Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Πόσο θα κοστίσει το σκληρό Brexit στην ελληνική οικονομία


9/2/2019

Ο αποκλεισμός του Σίτι του Λονδίνου από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά θα είναι η σημαντικότερη παρενέργεια ενός χαοτικού Brexit για την Ελλάδα, τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), για το 2016, περίπου το 12% του εξωτερικού δανεισμού ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προήλθε από τράπεζες με έδρα στη Βρετανία. Μικρότερο, αν και κάθε άλλο παρά αμελητέο, αναμένεται να είναι το πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, οι ελληνικές εξαγωγές θα μειωθούν κατά 1,2% με 1,3%.

Δεν φαίνεται, ωστόσο, να προκύπτει πρόβλημα για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα από Έλληνες που ζουν στη Βρετανία, καθώς κυμαίνονται σε πενιχρά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η BIS υπολογίζει πως το 2017 ανήλθαν μόλις σε 12 εκατ. δολάρια.

Γενικότερα, πάντως, αναμένεται να είναι αρκετά επώδυνες οι επιπτώσεις ενός χαοτικού Brexit, μιας προοπτικής που φαίνεται όλο και πιθανότερη μόλις 48 ημέρες πριν από την προκαθορισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Επώδυνες πρωτίστως, βέβαια, για την ίδια τη Γηραιά Αλβιώνα αλλά και για αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε., με τη Γερμανία να υφίσταται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, από πολιτικής απόψεως οι έως τώρα εταίροι της Βρετανίας έχουν διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως θα βγει οποιοσδήποτε ωφελημένος αν τελικά δεν καταλήξουν σε καμία συμφωνία. Ορισμένες χώρες, αντιθέτως, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα.


Οι περισσότερες αλλά και οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις ενός χαοτικού Brexit για τη Βρετανία κατατείνουν σε μια μείωση του ΑΕΠ της κατά 9,3% αλλά και σε μια πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 30% και σε μια διολίσθηση της στερλίνας στο 1,10 δολάριο. Η εκτίμηση είναι ασφαλώς αυτονόητη καθώς η οικονομία της Βρετανίας έχει σχεδόν πενταπλάσια έκθεση στις παρενέργειες του Brexit από την υπόλοιπη Ε.Ε.

Αν, όμως, για τη Βρετανία πρόκειται για το τίμημα μιας επιλογής, δεν ισχύει το ίδιο για την Ε.Ε. και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της που θα υποστούν επώδυνες επιπτώσεις. Ελλείψει συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τους έως σήμερα εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., οι εμπορικές συναλλαγές του θα υπόκεινται πλέον στους δασμούς που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ως εκ τούτου η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, θα δεχθεί καίριο πλήγμα. Εξάγει μεγάλο φάσμα βιομηχανικών προϊόντων στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και σχεδόν 800.000 αυτοκίνητα ετησίως, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 14% της παραγωγής της.

Ειδικότερα, η Στουτγάρδη με τον ισχυρό μεταποιητικό της τομέα αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς η απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία συνεπάγεται υψηλούς δασμούς στα προϊόντα της. Σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις για την Ιρλανδία, στα προϊόντα της οποίας θα επιβληθούν υψηλότατοι δασμοί. Ιδιαίτερα υψηλοί αναμένεται να είναι οι δασμοί που θα επιβληθούν σε δύο από τις πιο σημαντικές εξαγωγές της, στο κρέας και στα γαλακτοκομικά. Γενικότερα, άλλωστε, σχεδόν το 14% των εξαγωγών της προορίζεται για τη Βρετανία ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών διέρχεται μέσω Βρετανίας. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη Δανία, καθώς ενδέχεται να επιβληθούν δασμοί ύψους 50% στο κρέας που εξάγει στη Βρετανία.

Βαρύτατο ενδέχεται να είναι, άλλωστε, το πλήγμα για τη Σλοβακία καθώς το 50% των εξαγωγών της προορίζεται για τη Βρετανία. Τα πράγματα δεν είναι εξίσου σοβαρά για όλες τις χώρες της Ε.Ε. ούτε για όλες τις γεωγραφικές ζώνες τους. Στη νότια Ιταλία, για παράδειγμα, η αποχώρηση της Βρετανίας δεν θα γίνει αντιληπτή καθώς η περιοχή δεν έχει παρά ελάχιστες εμπορικές συναλλαγές μαζί της. Ωστόσο η Κροατία εξάγει στη Βρετανία φαρμακευτικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα των εξαγωγών της. Δεν αναμένεται, όμως, να τους επιβληθούν δασμοί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου