Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Απλοποιείται η εισαγωγή εργατικών χεριών


11/3/2024

Μειώνεται η γραφειοκρατία για τη μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες

Στην Κρήτη, κινδυνεύουν να χαθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί κυρίως μικρομεσαίοι εργολήπτες έχουν μείνει χωρίς προσωπικό και δεν μπορούν να εκτελέσουν τα έργα που έχουν αναλάβει. Με αυτήν τη φράση, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος προσπαθούσε να εξηγήσει στην «Κ» γιατί εγκρίνονται νέες μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, αλλά και γιατί είναι αναγκαίες παρεμβάσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προς την κατεύθυνση απλοποίησης και επίσπευσης των διαδικασιών.

Ήδη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που συμπληρώνει αυτή που εκδόθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2023, είναι έτοιμη και προβλέπει τη μετάκληση επιπλέον 32.517 εργαζόμενων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργοδοτών κυρίως στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές καθώς και σε τουρισμό – επισιτισμό.

Όπως μάλιστα επισημαίνει στην «Κ» η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε κάθε φάση της διαδικασίας των μετακλήσεων υπάρχει η γνωμοδότηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αφού εξετάζει ανά κλάδο και ανά γεωγραφική περιφέρεια τις πραγματικές ανάγκες, τα αιτήματα και την εικόνα της εγγεγραμμένης ανεργίας στις λίστες της ΔΥΠΑ. «Προτεραιότητα έχουν οι Έλληνες. Για τον λόγο αυτό, η ΔΥΠΑ παρεμβαίνει και όταν καταρτίζεται η απόφαση για τις μετακλήσεις, αλλά και μετά για την εισαγωγή των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από κάθε χώρα».

Το σύνολο πάντως των εμπλεκόμενων φορέων, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις που μόλις τα τελευταία χρόνια επιδιώκουν την κάλυψη των αναγκών τους μέσω των μετακλήσεων είτε πιο παλιοί και εκ των πραγμάτων πιο έμπειροι «παίκτες», ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται μια πιο γρήγορη και με λιγότερη γραφειοκρατία διαδικασία, τόσο ως προς το σκέλος της έγκρισης των ειδικοτήτων όσο και πολύ περισσότερο ως προς το σκέλος της εισαγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, που, μεταξύ άλλων, θα περνάει ένα μέρος των αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε αυτές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τέτοιες αρμοδιότητες θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, η διαδικασία καταγραφής και διεκπεραίωσης των αιτημάτων, ώστε όταν οι ανάγκες να «εισάγει» η Ελλάδα εργατικά χέρια είναι μεγάλες, για να καλυφθούν εποχικές εργασίες, να συνεπικουρούν και οι υπηρεσίες ασύλου.

Παράλληλα, και καθώς παρατηρείται ότι η πρόβλεψη για επιστροφή των μετακλητών εργαζομένων στις χώρες τους, τρεις μήνες ανά έτος, είναι κοστοβόρα και στην ουσία λειτουργεί ως αντικίνητρο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η παραμονή των εργαζομένων 18 συνεχόμενους μήνες και στη συνέχεια να επιστρέφουν στη χώρα τους για συνεχόμενους 6 μήνες.

Η νομοθετική παρέμβαση θα στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε μια πιο συμμετρική εκπροσώπηση της ζήτησης με τις πραγματικές ανάγκες, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση παρατηρείται αναντιστοιχία, με αποτέλεσμα όπως αποκάλυψε η «Κ» πολλές από τις εγκεκριμένες θέσεις να παραμένουν τελικά στα χαρτιά.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επιδιώκει με την επίτευξη διμερών συμφωνιών να απλουστεύσει τη διαδικασία, φέρνοντας ξένους εργαζομένους από συγκεκριμένες χώρες, στις οποίες έχει ήδη γίνει μια αρχική διερεύνηση και με τις οποίες η Ελλάδα έχει διμερείς διπλωματικές σχέσεις και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει το στοιχείο ομοιότητας σε κάποια κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται συμφωνίες με το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, τη Μολδαβία.

Και οι «εισαγωγές» εργατικών χεριών μέσω διακρατικών συμφωνιών βέβαια, εμπίπτουν στη διαδικασία των μετακλήσεων, ήτοι συγκαταλέγονται στις συνολικά 200.442 εγκεκριμένες θέσεις, όπως αυτές καθορίζονται με τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Οι μεγαλύτερες ανάγκες προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα και ακολουθούν ο τουρισμός και τα καταλύματα, οι κατασκευές, αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Τα αιτήματα αφορούσαν ανειδίκευτους εργάτες γης και οικοδομής, σφαγείς, εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ανιματέρ, αλλά και εργάτες αεροδρομίων.

Με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για στελέχωσή τους με προσωπικό από τρίτες χώρες, ήδη λειτουργούν στην αγορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Για παράδειγμα, η INGROUP, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των HR υπηρεσιών, παρέχει πλέον και αυτή την υπηρεσία με πελάτες κυρίως σε τομείς όπως κατασκευές, logistics, εστίαση, βιομηχανία και πληροφορική, αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, ενέργεια και τουρισμός, καθώς και σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Στην πράξη, αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, αντί των επιχειρήσεων, τις πολύπλοκες διαδικασίες που προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Εδώ και κάποιους μήνες λειτουργεί επίσης το WorkInGreece.io, μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία επιτυγχάνει σύζευξη (matching) μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και εργαζομένων από τρίτες χώρες όπως Βιετνάμ, Μπανγκλαντές, Ινδία, Αίγυπτος, Γεωργία, Ινδονησία, Μολδαβία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη. Οι κλάδοι που έχουν εκδηλώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εξεύρεση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες είναι κυρίως η γεωργία και η κτηνοτροφία, αλλά και ο τουρισμός, ο κλάδος των κατασκευών και η βιομηχανία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου