Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Η Ελλάδα «ένοχη» για τη θανάσιμη καταδίωξη προσφύγων το 2014


18/1/2024

Ο γερμανικός Τύπος για την καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για τη θανάσιμη καταδίωξη προσφύγων το 2014 στο Ανατολικό Αιγαίο. 

 Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 η Ελληνική Ακτοφυλακή καταδίωξε μία λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Οι αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής πυροβόλησαν 13 φορές προς το μέρος του σκάφους τραυματίζοντας θανάσιμα έναν εκ των προσφύγων.

 
Ακολούθως η ελληνική δικαιοσύνη φαίνεται να προσπάθησε να θάψει το περιστατικό. Και τότε ήταν που τρεις επιζήσαντες Σύριοι πρόσφυγες, οι Ντουάα Αλκατίμπ, Νουρεντίν Τέλο και Λάνα Τέλο, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σε απόφασή του το Ε.Δ.Δ.Α. δικαίωσε τους πρόσφυγες καταδικάζοντας την Ελλάδα σε καταβολή 80.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Σε σχετικό δημοσίευμα της tageszeitung διαβάζουμε: «Το Δικαστήριο του Στρασβούργου επικρίνει σαφώς τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς οι πρόσφυγες που τραυματίστηκαν κατά τους πυροβολισμούς δεν κλήθηκαν ποτέ να καταθέσουν ως μάρτυρες κατά την ποινική δίκη. Ακόμη, η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου αμέλησε "να εξετάσει σημαντικά τεκμήρια όπως την ιατροδικαστική έκθεση για το θύμα, αλλά και τις κραυγαλέες ελλείψεις στη βαλλιστική έκθεση”.

Το Ε.Δ.Δ.Α. διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές "είχαν αποτύχει να θεσπίσουν ένα σαφές πλαίσιο κανόνων αναφορικά με τη δυνητικά θανατηφόρα χρήση όπλων σε επιχειρήσεις της Ακτοφυλακής”, […] ενώ ταυτοχρόνως το Δικαστήριο παρατήρησε πως η επιχείρηση της Ελληνικής Ακτοφυλακής συνολικά "δεν ήταν αποτέλεσμα επαρκούς σχεδιασμού και προετοιμασίας”».


Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, την περίοδο που σημειώθηκε το περιστατικό η Ελλάδα είχε συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «μέχρι σήμερα είναι βουλευτής με επιρροή στην αυτοδύναμη Ν.Δ. Επιπλέον, θεωρείται και ένθερμος υποστηρικτής μιας αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς και υπέρμαχος της "Ευρώπης-Φρούριο”».

Πάντως οι πρακτικές της ελληνικής δικαιοσύνης δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει ιδιαιτέρως μέσα στα χρόνια. Μετά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο «η ελληνική δικαιοσύνη εργάζεται και πάλι με πολύ αργούς ρυθμούς – όμως αντιμετωπίζει με μία χαρακτηριστική αυστηρότητα όσους βοηθούν τους πρόσφυγες».

Πηγή Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου