Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Σπαν: Να αρθούν οι περιορισμοί για όσους κάνουν εμβόλιο


4/4/2021

Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασθέντες προτείνει ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν, προσεγγίζοντας, όπως όλα δείχνουν, την ελληνική πρόταση για «πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild ο Γιενς Σπαν λέει ότι «όποιος έχει κάνει το εμβόλιο, θα μπορεί να επισκεφθεί ένα εμπορικό κατάστημα ή ένα κομμωτήριο χωρίς να προσκομίσει αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό», ενώ επιπλέον «απαλάσσεται από την υποχρέωση για καραντίνα». Προχωρώντας τον συλλογισμό ακόμη περισσότερο, η Bild βγάζει το συμπέρασμα ότι «καθώς θα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες, εκατομμύρια Γερμανοί θα μπορέσουν να κάνουν τις διακοπές τους στις παραλίες της Μεσογείου το καλοκαίρι ή στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος χωρίς το ενοχλητικό τεστ. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι αρκετό». Εύλογος και ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην κυριακάτικη Bild: «Εκατομμύρια Γερμανοί θα μπορούν και πάλι να ταξιδεύουν ελεύθερα».  

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στις θερινές διακοπές. Αλλά είναι η πρώτη φορά που φαίνεται τόσο δεκτικός στην πρόταση για άρση των περιορισμών σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο λόγος: Σε πρόσφατη μελέτη του το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό. Για την ακρίβεια, επισημαίνουν οι επιστήμονες, η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό ο εμβολιασθείς είναι μικρότερη από την πιθανότητα να τον μεταδώσει ο κάτοχος ενός αρνητικού τεστ. Θα πρέπει όμως να έχουν περάσει τουλάχιστον 15 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Μέχρι σήμερα μόλις 4,3 εκατομμύρια Γερμανοί, δηλαδή περίπου το 5% του συνολικού πληθυσμού, έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. 


Αίρονται οι γερμανικές επιφυλάξεις;

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Ελλάδα πρότεινε να καθιερωθεί το ψηφιακό «πιστοποιητικό» ή «διαβατήριο» εμβολιασμού στην ΕΕ ενόψει της τουριστικής σεζόν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες- μεταξύ αυτών και η Γερμανία- είχαν εκφράσει επιφυλάξεις, επισημαίνοντας πως ακόμη δεν είναι γνωστό αν οι εμβολιασθέντες μπορούν να μεταδώσουν περαιτέρω τον ιό. Αρκεί η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ για να αρθούν οι επιφυλάξεις αυτές; Ο χρόνος θα δείξει. Σύμφωνα με την Bild η έκθεση του Ινστιτούτου εστάλη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας το απόγευμα του Σαββάτου, ακολούθησαν οι δηλώσεις Σπαν και σύντομα η έκθεση αναμένεται να διαβιβαστεί στους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, οι οποίοι προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μία ενιαία στρατηγική ενόψει των θερινών διακοπών.

Το απόγευμα της Κυριακής πάντως οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές στην πρόταση Σπαν. «Όλα δείχνουν ότι οι εμβολιασθέντες δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλους», επισημαίνει ο Καρλ Λάουτερμπαχ, εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα υγείας. «Όταν κάποιος δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε για τον εαυτό του, ούτε για άλλους, το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να του στερεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες του», δηλώνει ο Μάρκο Μπούσμαν, ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων (FDP). «Ασφαλώς πρέπει να αποκατασταθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους εμβολιασθέντες, εφόσον επιβεβαιωθούν τα επιστημονικά στοιχεία», τονίζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Ντίτμαρ Μπαρτς. Ενδοιασμούς εκφράζει μόνο το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Η Αλίς Βάιντελ, εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος, λέει ότι «αυτό που αποκαλείται μεγαλύτερη ελευθερία για τους εμβολιασθέντες δεν είναι τίποτα άλλο παρά στιγματισμός για όσους δεν έχουν προλάβει ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθούν».

 
Συνεχίζεται ο εμβολιασμός με AstraZeneca

Στο μεταξύ παραμένει ο προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με την τελευταία «σύσταση» των γερμανικών αρχών χρησιμοποιείται ανεπιφύλακτα μόνο στις ηλικίες άνω των 60. Για τους νεότερους προβλέπεται συνεννόηση με τον οικογενειακό ιατρό, εάν πρόκειται να τους χορηγηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα. Σημειώνεται πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν εμβολιασθεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λόταρ Βίλερ.

Πηγή Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου