Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ


15/1/2020

Ο Τύπος για το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, το ελληνικό αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση και την πρόταση 90 γερμανικών πόλεων να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, που διασώζονται στη Μεσόγειο.

«Στο αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει στην στήριξη του ΔΝΤ. Το Βερολίνο ωστόσο προβάλλει αντίσταση», γράφει η Handelsblatt σε μακροσκελές άρθρο με τίτλο «Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ». H οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για εκδίωξη του Ταμείου από τη χώρα, το αντίθετο μάλιστα. Προσβλέπουμε σε ένα κεφάλαιο των σχέσεων και της συνεργασίας, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου. Τις επόμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει στους δανειστές της Ελλάδας το αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν μέχρι το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί τους εν λόγω στόχους αντιπαραγωγικούς, διότι κατά την άποψή του επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τις δημόσιες επενδύσεις. Είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, κάνουμε μεταρρυθμίσεις, κινούμαστε σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και το κόστος αναχρηματοδότησης είναι χαμηλότερο της Ιταλίας, δεν συντρέχει λόγος για αυτά τα τόσο υψηλά πλεονάσματα, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ωστόσο με σκεπτικισμό το ελληνικό αίτημα, διότι ανησυχούν μήπως πιθανές υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας καλλιεργήσουν παρόμοιες προσδοκίες στην Ιταλία. Πολλοί οικονομολόγοι ωστόσο συμφωνούν με το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Ακόμα και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας χαλάρωσης εκτιμώντας, ότι 1,5% επαρκεί. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ελπίζει σε στήριξη του Ταμείου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα συνιστούσε μια εντυπωσιακή αλλαγή ρόλου για το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες κόκκινο πανί ως κινητήριος μοχλός για την επιβολή αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε τη χώρα στην βαθύτερη και πιο διαρκή κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία».


«Πάνω από 90 γερμανικές πόλεις προτίθενται να δεχθούν πρόσφυγες»

Πολιτικοί της γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών πράσινο φως για να δεχθούν δήμοι και κοινότητες πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο, γράφει το Focus Online με τίτλο «Πάνω από 90 γερμανικές πόλεις προτίθενται να δεχθούν πρόσφυγες».

Οι δήμοι και οι κοινότητες πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα συναπόφασης, τονίζει η Μίριαν Κοχ, επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης στον δήμο του Ντίσελντορφ. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ανήκει στην ομάδα «Ασφαλή Λιμάνια», στην οποία συμμετέχουν 120 γερμανικοί δήμοι και κοινότητες που προτίθεται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες. Αφορμή για την πρωτοβουλία οι άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών. Εκπρόσωποι των εν λόγω δήμων και κοινοτήτων κατέθεσαν τη Δευτέρα προτάσεις για τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με την Μίριαμ Κοχ το Ντίσελντορφ είναι σε θέση να δεχθεί 300 άτομα επιπλέον. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο δήμαρχος του Πότσνταμ Μάικ Σούμπερτ δήλωνε πως η πόλη του μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες από ελληνικά προσφυγικά κέντρα. Τη Δευτέρα ο Γερμανός δήμαρχος τόνισε πως το ζητούμενο της πρωτοβουλίας είναι να μην αφεθούν στην τύχη τους ιταλικές και ελληνικές πόλεις. Σύμφωνα με τον Μάικ Σούπερτ «οι πόλεις που θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στηρίζονται σε σχετικές αποφάσεις του δημοτικών συμβουλίων. Η νομιμοποίηση αυτή είναι ισχυρότερη από ένα σύστημα κατανομής που αποφασίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου