8/4/2015
Της Kerin Hope
Κανονικά οι πληρωμές Απριλίου, αλλά ο Μάιος είναι «διαφορετικό θέμα» προειδοποιεί κυβερνητικός αξιωματούχος. Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ο αγώνας για ρευστότητα από φορείς δημοσίου και κοινοτικά κονδύλια και η αγωνία για μισθούς, συντάξεις.
Η Ελλάδα έχει μαζέψει τα κεφάλαια για να αποπληρώσει τους διεθνείς πιστωτές αυτόν το μήνα, αλλά θα εξαντλήσει τα αποθέματα ρευστότητας μέχρι τα τέλη Απριλίου, εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες για κρατική χρεοκοπία τον επόμενο μήνα εάν δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με την ευρωζώνη.
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η δόση των 458 εκατ. ευρώ που οφείλεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πληρωθεί βάσει προγράμματος στις 9 Απριλίου, μαζί με ακόμη 420 δισ. σε διεθνές επενδυτές με τη λήξη των 6μηνων εντόκων γραμματίων στις 14 Απριλίου.
«Θα ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει στενότητα να αντληθούν κεφάλαια για τις εγχώριες πληρωμές το δεύτερο μισό (του μήνα)» δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Ο επόμενος μήνας είναι διαφορετικό θέμα. Θα ξεμείνουμε από ρευστότητα εάν δεν νομοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα κάποια από τα χρήματα στήριξης» συμπλήρωσε.
Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει δύο ακόμη πληρωμές στο ΔΝΤ το Μάιο ύψους 950 εκατ. ευρώ πέρα από τα 2,4 δισ. ευρώ που είναι οι πληρωμές συντάξεων και μισθών του Δημοσίου. Η Αθήνα όμως δεν μπορεί να αυξήσει τη χρηματοδότησή της πουλώντας περισσότερα έντοκα γραμμάτια στις ελληνικές τράπεζες, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους απαγόρευσε να αυξήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό δημόσιο, ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν φοβηθεί από τον εντεινόμενο πολιτικό κίνδυνο της χώρας.
Η ριζοσπαστική κυβέρνηση που μάχεται τη λιτότητα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 7,2 δισ. ευρώ, επειδή το οικονομικό επιτελείο χρονοτριβούσε αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αντιβαίνουν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μη αύξηση της φορολογίας ή για νέες ιδιωτικοποιήσεις.
Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις τεχνικές συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα με αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.
«Οι προτάσεις μας είναι έργο σε εξέλιξη, αλλά προχωρούν» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο Δημήτρης Μάρδας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες περί αναβολής στις πληρωμές συντάξεων και μισθών που ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ στα τέλη του μήνα λέγοντας: «Θα κάνουμε αυτές τις πληρωμές τις κανονικές ημερομηνίες, ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική».
Το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να καταβάλει συντάξεις και μισθούς τον προηγούμενο μήνα ζητώντας από φορείς του Δημοσίου όπως τον ΟΑΕΔ να μεταφέρει τα αποθέματα ρευστότητας στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για αγορές βραχυπρόθεσμων repos με επιτόκιο μεγαλύτερο από τις εμπορικές τράπεζες.
Αυτόν το μήνα το υπουργείο στοχεύει σε ρευστότητα σχεδόν 1 δισ. ευρώ που βρίσκεται στα συνταξιοδοτικά ταμεία του Δημοσίου και σε επιχειρήσεις που ελέγχονται από το Δημόσιο που μέχρι στιγμής είναι διστακτικές να παραδώσουν στην κεντρική τράπεζα τη διαχείριση αποθεμάτων τους.
Η αναζήτηση μετρητών από την κυβέρνηση έχει αγγίξει ακόμη και τα διαρθρωτικά κεφάλαια της Ε.Ε., καθώς σύμφωνα με τοπικούς εργολάβους τον προηγούμενο μήνα αναβλήθηκαν πληρωμές 260 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που διαχειρίζεται την εκταμίευση της μεταφοράς ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Το θέμα δεν είναι απλώς η αναβολή των έργων… Δεν μπορούμε να πληρώσουμε προμηθευτές, μισθούς, ΦΠΑ και εισφορές στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση και δεν μπορούμε να στραφούμε στις τράπεζες επειδή έχουν παγώσει κάθε νέο δανεισμό» δήλωσε ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, που διοικεί την οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία, η οποία μέχρι πρότινος ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου