11/2/2012
Στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου κυριαρχεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα και οι αυξανόμενες αντιστάσεις εντός της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου στα σκληρά οικονομικά μέτρα.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: Ο σκληρή γλώσσα στο Eurogroup είναι ενδεικτική για το ότι η υπομονή των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών με την Ελλάδα έχει εξαντληθεί. Γιατί η Ελλάδα να θελήσει να αλλάξει όταν λαμβάνει συνεχώς νέα δάνεια, όταν διαγράφεται μέρος του χρέους και όταν εξακολουθεί να παραμένει στο ευρώ; Πώς μπορεί μια χώρα, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωζώνη, να προωθήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις όταν η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει το τίμημα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Από τα ελληνικά κόμματα, που βρίσκονται υπό πίεση από τον προεκλογικό αγώνα, τις απεργίες και τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς δεν μπορούμε να περιμένουμε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές. Το ίδιο ισχύει και για την μεταβατική κυβέρνηση».
Δεν αρκούν λιτότητα και περικοπές
H Tageszeitung ασκεί κριτική στην στάση των χωρών της ΕΕ: «Είναι προφανές ότι μόνο μέτρα λιτότητας και περικοπών δεν αποδίδουν. Η Ελλάδα βυθίζεται σε βαθιά κατάθλιψη χωρίς αυτό να βελτιώνει στο ελάχιστο την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Προς το παρόν η ΕΕ εθελοτυφλεί και επενδύει σε αυστηρότερους ελέγχους. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει ωστόσο να δώσουν απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα. Θα αποδεχθούν ότι η Ελλάδα θα χρειάζεται για πολλά χρόνια ακόμα γενναία οικονομική βοήθεια; Ή μήπως θα ήταν προτιμότερο η χώρα να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη;
Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα
Για τον σχολιαστή της Berliner Zeitung υπάρχει ελπίδα: «Η πρόοδος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ότι λέγεται. Και μόνο για αυτό θα ήταν παράλογο να παγώσει κάθε βοήθεια και να επιτρέψουμε μια ανεξέλικτη χρεοκοπία. Το δεύτερο πακέτο σωτηρίας μειώνει χάρη στο κούρεμα το χρέος σε ένα επίπεδο, το οποίο αν και δυσβάσταχτο, δίνει ανάσα ζωής στην Ελλάδα.
Η συμβολή της ΕΚΤ στο κούρεμα
Η γαλλική Le Monde επισημαίνει με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κούρεμα στην Αθήνα: «Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα αν και η συμβολή της δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ. Αυτό που μετρά ωστόσο είναι η πράξη, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία. Η συμβολή είναι ωστόσο καθοριστική, διότι κατευνάζει τους ιδιώτες πιστωτές, η οποίες θα αποδεχθούν κούρεμα γύρω στο 70%. Οι τράπεζες δεν θέλουν να είναι οι μόνες που θα κάνουν θυσίες, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου