Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

«Στρατηγική υπομονή» για λύση στην Ανατολική Μεσόγειο


26/8/2020

Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση απασχόλησε την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο. «Σύνθετο πρόβλημα» που δεν πρόκειται να επιλυθεί σύντομα δηλώνει η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Οι 27 υπουργοί των κρατών μελών ήταν προσκεκλημένοι της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα της συνόδου ήταν οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο στη Λιβύη, η κατάσταση μετά το πραξικόπημα στο Μάλι όπως και ή ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.


Συνομιλίες «επί ίσοις όροις»

Στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ η κ.Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε ότι στη σύνοδο επικράτησε η αντίληψη πως η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες άλλα ότι έχει επιπτώσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε, όλοι συμφώνησαν με την άποψη ότι επιβάλλεται άμεσα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος Αθήνας-Άγκυρας προκειμένου να επιτευχθεί «πολιτική λύση». Η ελληνοτουρκική διένεξη είναι ένα «σύνθετο πρόβλημα» και δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα. Θα χρειαστεί «στρατηγική υπομονή» υποστήριξε η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας.

 Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη συνομιλιών. Στις ξεχωριστές συνομιλίες που είχε το πρωί με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Κύπριο ομόλογο της Χαράλαμπο Πετρίδη επικράτησε η άποψη ότι η κατάσταση είναι «πολύ κρίσιμη» και ότι θα μπορούσε «τυχαία» να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο. Αποκόμισε την εντύπωση ότι Ελλάδα και Κύπρος θέλουν το διάλογο με την Τουρκία. «Θα πρέπει όμως να είναι μια έντιμη διαδικασία επί ίσοις όροις», κατέστησε σαφές η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ερωτηθείσα για τις τρέχουσες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας επεσήμανε «ότι είναι κάθε άλλο παρά χρήσιμες».


Ίσες αποστάσεις από τον Στόλτενμπεργκ

Κατά τη συνεδρίαση της συνόδου ο κ.Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο «και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Κατέστησε σαφές «πως η Ελλάδα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Επεσήμανε ότι οι τουρκικές ενέργειες «σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης». Κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο υπάρχουν τα τουρκικά πολεμικά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως ακόμη δήλωσε «απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όχι και τόσο ευχάριστη ήταν το απόγευμα η 40λεπτη συνομιλία του κ.Παναγιωτόπουλου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Με σχεδόν πανομοιότυπες διατυπώσεις όπως προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει στις δημόσιες δηλώσεις του επεσήμανε στον Έλληνα συνομιλητή του ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοι και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εξίσου με σεβασμό. Υποστήριξε πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να επιλυθεί η ελληνοτουρκική διένεξη «στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης» και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ επεσήμανε την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη ενός διαλόγου, χαιρέτισε τη γερμανική διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Στην παρέμβαση του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αντέτεινε πως «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της συμμαχίας και συνεπώς δεν μπορεί να είναι ανεκτή».

Πηγή Deutsche Welle



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου