Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η Ελλάδα φλερτάρει με μονοψήφιες αποδόσεις στην αγορά ομολόγων


25/1/2013

Μόλις πριν από οκτώ μήνες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν στο 31%. Τώρα, φλερτάρει με μονοψήφια μεγέθη, καθώς διαμορφώνεται στο 10,5%. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη εξέλιξη που θα ήταν ακόμα πιο αξιοσημείωτη εάν η αγορά ελληνικού χρέους δεν ήταν τόσο στρεβλή.

Η πτώση των ελληνικών αποδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η δημοσιονομική και εμπορική θέση της χώρας φαίνεται λιγότερο επίφοβη. Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε το 2012 στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 3,1% το 2011 και καλύτερα από τους στόχους της κυβέρνησης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει συρρικνωθεί σημαντικά από το ρεκόρ 15% του 2008 - και η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να έχει ισοσκελιστεί το 2013.

Επιπλέον, το κόστος ανά μονάδα εργασίας βρίσκεται 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ του 2008. Ακόμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, που έως τώρα ήταν το μελανότερο σημείο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, επιταχύνονται.

Ξένοι κολοσσοί όπως η ρωσική Gazprom και η κινέζικη Cosco δείχνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρίες. Στο χρηματοοικονομικό μέτωπο, επετεύχθη συμφωνία με τους δανειστές για χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η Ελλάδα δεν απέχει και πολύ από την Πορτογαλία, της οποίας το 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 5,8%. Το μήνυμα φαίνεται να το πιάνουν και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο Αθηνών, που κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών.

Φυσικά, μια απόδοση της τάξης του 10% δεν αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας. Το ΑΕΠ εξακολουθεί να συρρικνώνεται, το ποσοστό της ανεργίας είναι επώδυνα υψηλό - στο 57% για τους νέους - και το χρέος φαίνεται ακόμη μη βιώσιμο.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων αξίζει κάπως λιγότερο από τα φαινόμενα. Το δημόσιο δεν εκδίδει νέα μακροπρόθεσμα ομόλογα στην αγορά και όσα διαπραγματεύονται στην αγορά έχουν ονομαστική αξία μόλις 30 δις ευρώ, έναντι του συνολικού χρέους των 312 δισ. ευρώ. Σε μια τόσο ρηχή αγορά, η τάση θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί εάν οι επενδυτές φοβηθούν από τις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Κύπρου ή την εντεινόμενη πολιτική αστάθεια στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η μονοψήφια απόδοση δεν είναι παρά ένα μόνο βήμα στο δρόμο της Ελλάδας προς την εξυγίανση. Ο τελικός προορισμός, η συμμετοχή της χώρας στις ανοιχτές αγορές, απέχει πολύ ακόμα. Τουλάχιστον, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου