25/1/2013
Εντολή να προστατεύσουν τις στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις εξόρυξης ουρανίου, τόσο στο Μάλι όσο και στον γειτονικό Νίγηρα, έχουν λάβει οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας από την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, όπως ανέφερε στρατιωτική πηγή από το Παρίσι. Οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο βόρειο Μάλι από τις 11 Ιανουαρίου έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι απειλούν σε αντίποινα να πλήξουν γαλλικούς στόχους σε όλη την περιοχή. Προφανώς δε, ανάμεσα στις επιλογές τους ξεχωρίζει ο κρατικός όμιλος Areva, ο οποίος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στον Νίγηρα (όπου διαστηριοποιείται εδώ και πέντε δεκαετίες, ενώ διαθέτει κάπου 2.700 εργαζομένους), ενώ έχει μεγάλη παρουσία και στο Μάλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ουράνιο που προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες καλύπτει μεγάλο μέρος (πάνω από το 20%-25%) από τις ανάγκες σε πρώτη ύλη των 58 πυρηνικών αντιδραστήρων οι οποίοι λειτουργούν σήμερα στη Γαλλία και παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. Έτσι, η ανησυχία του Παρισιού είναι δικαιολογημένη, πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχει προηγούμενο τέτοιων επιχειρήσεων από την πλευρά των ισλαμιστών -σήμερα, μάλιστα, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη τεσσάρων Γάλλων που είχαν απαχθεί από την οργάνωση AQIM τον Σεπτέμβριο του 2010.
Εκτελέσεις
Στο μεταξύ, πάντως, την ώρα που η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τον στρατό του Μάλι ότι προβαίνει σε «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» με θύματα αντικαθεστωτικούς (με την ανοχή, φυσικά, των Γάλλων), στο στρατόπεδο των ισλαμιστών δείχνουν να έχουν προκληθεί ρήγματα. Έτσι, στελέχη της φυλής των Τουαρέγκ και της οργάνωσης Ανσάρ Ντίν, που είχαν συμβάλει αποφασιστικά στην κατάληψη του βόρειου Μάλι, δηλώνουν τώρα έτοιμα να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία και μια συνολική λύση.
Επίσης, ο ιμάμης Μαχμούντ Ντίκο, επικεφαλής του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου, αποκήρυξε τους ένοπλους και τους κατηγόρησε ότι έρχονται από άλλες χώρες και θέλουν να επιβάλουν ένα νόμο του Ισλάμ, ο οποίος είναι ξένος προς τις παραδόσεις του Μάλι, ενώ, παράλληλα, στήριξε τη γαλλική επέμβαση. «Να δείτε ότι θα υπάρξουν στο μέλλον πολλά μικρά παιδιά με το όνομα Ολάντ», δήλωσε ένας άλλος ανώτατος κληρικός. Το Παρίσι ελπίζει, προφανώς, να έχουν δίκιο...
Φόβος στη Λιβύη
Επείγουσα οδηγία εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών Βρετανίας, Γερμανίας και Ολλανδίας, καλώντας τους πολίτες τους που βρίσκονται στη Βεγγάζη να αποχωρήσουν, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για «συγκεκριμένη και άμεση απειλή». Το Λονδίνο εκτιμά ότι την αιματηρή κατάληξη της ομηρείας σε μονάδα φυσικού αερίου στην Αλγερία θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες, καθώς οι ισλαμιστές θα επιχειρήσουν αντίποινα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε την ανάπτυξη κυανόκρανων στο Μάλι, έτσι ώστε οι αντάρτες να μην επιχειρήσουν να επιστρέψουν στη Λιβύη, μετά το τέλος των γαλλικών επιχειρήσεων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου