Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

«Το κυνικό παιχνίδι του Ερντογάν»


12/2/2020

Η απειλή ανοιχτής πολεμικής σύρραξης Τουρκίας-Συρίας, η ψυχολογική κατάσταση των μεταναστών στη Λέσβο, καθώς και το κενό εξουσίας στην ηγεσία των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή στις στρατιωτικές του δυνάμεις να πυροβολούν Σύρους στρατιώτες», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο: "Το κυνικό παιχνίδι του Ερντογάν". Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Θα τολμήσει όμως ο τούρκος πρόεδρος να καταρρίψει ρωσικά μαχητικά; Στο παρελθόν η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε μια τέτοια επίδειξη ισχύος. Το τίμημα που πλήρωσε ήταν βαρύ. Η Ρωσία απομόνωσε την Τουρκία πολιτικά και επέβαλε οικονομικό εμπάργκο. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία καλύπτει περίπου τις μισές της ανάγκες σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας δεν ήταν ποτέ εύκολες. Όμως η Τουρκία είναι πολύ πιο ευάλωτη από ότι η Ρωσία. Όσον αφορά τη Συρία ουδέποτε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν εγκατέλειψε το στόχο για στρατιωτική ανακατάληψη όλων των εδαφών της χώρας του. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν προέκρινε δημόσια την πολιτική λύση στη Συρία, όμως οι πράξεις του μιλούσαν διαφορετική γλώσσα. Δεν αποκλείεται ο πρόεδρος Ερντογάν να κληθεί να καταβάλει ένα υψηλό τίμημα για το κυνικό παιχνίδι, το οποίο επέλεξε να παίξει».


Focus: «Οι μετανάστες αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια»

Συνέντευξη με την ψυχολόγο της Κάριτας Ελλάδας Κάτια Πολυχρόνη, η οποία περιθάλπει πρόσφυγες και μετανάστες στο καταυλισμό Καρά Τεπέ στη Λέσβο, φιλοξενεί η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus. Η ελληνίδα ψυχολόγος εκτιμά ότι «η δύσκολη κατάσταση στους καταυλισμούς εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των μεταναστών, οι οποίοι τρομοκρατούνται από την ξενοφοβική στάση πολλών ντόπιων». Στο νέο νομοσχέδιο για τη διαδικασία ασύλου, που προβλέπει κατά προτεραιότητα εξέταση του αιτήματος ασύλου όσων έφθασαν στο νησί μετά τη πρωτοχρονιά, «οι μετανάστες που περιμένουν άπραγοι εδώ και μήνες στους καταυλισμούς αντιδρούν με δυσαρέσκεια και παραίτηση», λέει η Κάτια Πολυχρόνη και υπογραμμίζει: «Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και υπέστησαν τραυματικές εμπειρίες με την άφιξή τους στην Ελλάδα».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου