πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το μέλι για τις ευρωπαϊκές γεωργικές ομάδες Copa και Cogeca, είπε ότι αναγκάστηκε να πουλάει περισσότερο μέλι απευθείας στους καταναλωτές παρά σε χονδρική βάση λόγω της πτώσης των τιμών.

Ενώ ήταν «ευτυχισμένος» που η πρόταση της Επιτροπής θα βελτιώσει τη διαφάνεια για τους καταναλωτές, ο Jaš είπε ότι «δεν είχε φιλοδοξία» να αντιμετωπίσει την απάτη και να στηρίξει τους ευρωπαίους παραγωγούς.

«Τα ποσοστά δεν υπάρχουν και δεν έχουν αναφέρει το θέμα της απάτης ή τον εργαστηριακό έλεγχο», πρόσθεσε. «Θα εργαστούμε με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να βελτιώσουμε την πρόταση».

Η μελισσοκομική βιομηχανία ήταν ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και τη γεωργία λόγω του ρόλου των μελισσών στην επικονίαση, είπαν οι Jaš και Hennion.

Οι επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, συνεισφέρουν 22 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή γεωργική βιομηχανία και γονιμοποιούν το 80 τοις εκατό των καλλιεργειών και των άγριων φυτών στην ήπειρο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Αντιμετωπίζουν μια μείωση που προκαλείται από φυτοφάρμακα, τη ρύπανση και άλλους παράγοντες, τους οποίους η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θέλει να αντιστρέψει έως το 2030.

Ο Χένιον είναι «ποιμενικός» μελισσοκόμος ή «κυνηγός λουλουδιών», λέει. Για να διασφαλίσει ότι οι μέλισσές του έχουν πρόσβαση σε ελαιοκράμβη, ταξιδεύει τακτικά μαζί τους από το Ardèche στη νότια Γαλλία στο Halluin, μια πόλη στα βελγικά σύνορα.

Αυτός ο τρόπος ζωής, και αυτός των άλλων μελισσοκόμων στην Ευρώπη, κινδυνεύει εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, είπε ο Aapo Savo, ένας Φινλανδός συσκευαστής μελιού που συνεργάζεται με 150 Φινλανδούς μελισσοκόμους για τη συσκευασία του μελιού σε δοχεία που στη συνέχεια πωλούνται σε σούπερ μάρκετ.

«Ποιο είναι το μέλλον της επαγγελματικής μελισσοκομίας στην Ευρώπη;» είπε ο Σάβο. «Θα είναι όλο και πιο δύσκολο να παραχθεί μέλι. Δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμο». 

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου