Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Η Γερμανία κρατάει το κλειδί της μεταρρύθμισης


17/5/2018

Η Γαλλία αισιοδοξεί ότι μπορεί να κλείσει έως τον Ιούνιο συμφωνία με τη Γερμανία επί των προτάσεων για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και για τα υπόλοιπα μεταρρυθμιστικά σχέδια, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ λέει ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενδιαφέρεται σφόδρα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης από τότε που ανέλαβε την εξουσία, πριν από ένα έτος. Ωστόσο, η επιθυμία του να εκπληρώσει το σχέδιό του εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας με τη Γερμανία και από το αν θα πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη να υποστηρίξει τις ιδέες του. «Το ευρώ δεν μπορεί να αντέξει την οικονομική απόκλιση των μελών του. Δεν θα μείνει ενωμένο», δήλωσε ο Λε Μερ τη Δευτέρα. «Θα ήταν ανεύθυνο να περιμένουμε περισσότερο. Η Ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά», προσέθεσε.

Σύμβουλος του Γάλλου προέδρου επιβεβαίωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει γαλλογερμανική συμφωνία και συμπλήρωσε πως είναι αισιόδοξος ότι Παρίσι και Βερολίνο θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν τον Ιούνιο κοινό πλαίσιο. «Οι συζητήσεις μας με τη Γερμανία μάς οδηγούν στο να είμαστε περισσότερο και όχι λιγότερο αισιόδοξοι», δήλωσε χθες ο προεδρικός σύμβουλος. Οταν πρωτοπαρουσίασε ο Μακρόν τις προτάσεις του, είχε κάνει λόγο για δημιουργία ευμεγέθους προϋπολογισμού για τις 19 χώρες που αποτελούν την ευρωζώνη, για τον διορισμό υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και για τη μετατροπή του ταμείου διάσωσής της σε οργανισμό που να θυμίζει περισσότερο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει επαινέσει τον Μακρόν για τις ιδέες του, ωστόσο έχει απορρίψει ορισμένες εξ αυτών, ιδίως όσες θα είχαν ενδεχομένως αποτέλεσμα να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο η Γερμανία. Σε ομιλία που ο Μακρόν εκφώνησε την περασμένη εβδομάδα στο Ααχεν της Γερμανίας, είχε καλέσει τη Μέρκελ να εγκαταλείψει το «φετίχ» της για δημοσιονομικό συντηρητισμό, κάτι που, όπως είχε πει, αποτελεί εμπόδιο για την πρόοδο. Ακόμη και αν καταφέρουν να συμφωνήσουν Μακρόν και Μέρκελ για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, το πιθανότερο είναι ότι αυτός θα έχει μικρό μέγεθος και δεν θα αντιστοιχεί σε αρκετές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, όπως είχε πει ο Μακρόν πέρυσι τον Αύγουστο. Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς άφησε να εννοηθεί πως είναι εφικτό να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του ταμείου διάσωσης που είχε ιδρυθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους, σε ταμείο για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών. «Θέλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο προς το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Είναι σημαντικό για τη μελλοντική σταθερότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Η κατεύθυνση διαφέρει από αυτήν της πρότασης Μακρόν, η οποία επικεντρώνεται στη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ταμείο που θα προλαμβάνει την εκδήλωση οικονομικών κρίσεων, βοηθώντας κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες οικονομικές δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, το Βερολίνο αφήνει να εννοηθεί ότι είναι εφικτό να αλλάξει προσανατολισμό το ταμείο.

Το Παρίσι αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να συμφωνήσει με τη Γερμανία έως τον Ιούνιο επί των σχεδίων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ταμείου σταθεροποίησης. Η πρόταση για υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Ενδέχεται να είναι εφικτό Γαλλία και Γερμανία να υιοθετήσουν κοινή θέση. Ωστόσο, θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου