Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Η Ελλάδα κοντά στην έξοδο»


15/5/2012

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα που φέρνει όλο και πιο κοντά την έξοδο από το ευρώ βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου, μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το BBC μεταδίδει ότι διεξάγονται συνεχείς συνομιλίες στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Η αναμονή στην Ελλάδα συνεχίζεται», αναφέρει το δίκτυο. Μία πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι ο Πρόδρος να διορίσει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, αποτελούμενη από αυτό που ονομάζεται «διαπρεπή και μη πολιτικά πρόσωπα», προσθέτει το δίκτυο.

«Οι πολιτικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ αν και οι τελευταίες συνομιλίες αποτύχουν η χώρα θα προσέλθει σε νέες εκλογές, παρατείνοντας την πολιτική αστάθεια και ενισχύοντας την πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη».

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι με τις προσπάθειες της Αθήνας να σχηματίσει κυβέρνηση να αποτυγχάνουν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θεωρούν πλέον ταμπού να μιλούν για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η επιστροφή στην δραχμή πλησιάζει εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου στην Αθήνα και ανοιχτής συζήτησης στις Βρυξέλλες για την πιθανότητα τέλους του κοινού νομίσματος, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι New York Times γράφουν ότι καθώς το αδιέξοδο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα οδηγεί σε νέες εκλογές και άλλον έναν μήνα αβεβαιότητας, οι ευρωπαϊκές αγορές ταρακουνήθηκαν την Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι κοντά και ότι μετά από αυτό αρχίζει ένας νέος κύκλος οικονομικής αστάθειας για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η τελευταία αναταραχή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μία νέα φάση διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές της» αναφέρει η εφημερίδα.

Οι ΝΥΤ επισημαίνουν ότι παρά τη σκληρή τους στάση δημοσίως, οι Γερμανοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αρχίζουν να δείχνουν ευελιξία για τις βαθιές και επίπονες περικοπές που ζητούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Στην Ελλάδα, παρά την οργή για το κόστος της επιβολής των ευρωπαϊκών απαιτήσεων για λιτότητα, λίγοι μοιάζουν να είναι προετοιμασμένοι να επωμιστούν το κόστος του να εγκαταλείψουν το ευρώ -και ίσως να προκαλέσουν προβλήματα στους πολιτικούς δεσμούς με την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα γίνεται Βαλκάνια, η Σερβία μπαίνει στην Ευρώπη σε κρίσιμες εκλογές», αναφέρει στον τίτλο του δημοσίευμα του Bloomberg.

«Δύο εκλογικές διαδικασίες έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια στις 6 Μαΐου και όταν οι ιστορικοί κοιτάξουν πίσω, νομίζω θα δουν ένα σημείο αλλαγής: η Σερβία έδωσε την θέση της στην Ελλάδα ως η πιο προβληματική χώρα της περιοχής», αναφέρεται σε άρθρο γνώμης του πρακτορείου.

Αναφερόμενο σε μία ρήση του Οτο φον Μπίσμαρκ στα τέλη του 1880 ότι ο «επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη θα ξεκινήσει από μία βλακεία στα Βαλκάνια», το Bloomberg γράφει ότι αυτό μπορεί να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

«Μόνο που τώρα, ο πόλεμος δεν φαίνεται πιθανός και η Σερβία δεν θα είναι ο φταίχτης. Η τιμή αυτή μένει στους ψεύτες Έλληνες ηγέτες, τους στατιστικολόγους τους και τις εκλογές, στις οποίες οι Έλληνες ψηφοφόροι διακινδύνευσαν τη θέση της χώρας τους στην Ευρώπη», προσθέτει το Bloomberg.

«Ο κόσμος προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» τιτλοφορείται το δημοσίευμα του Independent. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πηγές του City από τον χώρο του trading υποστηρίζουν ότι ήδη κάποιες τράπεζες διερωτώνται πώς θα ενσωματώσουν τη δραχμή στα συστήματά τους.

Στο δίλημμα «Δραχμή ή ευρώ» αναγάγει τις τρέχουσες εξελίξεις η γερμανική Süddeutsche Zeitung, διευκρινίζοντας ότι «το ερώτημα τίθεται κυρίως από εκείνους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου