Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πόλεμος νομισμάτων: Μπαζούκας και φυσοκάλαμα!


14/5/2013

Οι αξιωματούχοι που καλούνται να αντιμετωπίζουν τις αγορές συναλλάγματος, όπου ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανέρχεται στα 4 τρισ. δολ., σίγουρα προτιμούν να έχουν ανά χείρας το μπαζούκα του Χανκ Πόλσον και όχι φυσοκάλαμο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να χαλιναγωγήσει το νόμισμά της, παρότι μόλις τον Φεβρουάριο αναγνώρισε ότι το μόνο που έχει στη φαρέτρα της είναι ένα φυσοκάλαμο. Η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας δεν είναι η μόνη. Η Αυστραλία και η Νότιος Κορέα προχώρησαν σε μειώσεις επιτοκίων έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ισχύ των νομισμάτων τους, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 γεν έναντι του δολαρίου. Οι αψιμαχίες κλιμακώνονται, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε και σε μάχη;

Η γρήγορη απάντηση είναι «όχι». Η άμεση παρέμβαση της Νέας Ζηλανδίας ήταν η πιο επιθετική, όμως φαίνεται πως στόχος της είναι να χαλιναγωγήσει το νόμισμα και όχι να αλλάξει την τάση στην αγορά. Και δεν πράττει άσχημα, δεδομένου ότι η φούσκα στην αγορά κατοικιών περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών των αξιωματούχων. Με τις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων κοντά στο 2,5% (σε σύγκριση με 0,23% στις ΗΠΑ και 0,11% στην Ιαπωνία) δύσκολα προβλέπει κανείς ότι θα συνεχιστεί η υποχώρηση του νομίσματος που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 2% έναντι του δολαρίου.

Εν τω μεταξύ, η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της Αυστραλίας είχε παρόμοιο αντίκτυπο στο αυστραλιανό δολάριο, που αιωρείται στα επίπεδα της ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο. Οι αποδόσεις ομολόγων είναι παρόμοιες με εκείνες της Νέας Ζηλανδίας. Το ίδιο ισχύει και για τη Νότιο Κορέα. Από τις τρεις, η Σεούλ είναι ιστορικά η πιο επιθετική στις κινήσεις της στην αγορά συναλλάγματος για τη χαλιναγώγηση του εθνικού της νομίσματος. Αντιμετωπίζει, όμως, και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς πρακτικά δεν μάχεται εναντίον του δολαρίου, αλλά εναντίον του ιαπωνικού γεν, έναντι του οποίου το γουόν κερδίζει τα τελευταία 4 χρόνια.

Όταν ο κ. Πόλσον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μίλησε για μπαζούκα, υπογράμμιζε τη σημασία του να γνωρίζουν οι αγορές ότι υπάρχει τέτοιο όπλο, ώστε να μην καταστεί τελικά αναγκαία η χρήση του. Αυτό ήταν προ της χρηματοοικονομικής κρίσης. Έκτοτε οι αξιωματούχοι έχουν αναπτύξει πολλών ειδών όπλα.

Η μαζική νομισματική επέκταση της Ιαπωνίας είναι, επί του παρόντος, το πιο ισχυρό εξ αυτών. Η υποχώρηση του γεν κατά το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα σε έξι μήνες είναι εξίσου εντυπωσιακή με το ράλι που σημείωσε ο Topix την ίδια περίοδο. Όλα τα ράλι, όμως, κάποια στιγμή σβήνουν.

Παράλληλα, οι αγορές συναλλάγματος μπορούν να αποδώσουν τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές. Οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου