Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια αν πάμε σε δραχμή


14/5/2012

Διαβάστε που θα πάνε τα επιτόκια, οι τιμές των προιόντων, οι μισθοί και οι συντάξεις στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Από τα επακόλουθα του σεναρίου της δραχμής είναι να ''ανέβουν'' τα επιτόκια κατά 40%, ο πληθωρισμός 50% και το εξωτερικό χρέος στο 200% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και ξένων οίκων.

Αν πάμε σε δραχμή, τότε αυτή αυτόματα θα υποτιμηθεί απέναντι στο ευρώ –και σε όλα τα υπόλοιπα νομίσματα ασφαλώς- κατά περίπου 70% έως 100% σε πρώτη φάση και θα συνεχίσει να υποτιμάται μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας

Πως μια υποτίμηση της τάξης του 100% θα επηρεάσει τη ζωή των Ελλήνων.

1.Οι μισθοί και οι συντάξεις, τα κάθε είδους επιδόματα εξανεμίζονται άμεσα καθώς το 80% των καταναλωτικών προϊόντων, το καλάθι της νοικοκυράς, είναι εισαγόμενα και επομένως οι τιμές τους θα διπλασιαστούν.

Έτσι, ο νέος δραχμικός μισθός και σύνταξη θα μπορεί να αγοράζει τις μισές ποσότητες αγαθών σε σχέση με αυτές τις ποσότητες που αγόραζε προηγουμένως.
Σαν παράδειγμα η τιμή της βενζίνης θα είναι το δραχμικό ισοδύναμο των 4 ευρώ το λίτρο.
Δεύτερο παράδειγμα.Η σημερινή σύνταξη των Ευρώ 300 θα γίνει το δραχμικό ισοδύναμο σε αγοραστική αξία των σημερινών 150 ευρώ ενώ ο σημερινός μισθός αγοραστικής αξίας 1000 ευρώ θα ισοδυναμεί με μισθό αγοραστικής αξίας 500 ευρώ.

Οι τιμές ηλεκτρικού, θέρμανσης κλπ θα διπλασιαστούν καθώς οι πρώτες υλες εισάγονται.

2. Οι σημερινοί δανειολήπτες:
(α) αν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν τα δάνεια τους σε Ευρώ θα πρέπει με καινούργιο εισόδημα αξίας μόνον 50% του προηγούμενου τους εισοδήματος που συνεχώς θα μειώνεται καθώς η δραχμή θα διολισθαίνει, να εξυπηρετούν το δάνειο που θα είναι σταθερής αξίας – αυτό θα σημάνει την αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού δανείων ή
(β) αν το δάνειο τους μετατραπεί σε δραχμές τα επιτόκια που θα χρεώνονται θα είναι της τάξης του 40%, δηλαδή το βάρος του χρέους του πολλαπλασιάζεται με το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την δυνατότητα εξυπηρέτησης τους.

3. Οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού νοικοκυριού και επιχείρησης θα μειωθούν στο μισό. Έτσι, όσοι αποπληρώνουν ένα δάνειο 100,000 ευρώ η αξία του περιουσιακού στοιχείου που αγόρασαν με αυτό το δάνειο θα είναι ίση με 50,000 ευρώ.

4. Οι τιμές των ελάχιστων ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών – τουρισμός- που εξάγονται στο εξωτερικό θα μειωθούν και έτσι τα προϊόντα μας θα γίνουν ανταγωνιστικά αλλά για να διατηρήσουμε τη σημερινή αξίας εξαγωγών πρέπει να πουλάμε πολλαπλάσιες ποσότητες.

5. Πληθωρισμός της τάξης του 50% σημαίνει ότι για πολλά χρόνια οι τιμές θα κυνηγούν τους μισθούς - και αντιστρόφως – σε ένα ανοδικό ανεξέλεγκτο σπιράλ μέχρι να χρειαζόμαστε εκατομμύρια για να αγοράσουμε ένα μάτσο μαϊντανό.

6. Η αξία το Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μας θα μειωθεί στη μέση και η αξία του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ επομένως θα διπλασιαστεί.

7. Αποκλεισμός από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το μεσοπρόθεσμο μέλλον και μόνη διέξοδος χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας η εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος.

Πηγή

1. Το ποσοστό υποτίμησης 100% είναι αυθαίρετο. Ακόμα κι έτσι όμως, η εναλλακτική πρόταση είναι να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση με το ευρώ.Ήδη πολλοί μιλάνε για ''βουλγάρικους'' μισθούς (200 ευρώ μικτά).
Δεν εισάγουμε τις πρώτες ύλες για το ηλεκτρικό (λιγνίτη). Προφανώς το άρθρο αναφέρεται σε άλλη οικονομία.

2.3. Τα δάνεια ίσως ... χαριστούν με την δραχμή ή θα κουρευτούν όπως έγινε στην Ισλανδία. (Πηγή)
Μπορείτε να συγκρίνετε τι γίνεται με το ευρώ και την ύφεση που υπάρχει. Μπορεί επίσης ο καθένας να καταλάβει ότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει και η αξία των ακινήτων έχει μειωθεί. Επίσης με τα χαράτσια στην ιδιοκατοίκηση κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας ακόμα κι αν δεν χρωστάμε σε δάνεια.

4. Αυτό ακριβώς θα γίνει. Θ αυξηθούν οι εξαγωγές κι έτσι θα μειωθεί η ανεργία. Παράλληλα δεν θα χρειάζεται να μειώνονται οι μισθοί ή να δουλεύουν οι λαθρομετανάστες για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Συγχρόνως τα εισαγόμενα θα είναι πολύ ακριβά κι έτσι θα βελτιωθεί δραματικά το εμπορικό ισοζύγιο. Επειδή θα είναι ακριβά, μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής. Την δεκαετία '70 αλλά και '80 παράγαμε από αυτοκίνητα μέχρι τηλεοράσεις.
Οι πρώτες ύλες (καύσιμα και μηχανήματα) θα τα εισάγουμε με τα συναλλαγματικά αποθέματα ή με διακρατικές συμφωνίες.

5. Ο πληθωρισμός 50% είναι μόνον στα πλαίσια της (μη επιστημονικής) φαντασίας.
Ο Θ. Μαριόλης έχει κάνει την εξής πρόβλεψη:
Πίνακας 1. Οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού μετά την υποτίμηση κατά 50%

Έτος Σενάριο 1 Σενάριο 2 Σενάριο 3
1 9,29% 5,31% 5,31%
2 5,96% 3,84% 1,59%
3 4,27% 2,99% 0,51%
4 3,26% 2,44% 0,16%
5 2,58% 2,06% 0,05%   (Πηγή)

6. Το δημόσιο χρέος μας θα είναι το ίδιο σε ευρώ. Η επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα πρέπει να συνοδευτεί και με στάση πληρωμών του.

7. Αν κάνουμε στάση πληρωμών κι απαλλαγούμε από το χρέος δεν θα χρειάζεται να δανειζόμαστε. Ούτως ή άλλως με το ευρώ θα πρέπει να ζούμε με αυτά που παράγουμε. Η δεύτερη δανειακή σύμβαση προβλέπει ότι οι δαπάνες του κράτους θα πληρώνονται με τα ... πλεονάσματα. που πάει να πει ότι δεν θα πληρώνονται, θα γίνει στάση εσωτερικών πληρωμών.(Πηγή)
Οι μισθοί στο δημόσιο, οι συντάξεις, τα σχολεία και τα νοσοκομεία πολύ απλά δεν θα πληρώνονται λόγω της πρωτόγνωρης ύφεσης για χώρα σε περίοδο ειρήνης.

Ακόμα και οι τραπεζίτες της HSBC έχουν μιλήσει για τα οφέλη της δραχμής (Πηγή)

Με την δραχμή θα μπορούμε να φορολογήσουμε όσο θέλουμε τις πολυεθνικές (Το Καρφούρ το 2010 με τζίρο δύο δις παρουσίασε 6 εκατομμύρια ευρώ) και να ελέγχουμε την διακίνηση των κεφαλαίων από και προς την χώρα μας (ο ΟΤΕ και η VODAFONE βγάζουν κάθε μέρα τα έσοδα τους έξω Πηγή). Έτσι το ότι θα μας ''αγοράσουν'' όσοι έχουν τα λεφτά τους έξω δεν θα μπορεί να γίνει. Αντιθέτως θα γίνει με το ευρώ γιατί θα πέσουν στο ελάχιστο οι τιμές.
Η ανάπτυξη θα στηριχτεί στους μεγάλους μισθούς (κι όχι στους ''βουλγάρικους''), στην πλήρη απασχόληση κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου