Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΚΤ αναλαμβάνει την εποπτεία των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης


28/10/2014

Η ΕΚΤ αναλαμβάνει από τις 4 Νοεμβρίου την εποπτεία των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα των stress test που διεξήγε η «ευρωτράπεζα» δεν προσφέρεται για εγγυημένα συμπεράσματα.

Το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής στα οποία υπέβαλε η ΕΚΤ 130 συστημικές τράπεζες της Ευρώπης ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή. Το «κόψιμο» 25 τραπεζών δεν προκάλεσε πανικό στις χρηματαγορές. Εξίσου μικρής διάρκειας ήταν και η ανακούφιση για το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν αποδείχθηκαν χειρότερα του αναμενομένου. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Η νέα πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος, που ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου το πρωί της Δευτέρας, εξανέμισε τα αρχικά κέρδη του μετοχικού δείκτη DAX.


Το σενάριο της κρίσης μπορεί να είναι διαφορετικό

Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των stress test «ξεχάστηκαν» τόσο γρήγορα οφείλεται κατά τον Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ στο γεγονός ότι έχουν μόνο σχετική αξία –κυρίως σε ό,τι αφορά το δυσμενές σενάριο. Όπως επισημαίνει στην DW ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Χοενχάιμ, «εξετάζουμε ένα σενάριο, όχι περισσότερα. Και είναι βεβαίως πιθανό η κρίση που θα έρθει να αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Φάουστ, καθηγητής τραπεζικού μάνατζμεντ στο Frankfurt School of Finance, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το πρώτο σκέλος του stress test, που έλαβε υπόψη τους ισολογισμούς των τραπεζών σε συνάρτηση με τα δάνειά τους. Στο μικροσκόπιο των τεστ αντοχής βρέθηκαν τα δάνεια της ναυπηγικής βιομηχανίας στη Γερμανία, ενώ στην Ισπανία το βάρος έπεσε στα δάνεια ακινήτων. Οι έλεγχοι κατέδειξαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 880 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που υπερέβη κατά πολύ τους ισχυρισμούς των τραπεζών. Ως εκ τούτου, ο Μάρτιν Φάουστ θεωρεί ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να περνούν κρίση, παρότι συγκέντρωσαν τα τελευταία χρόνια περισσότερα ίδια κεφάλαια ως ένα είδος πρόληψης έναντι των «κόκκινων» δανείων. «Αυτό σημαίνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών παραμένει πολύ χαμηλή. Και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά δάνεια ακινήτων και πολλά επιχειρηματικά δάνεια που προκαλούν ανησυχία». Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση στις χώρες της κρίσης δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά.


Ανησυχητική περίπτωση η Ιταλία

Ως ιδιαίτερα ανησυχητική περίπτωση αναφέρεται αυτή της Ιταλίας. Εκεί δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, εκτιμά ο Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ και εξηγεί: «Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό, την αγορά εργασίας και γενικά το σύνολο των ανεφάρμοστων μεταρρυθμίσεων που έχουν συσσωρευτεί στη χώρα». Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι εννέα από τις 25 τράπεζες που «κόπηκαν» στα stress test είναι ιταλικές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ιταλικών ομολόγων βρίσκεται στην κατοχή των εγχώριων τραπεζών.

Ωστόσο, το παράδειγμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους το 2012, κατά το οποίο ιδιώτες επενδυτές παραιτήθηκαν από μέρος των αξιώσεών τους, δημιουργεί αμφιβολίες για την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» στην Ελλάδα θα έπληττε σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Φάουστ, όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν αποκομίζουν επαρκή κέρδη. Όπως επισημαίνει, «υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές χώρες εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβολικά πολλές τράπεζες».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου