Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Πέντε φορές μεγαλύτερος ο ρυθμός της ονομαστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα έναντι της ευρωζώνης


8/6/2024

Κινητήρια δύναμη αποτέλεσε για άλλη μια φορά η κατανάλωση

Υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν από την αγορά ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης του α΄ τριμήνου, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,1%, χαρίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, καθώς μάλιστα ο αντίστοιχος ρυθμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα ισχνό 0,4%.

Ωστόσο, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν δικαιολογούν ενθουσιασμό, καθώς κύρια κινητήρια δύναμή του αποτέλεσε για άλλη μια φορά η κατανάλωση, καθώς και τα αποθέματα, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν μεν, αλλά με χαμηλό ρυθμό, και το εξωτερικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό.

Σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2%. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν χθες:

• Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1%, με αυτήν των νοικοκυριών να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά, καθώς αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 4%.

• Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 2,9%. Σημειώνεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση των επενδύσεων στο σύνολο του έτους είναι 9,1%, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας του περασμένου Απριλίου.

• Συνολικά ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, περιλαμβανομένων των αποθεμάτων, αυξήθηκε κατά 23,3%, δείχνοντας ότι αυτό που αυξήθηκε κυρίως ήταν τα αποθέματα.

• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,7%, λόγω της μείωσης των εξαγωγών αγαθών κατά 8,8%. Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.

    Οι επενδύσεις αυξήθηκαν μεν, αλλά με χαμηλό ρυθμό.

• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,1%.

Σε σχόλιο της Εθνικής Τράπεζας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Νίκος Μαγγίνας, επισημαίνει την επιτάχυνση του ρυθμού σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 (2,1% έναντι 1,3%) χάρη στην ανθεκτική ιδιωτική κατανάλωση, στην επιτάχυνση των επενδύσεων (+2,9% έναντι -5,5% το δ΄ τρίμηνο του 2023) και στη συσσώρευση αποθεμάτων, που πρόσθεσε 2,7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, «αντανακλώντας την υποκείμενη ισχύ της ζήτησης και της παραγωγής, που δεν έχει ακόμη κατανεμηθεί σε άλλα συστατικά της δαπάνης».

Μεταξύ των επενδύσεων, η ανάλυση της Εθνικής αναφέρει ότι τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχαν οι τομείς του μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορών, που αυξήθηκαν κατά 6,8% και 7,8% αντιστοίχως, ενώ οι κατασκευές αυξήθηκαν μόλις 1,4%, λόγω της πτώσης των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 14%.

Έτσι, υπεραντισταθμίστηκε, σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής, η αρνητική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εξαγωγές αγαθών ήταν υποτονικές λόγω της εξασθενημένης ζήτησης από το εξωτερικό και της χαμηλότερης αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με την Εθνική, η επίδοση αυτή του α΄ τριμήνου υποδεικνύει μια δυναμική συνέχεια και είναι συμβατή με την πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2%-2,5%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό 2,5% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2024», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «επιβεβαιώνουν την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών, δημοσιονομικών στόχων του έτους. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για τη σύγκλιση και όχι οι μαγικές συνταγές που υπόσχονται κάποιοι άλλοι».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου