4/7/2014
Της Claire Jones
Ο στόχος της ΕΚΤ από το νέο πρόγραμμα TLTRO είναι μεγάλος. Πώς κρίνουν όμως, οι αναλυτές τις πιθανότητες επιτυχίας. Πότε τιμωρούνται και πότε ανταμείβονται οι τράπεζες για την ενίσχυση του δανεισμού.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του πιο σημαντικού στοιχείου από το πακέτο των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα στο πλαίσιο της μάχης κατά της απειλής του αποπληθωρισμού που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Την Πέμπτη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως ακριβώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών (TLTRO). Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αναθεώρησε την προηγούμενη καθοδήγηση για διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο μέχρι τα τέλη του 2016, πιθανώς με την ελπίδα ότι έτσι θα ενισχυθεί η συμμετοχή στα TLTRO.
Ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε επίσης ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να δανειστούν έως και 1 τρισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα, από την στιγμή που θα έχουν πετύχει τους στόχους (ή σημεία αναφοράς) που θα έχει θέσει η ΕΚΤ. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη μπορούν να δανειστούν ένα αρχικό κεφάλαιο 400 δισ. ευρώ σε δύο δημοπρασίες, που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο. Το νούμερο των 400 δις ευρώ αντιστοιχεί στο 7% των χαρτοφυλακίων τους προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων.
Οι στόχοι
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος είναι κρίσιμες για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την αύξηση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ θέλει να αποθαρρύνει τις τράπεζες από την εκμετάλλευση αυτών των φτηνών δανείων για την αγορά κρατικών ομολόγων και να αποτρέψει ενδεχόμενη δημιουργία φούσκας στην αγορά ακινήτων.
Οι τράπεζες όμως, αν και πρέπει να αποπληρώσουν τη ρευστότητα μέσα σε δύο χρόνια εάν δεν ανταποκριθούν στα κριτήρια δανεισμού, δεν κινδυνεύουν με πρόστιμο σε περίπτωση που θα καταγράψουν σημαντική αύξηση των τοποθετήσεών τους σε κρατικούς τίτλους. Η ΕΚΤ πιστεύει πως οι τράπεζες δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για να αγοράσουν περισσότερα κρατικά ομόλογα, καθώς θα μπορούσαν ήδη να το κάνουν και μάλιστα πιο φτηνά, χρησιμοποιώντας άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως οι τακτικές διαδικασίες δημοπρασίας σταθερού επιτοκίου, που συνεχίζονται μέχρι τα τέλη του 2016.
Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί ως προς το κίνητρο που δίνεται στις τράπεζες για να επεκτείνουν το δανεισμό τους προς τις επιχειρήσεις. «Ο στόχος που τίθεται για να ευνοηθεί κανείς από τα κεφάλαια της ΕΚΤ για όλη την τετραετία δεν δείχνει τόσο δύσκολος» υποστηρίζει ο Marchel Alexandrovich της Jefferies International. «Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τα LTRO. Είναι το «Τ» (για τη λέξη targeted, δηλαδή στοχευμένα) που μπαίνει μπροστά με το οποίο έχω πρόβλημα. Αυτό υποτίθεται ότι μπαίνει για να αυξηθεί ο δανεισμός, αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για να δανείσει κανείς» συμφωνεί και ο Richard Barwell, της Royal Bank of Scotland.
Οι τράπεζες, είτε αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες μεμονωμένα είτε ομαδικά, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα κριτήρια δανεισμού για να λάβουν την χρηματοδότηση με σταθερό επιτόκιο 0,25% για τα επόμενα 4 χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να αποπληρώσουν το ποσό δύο χρόνια νωρίτερα.
Για τον υπολογισμό αυτών των κριτηρίων, οι τράπεζες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά (όχι όμως, σε στεγαστικά δάνεια) στους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο του 2014 και σε εκείνες που μείωσαν το δανεισμό.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επέκτειναν το χαρτοφυλάκιο δανείων θα πρέπει τουλάχιστον να το διατηρήσουν στο ίδιο επίπεδο για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2016.
Κατά την άποψη των αναλυτών, αυτός ο στόχος είναι πολύ εύκολος.
«Η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να κάνουν λιγότερα από όσα έκαναν από μόνες τους σε πιο δύσκολο περιβάλλον» σχολιάζει ο κ. Barwell και συμπληρώνει: «Κι ας λένε ότι θα τους βάλουν να δουλέψουν για να πάρουν τα λεφτά».
Παρόλα αυτά, οι τράπεζες που επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιό τους είναι λιγότερες από εκείνες που το συρρικνώνουν. Για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συρρίκνωσαν το δανεισμό τους προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο ρυθμός της συρρίκνωσης μπορεί να διατηρηθεί για τον επόμενο χρόνο, αλλά θα πρέπει να μειωθεί πριν τον Απρίλιο του 2016.
Στα μέσα του 2016, η ΕΚΤ θα εξετάσει εκ νέου τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων με τα κριτήρια στα μέσα του 2016.
Εάν οι τράπεζες ξεπεράσουν τον στόχο, τότε μπορούν να διεκδικήσουν τριπλάσιο δανεισμό έναντι του δείκτη αναφοράς στις έξι δημοπρασίες που θα διεξαχθούν το 2015 και το 2016. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορούσαν συνολικά να δανειστούν επιπλέον 600 δις ευρώ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου