Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Αβοήθητοι νιώθουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία


20/3/2024

Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών σχεδόν όλοι οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δηλώνουν ότι θέλουν περισσότερη στήριξη.

Μια νέα έρευνα του σημαντικού Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών DIW, η οποία παρουσιάστηκε στο Βερολίνο την Τετάρτη, καταδεικνύει ότι το 98% των αιτούντων άσυλο ή των αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία χρειάζεται περισσότερη στήριξη σε τουλάχιστον έναν από τρεις καίριους τομείς: την εκμάθηση γερμανικών, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ένταξή τους στη γερμανική κοινωνική και οικονομική ζωή.

Με απλά λόγια σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης που βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι ίδιοι οι πρόσφυγες στη Γερμανία θεωρούν ελλιπή την ενσωμάτωσή τους στη Γερμανία, ζητώντας ουσιαστικά από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές να πράξουν περισσότερα.

 
Ελλιπής ένταξη, σοβαρά κενά, καταγγελίες

Τα στοιχεία είναι σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικά, ειδικά για μια χώρα που αποτελεί πρότυπο ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών. Το 91% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, ζητά περισσότερη βοήθεια στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Το 69% δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη σε θέματα υγείας και περίθαλψης και το 69% σε ευρύτερα θέματα που άπτονται του προσφυγικού στάτους.

Ένας στους δύο δηλώνει ότι θα επιθυμούσε στη Γερμανία καλύτερη ενημέρωση ως προς την πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα ενώ το 62% εντοπίζει ελλείμματα και κενά στον τρόπο στήριξης των προσφύγων ως προς την εύρεση εργασίας.

Σύμφωνα πάντως με την Έλεν Χάιντινγκερ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, όσοι αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν εκπαιδευτικά προσόντα ή εργασιακή εμπειρία ήδη από τις χώρες προέλευσής τους, έχουν και καλύτερες πιθανότητες να λάβουν πιο εμπεριστατωμένη βοήθεια στη Γερμανία.

Ως προς τις αρνητικές εμπειρίες που έχουν να καταθέσουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα, το 23% δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα απάτης.Το 18% των ερωτηθέντων, κυρίως άνδρες, καταγγέλλει περιστατικά σωματικών επιθέσεων ή παράνομες φυλακίσεις.

Πηγή Deutsche Welle    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου