Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΕΕ-Αραβικός Σύνδεσμος για το προσφυγικό


25/2/2019

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου κορυφής ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου στο Σάρμ ελ Σέιχ. Στο επίκεντρο: μεταναστευτικό, τρομοκρατία, εστίες κρίσης. Συμμετέχουν 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Περίπου 50 βασιλιάδες και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στις εργασίες της πρώτης συνόδου κορυφής ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ κάλεσε χθες τους συμμετέχοντες να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα στην περιοχή και παράλληλα ζήτησε από τα αραβικά κράτη να επιδείξουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα και σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για το νεαρό νομικό Νουρ Καλίλ, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια αιγυπτιακή Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η σύνοδος αυτή είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να δοθούν χρήματα, τα οποία πραγματικά θα απαλύνουν τον πόνο των μεταναστών. Οι συνθήκες διαβίωσης τους στην Αίγυπτο είναι κακές ενώ στη γειτονική Λιβύη είναι άθλιες. Ο Τσάρλι Γιάξλεϊ από την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι κατηγορηματικός:

«Πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στην θάλασσα δεν θα έπρεπε να επιστρέφουν στη Λιβύη όπου υπάρχει έξαρση βίας και μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Η στήριξη δικτατόρων φέρνει τους πρόσφυγες στην Ευρώπη

Στην πράξη όμως αυτό συμβαίνει καθημερινά. Σκάφη της ακτοφυλακής, τα οποία χρηματοδοτούνται και από την ΕΕ, μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στις λιβυκές ακτές. Επανειλημμένες προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση της χώρας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν αποτύχει. Ο Σαν Σρίκανθαν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση IRC-UK λέει σχετικά:

«200.000 άνθρωποι ζουν κάτω από τις πιο άσχημες συνθήκες. Σε αυτούς τους καταυλισμούς μοιράζονται μέχρι και 600 άνθρωποι ένα χώρο που δεν είναι καν αρκετός για να τους φιλοξενήσει όλους. Αυτοί οι χώροι χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Αυτή είναι η βοήθεια που λαμβάνει η Λιβύη, αλλά όχι αυτή που χρειάζεται».

Το μεταναστευτικό είναι μια πραγματική πρόκληση τόσο για την ΕΕ όσο και για τις αραβικές χώρες. Ένας στους τρεις που επιχείρησαν τον περασμένο χρόνο να φθάσει στην Ευρώπη τα κατάφερε. Ο Νουρ Καλίλ υπενθυμίζει μια πολύ πικρή αλήθεια στους ηγέτες:

«Εάν οι πρόσφυγες θα πρέπει να μένουν στις πατρίδες τους, τότε δεν θα πρέπει να υποστηρίζονται τα δικτατορικά καθεστώτα. Εάν η Ευρώπη υποστηρίζει δικτάτορες που εξοντώνουν τους πολίτες τους, όπως κάνει η Συρία και το Σουδάν, τότε είναι και η Ευρώπη συνυπεύθυνη για τη φυγή αυτών των ανθρώπων».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου