Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο πληθωρισμός στο 1.9% τον Απρίλιο


15/5/255012

Καύσιμα, ΔΕΗ, τρόφιμα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό

Οι αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες των τροφίμων διαμορφώνουν τα 3/4 του δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι ομάδες της στέγασης, των μεταφορών και της διατροφής επιβάρυναν τον πληθωρισμό.

Πετρέλαιο, ΔΕΗ και η κούρσα... ανόδου των διεθνών τιμών στα τρόφιμα πυροδοτούν... τον πληθωρισμό εμποδίζοντας την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του. Οι αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες των τροφίμων διαμορφώνουν τα 3/4 του δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι ομάδες της στέγασης, των μεταφορών και της διατροφής επιβάρυναν τον πληθωρισμό.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση που έκανε το υπ. Ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός έκλεισε τον Απρίλιο στο 1,9% σε ετήσια βάση, από 1,7% τον Μάρτιο.

Οι κυριότερες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, με αυξήσεις που προέρχονται από στρεβλώσεις των αγορών και φόρους, είναι:

- Στη «διατροφή», παρά τις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις των τιμών, ο δείκτης της διατροφής καταγράφει τη χαμηλότερη μεταβολή των τελευταίων μηνών (1,65%). Κι επίσης έχει μικρότερη μεταβολή σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι ανατιμήσεις οφείλονται κυρίως στις διεθνείς αυξήσεις των πρώτων υλών (ζάχαρη +7,35%, σιτηρά +14%, ρύζι +6,1%, καφές +18%, ηλιέλαιο +18,3%, λιπάσματα +7,2%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ), στις ανοδικές τάσεις συναλλάγματος, στις αυξήσεις των τιμών παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος (+15,55%).

Αιτία είναι επίσης και το αυξημένο κόστος μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων λόγω των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο BRENT +24,4%, σε ετήσια βάση), αλλά και η κοστοβόρα εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν έχει ανοίξει πλήρως ο κλάδος των μεταφορών, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσης και το χωροταξικό των logistics.

- Στα «αλκοολούχα ποτά και καπνός» οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ο δείκτης έκλεισε στο 0,42%.
- Στη «στέγαση» οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των τιμών στα καύσιμα θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το υγραέριο. Στα ενοίκια συνεχίζεται η μείωση (-1,3%), γεγονός που αποδεικνύει ότι αρχίζει να αποτυπώνεται η πανθομολογούμενη μείωση των τιμών στον συγκεκριμένο κλάδο. Στη «στέγαση» ο σχετικός δείκτης έκλεισε με αύξηση 6,01%.
- Στις «μεταφορές» οι ανατιμήσεις (4%) οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων κίνησης, παρότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας (κυμαίνεται σταθερά κάτω από τα 10 λεπτά ανά λίτρο, μειωμένο κατά περίπου 20%).
- Στην «εστίαση» οι αυξήσεις (2,71%) οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (από 13% σε 23%).

Από τις 12
Μειώσεις τιμών σε 5 ομάδες αγαθών

Από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον πληθωρισμό, σε πέντε καταγράφηκε μείωση των τιμών. Είναι η «υγεία» -1,11%, οι «επικοινωνίες» -1,03%, η «εκπαίδευση» -1%, η «αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες» -1% και η ομάδα «διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» -0,84%. Σε αυτές τις κατηγορίες ο ανταγωνισμός λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό, όπως στις «επικοινωνίες», αλλά και στην «αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες». Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της ένδυσης-υπόδησης, στον οποίο μετά το τέλος των εκπτώσεων επανήλθαν οι τιμές ελαφρώς «τσιμπημένες».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου