Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Ο Θ. Σκυλακάκης ζητάει από την ΕΕ πρωτοβουλίες για τη συστηματική δωροδοκία από εταιρείες κρατών μελών της Ένωσης


31/12/2013

Πρωτοβουλίες για τη συστηματική δωροδοκία ξένων αξιωματούχων από εταιρείες κρατών μελών της Ένωσης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Θοδωρής Σκυλακάκης με αφορμή την υπόθεση Κάντα.

Αποκαλύπτονται στοιχεία για τιμωρίες-"χάδι" στην Γερμανία από τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ

Το κείμενο της ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως ακολούθως:

Τις τελευταίες ημέρες, με την απολογία του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης, Αντώνη Κάντα, αποκαλύφθηκε ότι τεράστια ποσά που αφορούσαν παθητικές δωροδοκίες για την προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, δόθηκαν εν ονόματι μεγάλων εταιριών παραγωγής οπλικών συστημάτων τριών τουλάχιστον κρατών μελών. Οι δωροδοκίες αυτές ξένου αξιωματούχου άλλης χώρας κράτους μέλους που αποκαλύφθηκαν, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού αν και αναφέρονται σε ένα μόνο κρίκο της αλυσίδας, καλύπτουν μακρά περίοδο και αφορούν πλήθος προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματός της κατά της διαφθοράς στο κείμενο της προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο «Αγώνας κατά της διαφθοράς στην ΕΕ» (6.6.2011 COM(2011) Fighting Corruption in the EU) αναφέρει ότι η διεθνής Σύμβαση για τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων του ΟΟΣΑ εφαρμόζεται ανεπαρκώς, «ενεργός εφαρμογή υπάρχει σε τέσσερα μόνον κράτη μέλη ενώ σε άλλα 12 υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου εφαρμογή».

Ταυτόχρονα η Σύμβαση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (EU Convention drawn up on the basis of Article K.3 of the Treaty on European Union on the protection of the European Communities' financial interests [1]), που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή προβλέπει (άρθρο 5) ότι κάθε κράτος μέλος θα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζει ότι περιπτώσεις διαφθοράς (και ξένων αξιωματούχων), «τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αντίστοιχες με το έγκλημα και αποτρεπτικές ποινές, που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον σε σοβαρές περιπτώσεις ποινές στέρησης της ελευθερίας...».

Η εμπειρία από την εφαρμογή της συνθήκης του ΟΟΣΑ δείχνει ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που ξεκίνησαν οι διαδικασίες αυτές δεν κάλυψαν ούτε το γράμμα, ούτε το πνεύμα της σύμβασης που τα κράτη μέλη έχουν υπογράψει. Στην περίπτωση ενός εκ των τριών κρατών μελών μεγάλες εταιρίες του οποίου εμπλέκονται στην υπόθεση Κάντα (Γερμανία) με βάση την σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ[2] από το 2005 μέχρι και το 2010, 69 άτομα τιμωρήθηκαν για πράξεις που συνδέονται με δωροδοκίες ξένων αξιωματούχων.

Από αυτούς 30 καταδικάστηκαν ποινικά και 35 τιμωρήθηκαν με μια διαδικασία με την οποία είχαν μόνο να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο. Από τους 30 που καταδικάστηκαν 23 τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης με αναστολή και μόνον 4 πραγματικά φυλακίστηκαν. Οι δε ποινές με αναστολή περιελάμβαναν και 4 περιπτώσεις που καταδικάστηκαν για «εξαιρετικά σοβαρές» περιπτώσεις δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

Θεωρεί ότι οι σχετικές συμβάσεις εφαρμόζονται ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη, ιδίως με βάση τα όσα αποκαλύπτονται και σκοπεύει να θέσει τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων κρατών μελών της Ένωσης από εταιρίες άλλων κρατών μελών της Ένωσης, ως προτεραιότητα στον αγώνα της Ένωσης κατά της διαφθοράς και τι συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται σχετικά να αναλάβει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου