Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η Pimco αμφισβητεί τον Σαμαρά - Θα υπάρξει νέο μνημόνιο


3/1/2014

Κόκκινη κάρτα από την Pimco προς τον Αντώνη Σαμαρά: Ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το δανεισμό.

Νέο μνημόνιο ante portas; Λίγες μέρες μετά την εξαγγελία του'Ελληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της και δεν θα έχει ανάγκη πλέον τη στήριξη των δανειστών της η Pimco έρχεται σήμερα να αμφισβητήσει ευθέως τον κ. Σαμαρά.


«Δεν μπορεί να βγει στις αγορές»

Επρόκειτο για μια σημαντική εξαγγελία που έγινε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα θα επιστρέψει μέσα στο 2014 στις διεθνείς χρηματαγορές, θα βρει το δρόμο πίσω στην ομαλότητα και δεν θα χρειαστεί νέα δάνεια και νέο μνημόνιο». Ωστόσο οι διεθνείς χρηματαγορές δεν φαίνεται να δίνουν πίστη σε αυτήν την εξαγγελία θεωρώντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης μη ρεαλιστικό. Όπως δήλωσε στο σημερινό φύλο της Süddeustche Zeitung o Mάιλς Μπράντσο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μάνατζερ της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση φέτος να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές». Η γνώμη της Pimco έχει μεγάλη βαρύτητα, διότι έχει επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου πελατών της ύψους 1,5 τρις ευρώ σε κρατικά ομόλογα.

«Tα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα με διάρκεια 9 ετών κυμαίνονται αυτήν την εποχή στο 8%» επισημαίνει ο εμπειρογνώμων της Pimco, στη γερμανική εφημερίδα. «Εάν η χώρα πάρει μεγάλα δάνεια με αυτούς του όρους, τότε η συνολική επιβάρυνση από τους τόκους στο χρέος θα είναι πολύ υψηλότερη από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM». Η εφημερίδα δίνει και ένα παράδειγμα δια του λόγου το αληθές: Τα δάνεια από το ESM κοστίζουν για την Αθήνα γύρω στο 2%. Το 2013 η χώρα πλήρωσε γύρω στα 5,5 δις ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε τόκους. Το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών υπολογίζει ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει 7 έως 8 δις για επιτόκια. Το ποσό αυτό όμως δεν επαρκεί, εάν πρέπει να πληρώσει επιτόκια 8% εάν όχι και περισσότερο, δανειζόμενη από ιδιώτες επενδυτές.


"Επικερδή τα ελληνικά ομόλογα"

Στον αντίποδα της Pimco η εφημερίδα die Welt, η οποία παρουσιάζει τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα ως πολύ επικερδείς. «΄Όποιος επένδυσε πέρυσι σε ελληνικά ομόλογα έχει κέρδος ακριβώς το 47% της αξίας τους, είναι δηλαδή διπλά κερδισμένος» υπογραμμίζει. Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι από 1ης Ιανουαρίου τα κρατικά ομόλογα της χώρας βρίσκονται, σε σχέση με την εξέλιξη της τιμής τους από αρχές του 2013, στην πρώτη θέση σε 34 αγορές ομολόγων που συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο δείκτη Bloomberg World Bond, ο οποίος καλύπτει όλες τις σημαντικές χώρες. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα ομόλογα άλλης μιας χώρας σε κρίση, της Ιρλανδίας. Η απόσταση όμως ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία είναι τεράστια με τα ιρλανδικά ομόλογα να φέρνουν στους επενδυτές τους κέρδη της τάξης του 12%.

Ποιος είναι ο λόγος αυτής της μεταστροφής έναντι της Ελλάδας; «Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η χώρα βρίσκεται σταδιακά στο τέλος του ατέλειωτου τούνελ» γράφει ο Γερμανός αρθρογράφος επικαλούμενος την Έλγκα Μπαρτς, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, η οποία δηλώνει ότι βλέπει τα ελληνικά ομόλογα με εποικοδομητικό πνεύμα. «Ακόμη κι αν το νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2014 κρατηθούν σε χαμηλό επίπεδο, πρόκειται για μια καμπή, και τις καμπές οι διεθνείς χρηματαγορές τις προεξοφλούν».


«Εξαγγελία τακτικής»

Από την πλευρά του ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει νέο μνημόνιο, το οποίο τοποθετεί χρονικά το 2015. «Το χρέος και κατά συνέπεια το ύψος του ποσού που χρειάζεται για την κάλυψη των επιτοκίων είναι τεράστιο» δηλώνει ο Γερμανός οικονομολόγος στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA. «Είναι ο λόγος που η Αθήνα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το χρέος της στην ελεύθερη αγορά. Οι υποσχέσεις του 'Ελληνα πρωθυπουργού έχουν περισσότερο πολιτικά κίνητρα, ή ακόμη πρόκειται για κίνηση τακτικής για να αυξήσει τις πιέσεις στους δανειστές της, ώστε να συναινέσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει ότι θα επιτύχει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Σε αυτή την περίπτωση το χρέος της θα ήταν βιώσιμο, όπως τουλάχιστον ελπίζει η Αθήνα. Μόνο τότε η χώρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να αντλήσει χρήματα από τις χρηματαγορές» σημειώνει ο Μαρσέλ Φράτσερ.

Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, από το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, θεωρεί αναπόφευκτο νέο μνημόνιο. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα die Welt στόχος του δεν είναι να αμφισβητήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να ξεπεραστεί η κρίση. «Το ζήτημα όμως είναι εάν η ελληνική οικονομία έχει τη δύναμη και την ανταγωνιστικότητα να πιέσει προς τα κάτω το υψηλό ποσοστό χρέους, φοβάμαι ότι δεν θα το καταφέρει» επισημαίνει ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής. Τέλος ο Μάρκους Φέρμπερ, πρόεδρος της Επιτροπής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ότι αρχές του χρόνου θα εξεταστούν τα βήματα μεταρρυθμίσεων και «στη συνέχεια θα δούμε εάν χρειάζεται και τρίτο πακέτο, αυτήν τη στιγμή δεν θέλω να κάνω εικασίες».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου