Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Γ. Δραγασάκης: Δραχμή σημαίνει άγρια λιτότητα με άλλα μέσα


15/12/2012

«Αν υπάρξει μεθόδευση ή πρωτοβουλία για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αυτή δεν θα προέλθει από την Αριστερά αλλά από απειλούμενα τμήματα της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας», διαμηνύει με το βλέμμα μέσα κι έξω από το κόμμα ο οικονομικός εγκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Επαναλαμβάνει τη θέση για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.

Είναι ταμπού για το ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή στο Ευρώ; Στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, θα ήταν κατά τη γνώμη σας τόσο δραματικές οι συνθήκες όσο τις περιγράφει -για παράδειγμα- ο σημερινός υπουργός Οικονομικών;

Η λέξη «ταμπού» παραπέμπει στη μεταφυσική με την οποία ομολογώ δεν διατηρώ καλές σχέσεις.

Στη δική μου αντίληψη και πρακτική δεν υπάρχουν ταμπού, εκτός κι αν θεωρήσουμε ως τέτοια τις πανανθρώπινες αξίες της Αριστεράς και την επιβίωση της κοινωνίας.

Όμως θέλω να είμαι σαφής. Επιστροφή στη δραχμή στο πλαίσιο της Ε.Ε., με τους υφιστάμενους συσχετισμούς, από την άποψη των εργαζόμενων τάξεων, σημαίνει συνέχιση της άγριας λιτότητας με άλλα μέσα. Ακριβώς γι’ αυτό πιστεύω ότι, αν υπάρξει μεθόδευση ή πρωτοβουλία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αυτή δεν θα προέλθει από την Αριστερά αλλά από απειλούμενα τμήματα της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας.

Το συνειδητό λάθος του Υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκεται τόσο στα όσα λέει για την επιστροφή στη δραχμή αλλά στα όσα δεν λέει για τις συνέπειες από τη συμμετοχή μας στο ευρώ με αυτή την πολιτική, δηλαδή με όρους περιθωριοποίησης και εξαθλίωσης.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο νόμισμα αλλά στα χρηματιστικά συμφέροντα και την γερμανική ηγεμονία που το ευρώ και η σημερινή του νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική υπηρετεί. Διέξοδος είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκείνο που θα πονέσει τους βαρόνους του χρήματος θα είναι ένα ντόμινο αριστερών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη.  

Ποια μέτρα προτείνετε για το ελληνικό δημόσιο χρέος; Οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup απλώς δεν είναι αρκετές ή δεν κινούνται καν προς τη σωστή κατεύθυνση;

Παρόλο που ορισμένα από τα συζητούμενα επιμέρους μέτρα θα μπορούσαν σ’ έναν άλλο σχεδιασμό να είναι μέρος μιας συνολικής λύσης, στην παρούσα περίπτωση δεν συγκροτούν μια ριζική λύση αλλά ένα άλλοθι για τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας. Το πρόβλημα, επομένως, μετατίθεται στο μέλλον. Όμως όσο το χρέος δεν καθίσταται αξιόπιστα βιώσιμο, και για τις αγορές και για την κοινωνία, δεν μπορούν να ανακάμψουν οι επενδύσεις.

Η ριζική λύση του προβλήματος προϋποθέτει διαγραφή μεγάλου μέρους του συσσωρευμένου χρέους και ρήτρα ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου. Όμως η λύση αυτή πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εσωτερικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία, για την εξάλειψη των αιτιών της ελλειμματικότητας και της χρεοκοπίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου