Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Ελληνικό ζήτημα: Όλοι περιμένουν τη Γερμανία


28/4/2018

Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, παρατηρώντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τηρεί σιγή ιχθύος την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση «αναζητά τη γραμμή της» στο ελληνικό ζήτημα.

Το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, το πρώτο στο οποίο συμμετείχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, βάζει στο μικροσκόπιο του ο γερμανικός Τύπος.

«Οι προσδοκίες των υπολοίπων ήταν μεγάλες κατά την άφιξη του Όλαφ Σολτς το πρωί της Παρασκευής στη Σόφια. Όμως ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προσπάθησε καθόλου να εκπέμψει ενεργητικότητα. Ο Σολτς στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους στον πρωινό ήλιο και είπε με πλήρη ηρεμία ότι στο ζήτημα της Ελλάδας γίνονται τα επόμενα βήματα που εκκρεμούν», γράφει η Süddeutsche Zeitung και σχολιάζει: «Η ηρεμία που εκπέμπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει από τη μια πλευρά κάτι το ευεργετικό. Άλλωστε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης υπήρξε ήδη αρκετή αναστάτωση. Από την άλλη όμως ο χρόνος πιέζει. Στις 20 Αυγούστου πρόκειται να ολοκληρωθεί το τρίτο δανειακό πρόγραμμα. (…) Όμως μέχρι να μπορέσει να ξαναδοθεί η οικονομική ελευθερία στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Και αυτά εξαρτώνται καθοριστικά από τη στάση που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση».

Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει ότι στο θέμα της ελληνικής κρίσης «όλοι περιμένουν τη Γερμανία» και επισημαίνει: «Οι Ευρωπαίοι δανειστές ήθελαν αρχικά να συναντηθούν στη Σόφια με υψηλόβαθμους εκπροσώπους του ΔΝΤ προκειμένου να συζητήσουν για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, τελικά δεν έγινε τίποτα. Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά ακόμη τη γραμμή της στην πολιτική της έναντι της Ελλάδας».


«Ολοένα και πιο απίθανη» η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί ότι «ο Σολτς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του στο θέμα της Ελλάδας». Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων (σ.σ. στο Eurogroup της Σόφιας) δεν πήρε καθόλου τον λόγο σύμφωνα με συμμετέχοντες». Μπροστά τις κάμερες «δεν είπε τίποτα σχετικά με τα επίμαχα στη Γερμανία ζητήματα, όπως το θέμα των πιθανών μέτρων ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ (σ.σ. στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα)».

Σύμφωνα με την FAZ, «στο μεταξύ γίνεται ολοένα και πιο απίθανο να εκπονήσει το ΔΝΤ ένα δικό του δανειακό πρόγραμμα, όπως είχε θέσει ως προϋπόθεση το γερμανικό κοινοβούλιο το 2015 προκειμένου να εγκρίνει το πρόγραμμα του ESM (σ.σ. για την Ελλάδα)». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ερώτημα εάν θα θεωρούσε κακό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει τελικά το Ταμείο».

Η Hannoversche Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «ο Σολτς είναι ελάχιστα διαφορετικός από τον Σόιμπλε» και σημειώνει: «Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από τον Όλαφ Σολτς κατά την πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup στη Σόφια. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε άλλοτε να έχει διαφορετική παρουσία από τον Σόιμπλε. Όμως σε ό,τι αφορά την επιβολή λιτότητας κατά της Ελλάδας παραμένει παρόμοια σκληρός με τον προκάτοχό του».


«Αφήστε τους να προχωρήσουν»

Η Zeit τονίζει την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα λιτότητας. «Αφήστε τους να προχωρήσουν», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου στην ηλεκτρονική της έκδοση, με τον αρθρογράφο να απευθύνεται μάλλον στη γερμανική κυβέρνηση. «Οκτώ χρόνια, τρία πακέτα βοήθειας. Το πρόγραμμα για την Ελλάδα πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους. Έτσι όμως η χώρα δεν θα γίνει ποτέ κυρίαρχη».

Η Zeit επισημαίνει ότι το Βερολίνο εμμένει στη συνέχιση του αυστηρού ελέγχου παρά το γεγονός ότι «η σημερινή κυβέρνηση στην Αθήνα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τήρησε τους όρους των δανειστών και εφήρμοσε το πρόγραμμα λιτότητας. (…) Τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί προς το τέλος της ή εάν θα συνεχιστεί ατελείωτα. Σίγουρα για τους δανειστές διατηρείται η αβεβαιότητα ότι στα επόμενα 30 με 40 χρόνια, κατά τα οποία η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη της, ενδέχεται να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στην Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο και μια νέα κυβέρνηση να μην αισθάνεται πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει τους καθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου