Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Η τηλεργασία γίνεται μόνιμο καθεστώς σε ΗΠΑ και Βρετανία


10/4/2021

Μόνιμες πλέον αποδεικνύονται οι αλλαγές τις οποίες επέφερε και επιφέρει η πανδημία, μία εκ των οποίων αφορά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε εντός και εκτός συνόρων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών, όπως η HSBC και η JP Morgan, που τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα καθιερώσουν ως μόνιμο καθεστώς την τηλεργασία. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι HSBC και JP Morgan πρόκειται να διατηρήσουν αυτό το πλαίσιο για χιλιάδες υπαλλήλους τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής επενδυτικής JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, μιλώντας για τα νέα δεδομένα, δήλωσε ότι το 10% των 255.000 υπαλλήλων της μπορεί να εργάζεται από το σπίτι με πλήρη απασχόληση – αυτό σημαίνει περίπου 26.000 άτομα. Άλλο τμήμα του προσωπικού θα εξακολουθήσει την εξ αποστάσεως δουλειά, όμως για κάποιο διάστημα. Αυτά αναφέρονται από τον Ντάιμον σε επιστολή του προς τους μετόχους. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα της HSBC στο Η.Β. βρίσκονται σε συζητήσεις με την τράπεζα σχετικά με το πόσοι θα μείνουν σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας – σύμφωνα με στοιχεία του Ρόιτερς, περίπου το 70% των 1.800 ατόμων στα τηλεφωνικά κέντρα της HSBC δεν θα επιστρέψει εθελοντικά στο γραφείο. Πάντως, σε όλον τον κόσμο, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών εξετάζουν εάν θα συνεχίσουν μερικούς από τους τρόπους εργασίας που τους επιβλήθηκαν εξ ανάγκης λόγω της αρχικής καραντίνας του 2020. Εν τω μεταξύ, ας μη λησμονούμε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει όλους τους κανόνες κοινωνικής απόστασης μετά την 21η Ιουνίου, μια κίνηση που θα επιτρέψει στους εργαζομένους να επανέλθουν στα γραφεία τους μαζικά.

Στην περίπτωση της τράπεζας της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, θα λειτουργήσουν τα νέα της γραφεία στη μεγαλούπολη, οπότε περισσότεροι υπάλληλοι θα συγκεντρωθούν εκεί. Ωστόσο, συνολικά οι αλλαγές, όπως προσέθεσε, θα μειώσουν τις ανάγκες σε ακίνητα. Επειδή, λοιπόν, η JP Morgan θα ενεργοποιήσει περισσότερα ψηφιακά εργαλεία εργασίας, θα ελαττωθούν και οι διαθέσιμες θέσεις αντίστοιχων γραφείων, ενώ ανάλογη πρόβλεψη θα γίνει και για τις αίθουσες συνεδρίων. Και αυτό σημαίνει πως ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους αποτελεί σοβαρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θέτουν σε μόνιμο καθεστώς τηλεργασίας το προσωπικό τους, ενώ άλλες επινοούν υβριδικά μεικτά σχήματα. «Εκφράζεται ολοένα και εντονότερα η προσδοκία από τους υπαλλήλους ότι οι εταιρείες θα τους προσφέρουν ένα είδος ευελιξίας», παρατηρεί η Βικτόρια Σορτ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας στελέχωσης Randstad Βρετανίας. «Εάν θέλουν να παραμείνουν οι εργοδότες ανταγωνιστικοί στον πόλεμο για να προσλάβουν εργαζομένους με προσόντα, το να έχουν αυτήν την επιλογή είναι σημαντικό».

Η Grant Thornton, η έκτη μεγαλύτερη λογιστική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε πως εννέα στους δέκα υπαλλήλους της ήθελαν να εργάζονται τις περισσότερες εβδομάδες από το σπίτι τους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Ντέιβιντ Ντάνκλεϊ, στους Financial Times. Η δε άλλη μεγάλη λογιστική εταιρεία, η PwC, την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η ευέλικτη πολιτική εργασίας της θα επιτρέψει στους 22.000 υπαλλήλους της να δουλεύουν από το σπίτι περίπου τον μισό χρόνο.  Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες έχουν δείξει ότι επιθυμούν ως επί το πλείστον να επιστρέψουν οι εργαζόμενοί τους στη βάση τους, δηλαδή στο γραφείο. Τέλος, οι υπάλληλοι της τράπεζας Credit Suisse στο Λονδίνο, αλλά και της JP Morgan, αναμένεται να αρχίσουν να επανακάμπτουν την προσεχή εβδομάδα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, έχει χαρακτηρίσει την εξ αποστάσεως εργασία «εκτροπή».

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου