Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Νέα πρόταση ΗΠΑ για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο


8/4/2021

Των James Politi, Aime Williams και Chris Giles

Πλατφόρμα που ανοίγει τον δρόμο να φορολογηθούν και αμερικανικές πολυεθνικές για τα έσοδα που εισπράττουν από επιμέρους χώρες καταθέτει ο Μπάιντεν. Η απόσυρση από την απαίτηση «ασφαλούς λιμένα» και οι διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση Biden έχει προτείνει ένα νέο μοντέλο για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, ζητώντας οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου να πληρώνουν φόρους στις εθνικές κυβερνήσεις, με βάση τις πωλήσεις στους σε κάθε χώρα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο.

Σε έγγραφα που εστάλησαν στις 135 χώρες που διαπραγματεύονται τη διεθνή φορολόγηση στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι και τα οποία απέκτησαν οι Financial Times, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ περιγράφει σχέδιο που θα εφαρμοζόταν για τα παγκόσμια κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων, ασχέτως της φυσικής τους παρουσίας σε μια δεδομένη χώρα.

Ο στόχος του σχεδίου είναι να γίνει ο καταλύτης των διαπραγματεύσεων στον ΟΟΣΑ, τον διεθνή οργανισμό των πλούσιων χωρών, με την υπόσχεση για ένα πιο σταθερό διεθνές φορολογικό σύστημα που θα σταματούσε τον πολλαπλασιασμό εθνικών ψηφιακών φόρων και θα έσπαζε το καλούπι της φοροαποφυγής και της μεταφοράς κερδών από πολλές πολυεθνικές.

Η παραχώρηση των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία πραγματοποιούνται και οι εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, έρχεται την ώρα που ο Λευκός Οίκος ζητά αύξηση των εταιρικών φόρων στις ΗΠΑ κατά περίπου 2,5 τρις δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια, προκειμένου να πληρωθούν επενδύσεις ύψους άνω των 2 τρις δολαρίων σε υποδομές, καθαρή ενέργεια και μεταποίηση.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, οι διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ για τον φόρο έχουν σπάσει σε δύο κομμάτια. Ο πρώτος πυλώνας είναι σχεδιασμένος ώστε να οριστεί ένα νέο καθεστώς για τη φορολόγηση των μεγαλύτερων πολυεθνικών, ενώ ο δεύτερος πυλώνας είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπιστεί ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής, που οι ΗΠΑ στοχεύουν να δουν στο 21%.

Μια συμφωνία στον ΟΟΣΑ θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Biden να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους στις αμερικανικές επιχειρήσεις, χωρίς να φοβάται πως θα υπονομευθεί από άλλες χώρες, επειδή θα περιελάμβανε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή που θα εφαρμοζόταν ευρέως.

Αν γίνει αποδεκτό το σχέδιο των ΗΠΑ, τότε άλλες χώρες θα μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα από τους μεγάλους αμερικανικούς τεχνολογικούς ομίλους και άλλες πολυεθνικές που λειτουργούν στη δικαιοδοσία τους, αλλά πληρώνουν ελάχιστο εταιρικό φόρο.

Η προσφορά της Ουάσινγκτον αντανακλά τον ευρύτερο στόχο του Biden να βάλει τέλος σε αυτό που αξιωματούχοι έχουν περιγράψει ως έναν «αγώνα προς τον πάτο» για την παγκόσμια φορολόγηση, που έχει στερήσει από κυβερνήσεις έσοδα που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν βασικές υπηρεσίες και επενδύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για τη διεθνή φορολόγηση είχαν τελματώσει για χρόνια στον ΟΟΣΑ, επειδή οι ΗΠΑ έφερναν αντίρρηση σε αυτό που θεωρούσαν απόπειρα άλλων χωρών να φέρουν συμφωνίες που κάνουν διάκριση ενάντια στις αμερικανικές πολυεθνικές, ιδιαίτερα τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Η κυβέρνηση Trump επέμενε να υπάρχει μια πρόβλεψη για «ασφαλή λιμένα», που θα καθιστούσε τη συμμόρφωση των αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων εθελοντική. Λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του φέτος, ο Biden απέσυρε την απαίτηση εκείνη, αλλά η πρόταση αυτής της εβδομάδας προσφέρει μια νέα λύση.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσφέρει τώρα μια διαφορετική φόρμουλα, στο πλαίσιο της οποίας μόνο οι μεγαλύτερες και οι πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου θα υπόκεινται στους νέους κανόνες, ασχέτως του κλάδου τους, με βάση το επίπεδο των εσόδων τους και τα περιθώρια κέρδους τους. Σε αυτές θα περιλαμβάνονταν περίπου 100 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι και άλλες εξαιρετικά μεγάλες πολυεθνικές.

Οι προτάσεις αυτές έχουν ήδη μοιραστεί στον ΟΟΣΑ, που έχει συγκαλέσει τις διαπραγματεύσεις και προσπαθεί να ενώσει τις χώρες, ώστε να δημιουργηθεί το περίγραμμα μιας παγκόσμιας συμφωνίας μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Pascal Saint-Amans, επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης του ΟΟΣΑ, χαιρέτισε τις προτάσεις των ΗΠΑ. «Αυτό επανεκκινεί τις διαπραγματεύσεις και είναι πολύ θετικό», είπε. «Είναι μια σοβαρή πρόταση με πιθανότητα επιτυχίας τόσο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις όσο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η ειρήνη είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο και αυτό θα σταθεροποιούσε το διεθνές σύστημα εταιρικού φόρου στο μετά κορωνοϊού περιβάλλον».

O Saint-Amans πρόσθεσε πως η πρόταση πιθανότατα θα αποφέρει τόσο έσοδα σε άλλες χώρες όσο και η πρόταση του ίδιου του ΟΟΣΑ ενώ επίσης θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να αντλήσουν τα χρήματα που θέλουν από τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Πολλοί υπέρμαχοι της διεθνούς φορολόγησης έχουν πει πως οι προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν πάνε αρκετά μακριά ούτε δίνουν επαρκείς εξουσίες άντλησης φόρων στις αναδυόμενες οικονομίες. Οι προτάσεις των ΗΠΑ δεν αλλάζουν σημαντικά αυτό το στοιχείο, αν και τα αμερικανικά έγγραφα υποδηλώνουν πως οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να επιδείξουν ευελιξία σε ορισμένες λεπτομέρειες.

Μια συμφωνία θα βοηθούσε ώστε να επιλυθεί η διατλαντική εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και πολλών χωρών που έχουν εφαρμόσει φόρους ψηφιακών υπηρεσιών αντί μιας ευρύτερης πολυμερούς συμφωνίας.

Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία για τους ψηφιακούς φόρους που ζητούνται να καταβάλλουν οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, στη βάση πως οι φόροι κάνουν διάκριση έναντι των αμερικανικών εταιρειών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου