23/4/2021
ENDA CURRAN / BLOOMBERG
Το εξαιρετικό πείραμα της εξ αποστάσεως εργασίας, για το οποίο αφορμή έδωσε η πανδημία του κορωνοϊού, έχει διχάσει τις διοικήσεις των εταιρειών, προκαλώντας ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το αν οι άνθρωποι εργάζονται από το τραπέζι της κουζίνας τόσο αποτελεσματικά όσο και από το γραφείο.
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι στην πραγματικότητα η τηλεργασία μας κάνει πράγματι πιο παραγωγικούς. Το καθεστώς αυτό θα αυξήσει την παραγωγικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ κατά 5%, κυρίως λόγω της εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, όπως συγκεκριμένα αναφέρει. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ταχεία υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εν μέσω της πανδημίας παρέχει διαρκή οικονομικά οφέλη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της υποτονικής παραγωγικότητας, η οποία εδώ και καιρό επιβραδύνει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι είναι θιασώτες της τηλεργασίας, όπως ο Ντέιβιντ Σάλομον, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ο οποίος χαρακτήρισε «απόκλιση» τις νέες ρυθμίσεις και τόνισε ότι η τράπεζά του θα «διορθώσει το πλαίσιο αυτό το συντομότερο δυνατόν», υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νεοπροσληφθέντες να διδαχθούν τη νοοτροπία της Γουόλ Στριτ.
Αντιθέτως, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δηλώνει πως η δυνατότητα να προσληφθούν μηχανικοί πληροφορικής σε απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας έχει ανοίξει νέες δεξαμενές ταλέντων. Πολλοί υπάλληλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως και μετά την πανδημία, ενόσω οι αποδοχές τους θα προσαρμόζονται στις κατά περίπτωση περιοχές, όπου διαβιούν. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 30.000 Αμερικανίδες και Αμερικανοί και τους ζητήθηκε να εκτιμήσουν, εάν το πλαίσιο που δημιουργήθηκε λόγω καραντίνας και ιού θα αντέξει και αφότου υποχωρήσουν τα κρούσματα.
Τα πορίσματα δείχνουν πως μετά τη λήξη της πανδημίας το 20% των ημερών με πλήρη απασχόληση θα διεκπεραιώνεται από το σπίτι εν συγκρίσει με το μόλις 5% πριν – το ποσοστό αυτό, πάντως, είναι πολύ μικρότερο από ό,τι στο αποκορύφωμα της κρίσης. Εν τω μεταξύ, τράπεζες και εταιρείες ανακοινώνουν ρυθμίσεις για τηλεργασία, περιορίζοντας παράλληλα τους γραφειακούς χώρους στα κέντρα των πόλεων, όπως στην περίπτωση της HSBC.
Η εταιρεία Twitter δήλωσε πως οι εργαζόμενοί της μπορούν μονίμως να εργάζονται από το σπίτι τους. Βέβαια, πολλοί άνθρωποι απασχολούμενοι ως χαμηλόμισθοι σε κλάδους όπως η προετοιμασία τροφίμων και άλλες βασικές βιομηχανίες δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως – αυτό δυνητικά τους εκθέτει περισσότερο σε κίνδυνο να ασθενήσουν. Τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι «θα αποδειχθεί πως είναι δυσανάλογα πιο πολλά υπέρ όσων έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλές αμοιβές», παρατηρεί η μελέτη.
Κάποτε η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να καταστρέψει τη σταδιοδρομία ενός ανθρώπου. Μελέτη κρατικών φορέων στο Ηνωμένο Βασίλειο προ πανδημίας είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν από το σπίτι, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να προαχθούν. Αλλά ο κορωνοϊός μετρίασε το στίγμα που σχετίζεται με την τηλεργασία, όπως αναφέρει η μελέτη, την οποία εκπόνησαν οι Χοσέ Μαρία Μπαρέρο του Αυτόνομου Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Μεξικού, Νίκολας Μπλουμ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και Στίβεν Τζ. Ντέιβις από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Μπουθ και το Ινστιτούτο Χούβερ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. «Τα δεδομένα μας αναφορικά με τα σχέδια των εργοδοτών και τη σχετική παραγωγικότητα (της εξ αποστάσεως εργασίας) καταδεικνύουν μία κατά 5% αύξησή της στη μετα-πανδημική οικονομία λόγω της βελτιστοποίησης των εργασιακών ρυθμίσεων», σύμφωνα με την έρευνα.
Πηγή
Δευτέρα 26 Απριλίου 2021
Η τηλεργασία μάς κάνει πιο παραγωγικούς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου