Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

«Όρνια» στον ουρανό του Μπουένος Άιρες


2/8/2014

Αυξάνονται οι πιέσεις στην Αργεντινή μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με πιστωτές, που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενα κουρέματα του χρέους. Τη λύση θα μπορούσαν να δώσουν οι τράπεζες.

Η «επόμενη μέρα» δεν επιφυλάσσει ορατές αλλαγές: η ομίχλη απλώνεται για μία ακόμη φορά στις όχθες του Ρίο ντε Λα Πλάτα, πολύς κόσμος από τα περίχωρα του Μπουένος Άιρες συνωστίζεται σε τρένα και λεωφορεία, εισρέοντας στο κέντρο της πόλης, τα μηχανήματα ανάληψης δουλεύουν κανονικά. Τα μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν στον θάνατο του Χούλιο Ουμπέρτο Γκροντόνα, προέδρου της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, τον ίδιο ή και περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο, από το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τους απρόθυμους πιστωτές. Όλα αυτά φαίνεται να αποπνέουν μία αίσθηση απρόσμενης ρουτίνας και χαλαρότητας σε μία χώρα που υποτίθεται ότι μόλις κήρυξε στάση πληρωμών.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών ‘Αξελ Κισίλοφ επιμένει ότι «η ζωή συνεχίζεται κανονικά» στην Αργεντινή. Μπορεί να είναι τόσο απλό; Μάλλον όχι, υποστηρίζει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στο Μπουένος Άιρες, Μαρκ Κοχ. Μπορεί το «πιστωτικό γεγονός» να μην επιφέρει πτώχευση εν μία νυκτί όπως συνέβη το 2001, αλλά σίγουρα επιβαρύνει την οικονομία της Αργεντινής, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα επιχειρήσεων, καταναλωτών και επενδυτών.


«Απομακρύνονται» οι διεθνείς αγορές

 Οι αγορές, τις οποίες η Αργεντινή άρχισε να προσεγγίζει τους προηγούμενους μήνες, φαντάζουν ξαφνικά ακόμη πιο απόμακρες. Και αυτό θα έχει συνέπειες, υποστηρίζει ο σύμβουλος επιχειρήσεων Λουίς Πάλμα Κανέ: «Οι επαρχίες της Αργεντινής θα έχουν πρόβλημα να αναχρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους μέσω νέου δανεισμού, οπότε η κεντρική κυβέρνηση θα τυπώσει νέο χρήμα. Επιπλέον μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο ενεργειακός κολοσσός YPF δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις» λέει ο αναλυτής από το Μπουένος Άιρες. Αλλά και οι αποταμιευτές ανησυχούν. Εξαρτάται βέβαια που έχεις τις αποταμιεύσεις σου. «Αν έχεις τα λεφτά σου στην τράπεζα, πρέπει να ανησυχείς. Αν τα έχεις επενδύσει σε ακίνητα, τότε καλύτερα να τα αφήσεις εκεί, περιμένοντας καλύτερες μέρες» λέει ένας κάτοικος του Μπουένος Άιρες. Τις τελευταίες μέρες πάντως, οι τράπεζες στη γειτονική Ουρουγουάη καταγράφουν όλο και περισσότερα εμβάσματα από την Αργεντινή.

Μετά τη χρεοκοπία του 2001 η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τις τράπεζες βρίσκεται ούτως ή άλλως στο ναδίρ. Και όμως, οι τράπεζες της Αργεντινής είναι εκείνες που θα μπορούσαν σήμερα να σώσουν τη χώρα από νέα χρεοκοπία. Πώς; Αγοράζοντας τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των hedge funds. Ήδη πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις με τους απρόθυμους δανειστές, πολλές ιδιωτικές τράπεζες είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Ωστόσο η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται με αυτήν την προοπτική.


Αναζητείται συμβιβασμός

 «Ποτέ δεν καταλάβαμε, αν η κυβέρνηση μας στηρίζει πραγματικά» δηλώνει ένας τραπεζίτης που προτιμά να παραμείνει ανώνυμος. Κι όμως: «Αυτή η λύση μπορεί ακόμη και σήμερα να αποδειχθεί αποτελεσματική» υποστηρίζει ο Κάρλος Καισέδο, αναλυτής του συμβουλευτικού οίκου IHS. «Αν τελικά επέλθει συμφωνία, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να δώσει τη συγκατάθεσή του, ώστε να «φύγει από το τραπέζι» η τεχνική χρεοκοπία.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως σε αυτήν την πρόταση. Πάντως, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Χόρχε Καπιτάνιτς επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στα hedge funds και τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου