Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Από κατήγοροι έγιναν... συνήγοροι της τρόικας


13/3/2014

«Άνθρακες» η επιτροπή της ευρωβουλής


Σε ένα άδειο ημικύκλιο, με κομπάρσους σε ένα κακόγουστο έργο τους τρεις εισηγητές, οι οποίοι από κατήγοροι εξελίχθηκαν σε συνήγοροι της τρόικας, έπεσε η αυλαία της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής, που τελικά μόνο εξεταστική δεν ήταν.

Η συζήτηση των δύο εκθέσεων Κάρας-Χόανγκ Νγκογκ και Θέρκας εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, με τους εισηγητές να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις σε σχέση με τις αρχικές τους θέσεις και η σημερινή τελική ψηφοφορία έχει τυπική διαδικασία χωρίς επιπτώσεις για την τρόικα.

Δεν αποτέλεσε επίσης έκπληξη το γεγονός ότι ο επίτροπος Ολι Ρεν υπεραμύνθηκε της συνταγής λιτότητας που τυφλά επέβαλε, υπογραμμίζοντας ότι «τα μνημόνια δεν ήταν η αρχή της κρίσης αλλά η αρχή της επίλυσης των προβλημάτων των χωρών σε πρόγραμμα». Επανέλαβε ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες είχαν συσσωρευθεί μια δεκαετία πριν από την κρίση, ενώ ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του η ελληνική οικονομία ήταν σε ελεύθερη πτώση.

Αφού αναγνώρισε ότι η διαδικασία της προσαρμογής ήταν επώδυνη ο Ολι Ρεν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που είχε η Ελλάδα κυρίως τα πρώτα χρόνια του μνημονίου «λόγω της έλλειψης εθνικής ομοφωνίας, των συμφερόντων και της διαπλοκής». Με ένα όμως αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον έσπευσε να τονίσει ότι σήμερα υπάρχουν απτά σημάδια ανάπτυξης και ένα πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά.

Πάντως, θετικό στοιχείο από την τοποθέτηση του κοινοτικού επιτρόπου ήταν ότι εμφανίστηκε ανοιχτός στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που, όπως είπε, θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης με βάση την κοινοτική μέθοδο. «Αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε μια νύχτα. Εμείς λέμε ότι μια ισχυρότερη αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει όταν οι ευθύνες όλων είναι μοιρασμένες μέσω της εμβάθυνσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι τρεις εισηγητές περιορίστηκαν σε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις για τα λάθη της τρόικας, που μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

Οι εισηγητές
Ο O. Kάρας τόνισε ότι η τρόικα χαρακτηρίστηκε από έλλειψη διαφάνειας, δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο, της οποίας στόχος ήταν η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και η διάλυση της Ευρωζώνης, κάτι που επιτεύχθηκε.

Ο Λίεμ Χόανγκ Νγκογκ υπογράμμισε ότι οι διαφωνίες εντός της τρόικας δεν έγιναν ποτέ αντικείμενο διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η Γερμανία ήταν εκείνη που κινούσε τα νήματα.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ ξεπέρασε τις αρμοδιότητές της στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ελλάδα και επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί εξ αρχής και να μη φτάναμε σ' αυτή τη λιτότητα.

Ο Αλεχάνδρο Θέρκας υπογράμμισε ότι η λιτότητα όπως επιβλήθηκε μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οδήγησε σε πραγματική κοινωνική καταστροφή, αποδόμηση των θέσεων εργασίας που φτάνει σε απίστευτα επίπεδα στους νέους, ενώ καταστράφηκε ο κοινωνικός διάλογος, οι συλλογικές συμβάσεις και η εργατική νομοθεσία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου