Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Το σχέδιο επιστροφής της χώρας στις αγορές - Κλειδί οι μικρές εκδόσεις


11/5/2013

Μια πολυεπίπεδη επιχείρηση οικονομικής διπλωματίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο παρασκήνιο, ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές προς τα τέλη του 2014 και να ανακτήσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο χαρακτηρίζουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές προς τα τέλη του 2014 προειδοποιώντας όμως πως θα απαιτηθούν κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας, καθώς πολλοί παράγοντες θα πρέπει να δουλέψουν συνδυαστικά, σαν «καλοκουρδισμένο ρολόι»:

Υποστηρίζουν πως το πιθανότερο είναι η χώρα να έχει ανάγκη άμεσου δανεισμού από τις διεθνείς αγορές για μικρά ποσά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να τα προσδιορίζουν στα επίπεδα των 2 - 3 δισ. ευρώ κατ' έτος. Δηλαδή μικρές εκδόσεις που θεωρητικά θα δοκιμάσουν με ασφάλεια τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών, ανοίγοντας σταδιακά τον δρόμο για να παγιωθεί ξανά η ζήτηση για ελληνικό χρέος στις ξένες αγορές.

Κομβικό σημείο στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να είναι η Άνοιξη του 2014. Ημερομηνία που θεωρητικά θα μπορούσε να «κλειδώσει» μια νέα απομείωση του δημοσίου χρέους από την Ευρωζώνη, εάν τότε η Eurostat καταστεί δυνατόν να πιστοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Δίνοντας έτσι, «πάτημα» στην Ελλάδα να το διεκδικήσει αλλά και την κατάλληλη πλατφόρμα στους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν την απόφαση του Δεκεμβρίου για πρόσθετα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους.

Τελειώνουν τα δάνεια
Κεντρικός άξονας στη στρατηγική εξόδου της Ελλάδας προς τις διεθνείς αγορές, την οποία ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε την Τετάρτη προς τα τέλη του 2014, είναι ότι τον επόμενο χρόνο τελειώνουν τα δάνεια από την τρόικα.

«Η γραμμή που κυριαρχεί για την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή είναι "no more money"», λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός τρίτου Μνημονίου για τη χώρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα πρέπει σταδιακά να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές, και να έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα επιτρέψει μια επιτυχημένη έξοδο και τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για να παγιωθεί ζήτηση για ελληνικούς τίτλους με ανεκτό κόστος.


Κομβικά σημεία στην προσπάθεια αυτή εκτιμάται πως θα είναι τα εξής:

1. Η επίτευξη, πάση θυσία, έστω και ενός οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Αυτό θα αποτελέσει «διαβατήριο» για να διεκδικήσουμε ένα νέο «κούρεμα» στο χρέος, πιθανότατα την Άνοιξη του 2014, με κεντρική επιδίωξη μια περαιτέρω βελτίωση στο «προφίλ» του ελληνικού χρέους. Πιθανώς εξομαλύνοντας περισσότερο ομολογιακές λήξεις στην επίμαχη τριετία 2014 ? 2016, ώστε να περιοριστούν ποσοτικά οι ανάγκες άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές και να διευκολυνθεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας με όσο το δυνατόν πιο ανεκτό κόστος, δηλαδή με επιτόκια κάτω του 6%.

2. Η δημιουργία ενός «success story» τους επόμενους μήνες γύρω από την Ελλάδα, το οποίο θα μπορέσουμε να «πουλήσουμε» στους ξένους επενδυτές για να ξεκινήσουμε πάλι να δανειζόμαστε από τον διεθνή ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα μπορούσε να κινηθεί στο τρίπτυχο, έναρξη της εποχής παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, ανάκτηση αναπτυξιακών ρυθμών που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του χρέους και ένα βελτιωμένο «προφίλ» χρέους μετά και τις νέες παρεμβάσεις που πιθανότατα θα αναγκαστεί να κάνει η Ευρωζώνη, στη βάση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου. Υποστηρικτικά αναμένεται να λειτουργήσει η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα δοκιμάσει πρώτο την τύχη του στις διεθνείς αγορές για να ακολουθήσει, ύστερα από κάποιο διάστημα, και το ελληνικό Δημόσιο. «Ο διεθνής παράγοντας θεωρεί πως η Ελλάδα σώζεται και παραμένει στο ευρώ, αρχίζουν να μιλάνε για εμάς», δήλωνε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αποτυπώνοντας το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στο Χρηματιστήριο.

3. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν η διολίσθηση των spreads να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, στη σκιά των κινήσεων αμερικανικών, ευρωπαϊκών αλλά και ιαπωνικών κεφαλαίων το τελευταίο διάστημα. Ήδη το spread στο δεκαετές ομόλογο κινείται στην περιοχή των 830 μονάδων, ενώ η τιμή έχει κατοχυρώσει το ψυχολογικό όριο των 60 λεπτών ανά ευρώ, με αναλυτές να εκτιμούν πως τα επίπεδα των 75 - 80 λεπτών θα σηματοδοτήσουν την ωρίμαση των συνθηκών για έξοδο στις αγορές.

Ασκήσεις ισορροπίας

Ουδείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό θεωρεί πως το εγχείρημα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι εύκολη υπόθεση. Όλοι κάνουν λόγο για σκληρή άσκηση ισορροπίας με πολλούς και σοβαρούς αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να εκτροχιάσουν ανά πάσα στιγμή τους όποιους σχεδιασμούς επιχειρούνται, με κεντρική αβεβαιότητα την πολιτική που θα επιλέξει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτό πάντως που τείνει να αποτελέσει κοινή εκτίμηση πλέον είναι ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν εάν στην Ελλάδα επιβεβαιωθεί τελικά το καλό σενάριο και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Οι ξένοι
Γεωπολιτική «παρτίδα»

Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές είναι και μια καλή προετοιμασία σε «διπλωματικό» επίπεδο με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τα μεγάλα επενδυτικά ονόματα, ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για απορρόφηση μελλοντικών εκδόσεων από την Ελλάδα. Η ταχύτητα και η σφοδρότητα που επιδεικνύουν Κίνα και Ρωσία για είσοδο στα εμπορικά και ενεργειακά δίκτυα τόσο στην ελληνική αγορά όσο και την ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο προκαλεί την αντίδραση Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Γνώστες των διεθνών αγορών ομολόγων εκτιμούν πλέον ότι το ελληνικό ζήτημα, έχει «αναβαθμιστεί» σε σκληρή γεωπολιτική «παρτίδα», πλαίσιο που υπό προϋποθέσεις και με προσεκτικούς χειρισμούς καθώς οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε εδώ και μήνες πίσω από τις κλειστές πόρτες στα παγκόσμια κέντρα εξουσίας επαναχαράσσονται ενεργειακοί χάρτες και αναδιατάσσονται οι θέσεις μεγάλων παικτών στις παγκόσμιες εμπορικές οδούς. Όπως και να το δει κανείς η Ελλάδα παραμένει «μαγαζί γωνία» για να αφεθεί στην τύχη της, λέει χαρακτηριστικά οικονομικός αναλυτής με πλούσια εμπειρία στην παγκόσμια επενδυτική σκηνή.

Επενδυτικό ενδιαφέρον
Κερδίζουν έδαφος οι τράπεζες στο χρηματιστήριο

H ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μόνον η απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι αυτή η οποία μπορεί τελικώς να οδηγήσει την ελληνική οικονομία από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Το στοιχείο αυτό έστω και καθυστερημένα αποτυπώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες να κερδίζουν έδαφος, και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν με αρτιότερες γι' αυτές συνθήκες.

Είναι προφανές από τη σημαντική άνοδο του τζίρου, πως το ενδιαφέρον των επενδυτών ιδιάιτερα στον τομέα των τραπεζών είναι πολύ σημαντικό. Οι ξένοι επενδυτές εκδηλώνουν απερίφραστα το ενδιαφέρον τους στις καθημερινές επαφές που έχουν με τις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ οι εκτιμήσεις τους είναι πως οι αυξήσεις των τριών συστημικών τραπεζών θα καλυφθούν τουλάχιστον στο 10% που απαιτείται προκειμένου να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Εκφράζουν το ενδιαφέρον αυτό

α. Λόγω του μεγέθους που έχουν αποκτήσει μετά τη συγκέντρωση τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

β. Λόγω του γεγονότος πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν εκ νέου στις αγορές με αξιώσεις και βρουν κεφάλαια τα οποία θα τους επιτρέψουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Φτιάχνουν τα πλάνα τους που δεν είναι άλλα παρά η χρηματοδότηση υγειών επιχειρήσεων οι οποίες με τη σειρά τους θα πάρουν τη σκυτάλη για επενδύσεις και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι τράπεζικές μετοχές πέραν της σημαντικής τους ανόδου έχουν οδηγήσει το Χ.Α σε πολύ υψηλότερους τζίρους καθιστώντας την χρηματιστηριακή αγορά λιγοτερο ευάλωτη στις πιέσεις των κερδοσκόπων.

Ο τζίρος από τις αρχές του έτους σε επίπεδο μέσου ημερήσιου όρου ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 58% από τις αρχές του έτους.

Σημαντικότατη άνοδο παρά το χαμηλό επίπεδο των απόλύτων τιμών παρουσιάζουν και οι τζίροι των τραπεζικών μετοχών.

Πρώτη εμφανίζεται η Πειραιώς με αύξηση αξίας συναλλαγών που έφτασε το 475% σε σχέση με το μέσο ημερήσιο όρο του 2013, δεύτερη η Άλφα με 413% αύξηση αξίας συναλλαγών και τρίτη η Εθνική με αύξηση 205% Οι τραπεζικές μετοχές μέσα στην εβδομάδα κατάφεραν να συγκεντρώσουν κέρδη που ξεπέρασαν το 50% και να δημιουργήσουν ικανοποιητικές συνθήκες αποτίμησης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου