8/4/2015
Στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν το ενδιαφέρον στράφηκε στην ενεργειακή συνεργασία. Τρόπους έμμεσης χρηματοδότησης υποσχέθηκε ο Πούτιν, ενώ ο Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην Ε.Ε.
O Ρώσος πρόεδρος Βλάδιμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκαν σε επανεκκίνηση και αναθέρμανση των διμερών σχέσεων στα πλαίσια μίας συνάντησης, στόχος της οποίας ήταν η ενδυνάμωση των διαπραγματευτικών «χαρτιών» των δύο χωρών κατά την αντιπαράθεσή τους με την Ε.Ε.
Έτσι, ενώ ο κ. Τσίπρας διακήρυττε το δικαίωμα της χώρας του να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία παρά τη δυσπιστία των υπόλοιπων κρατών μελών της Ε.Ε. κι ενώ η Μόσχα έμενε σταθερή στην αντιπαράθεσή της με τη δύση, ο Πούτιν προσπάθησε να δελεάσει τους Έλληνες προσφέροντας την προοπτική ρωσικών επενδύσεων στη στερημένη από ρευστό χώρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει πρόθεση να διασπάσει την Ε.Ε.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, μόλις μία μέρα προτού η Ελλάδα πληρώσει τη δόση περίπου €450 εκατ. στο ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την κριτική του κατά των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, έχει δώσει αφορμή σε εικασίες ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα το μπλοκάρισμα των κυρώσεων της Ε.Ε. από την Αθήνα.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική του στις κυρώσεις, φάνηκε να καθησυχάζει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ έναντι φόβων ότι η Ελλάδα θα σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων. Είπε δηλαδή, ότι ενώ η Ελλάδα επιζητεί την «οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τη Ρωσική Ομοσπονδία», εντούτοις παραμένει μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς σέβεται τη νομοθεσία και τις Συνθήκες που έχει υπογράψει.
Ο κ. Πούτιν απέρριψε και ο ίδιος την ιδέα ότι η Ρωσία θα στήριζε την Αθήνα με ρευστό κατά την διαμάχη της με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Η ελληνική πλευρά δε μας ζήτησε βοήθεια», πρόσθεσε. Αντέκρουσε επίσης την εντύπωση που προκλήθηκε από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, πως η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο για να διασπάσει τη γραμμή της Ε.Ε.: «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κανένα μέρος της Ε.Ε. προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεών μας με το όλο της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Πούτιν. «Η καλύτερη λύση για όλους θα ήταν να σταματήσουμε τον πόλεμο των κυρώσεων».
Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς από αυτές τις δηλώσεις αν υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συμφωνία. Ωστόσο, Ρώσοι πολιτικοί και αναλυτές αναγνωρίζουν ότι το να βρει κανείς φιλικά διακείμενους συνομιλητές στην Ευρώπη αποτελεί ένα σημείο-κλειδί για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας.
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Τσεχία είναι λίγες μόνο από τις χώρες που αντιτίθενται στις κυρώσεις», ανέφερε ο Alexei Martynov, πολιτικός επιστήμονας στο Διεθνές Ινστιτούτο Νεοϊδρυθέντων Πολιτειών στη Μόσχα. « Είναι πολλοί οι πολιτικοί και από άλλες χώρες της ΕΕ που πιστεύουν το ίδιο [με τον Α. Τσίπρα], όμως δεν τολμούν να το πουν, παρά μόνο πίσω από κλειστές πόρτες κι όχι δημοσίως».
Ο κ. Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν σχέδια ενεργειακής συνεργασίας, όπως π.χ. την επέκταση στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι αυτό θα επέτρεπε στην Ρωσία να παράσχει δάνεια για την πραγματοποίηση αυτών και παρόμοιων σχεδίων. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτά, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε θετικά στην πρόταση του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κατασκευάσει έναν ελληνικό αγωγό για φυσικό αέριο που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι αυτό θα δημιουργούσε ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις, καθώς και για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Ανέφεραν ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες των σχεδίων θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από ειδικούς και των δύο πλευρών.
Πάντως ο κ. Πούτιν έβαλε τέλος στις ελπίδες για μία εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο της Ρωσίας σε δυτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για καμία χώρα», δήλωσε. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν σε κοινές επενδύσεις στη βιομηχανία τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στη ρωσική αγορά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου