10/1/2020
Στις 20 Ιανουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Apple, Τιμ Κουκ, θα λάβει βραβείο στο Δουβλίνο από την ιρλανδική κυβέρνηση ως ένδειξη αναγνώρισης των επί 40 ετών επενδύσεων στη χώρα – το βραβείο θα δώσει στον Κουκ ο πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ. Οι επενδύσεις της Apple και η εμπιστοσύνη της στην Ιρλανδία, τον ευνοϊκό φορολογικό της συντελεστή και το εργατικό της δυναμικό, όπως γίνεται αντιληπτό, εδραιώθηκαν από εποχής του ιδρυτή τής εταιρείας Στιβ Τζομπς.
Βέβαια, το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός πως η Apple είχε τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δη της επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, διότι είχε συνάψει από ετών μία ευνοϊκή φορολογική συμφωνία με το Δουβλίνο. Το 2016 είχε επιβάλει πρωτοφανές υψηλό πρόστιμο 13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους, τους οποίους όφειλε να καταβάλει στο ιρλανδικό δημόσιο η Apple. Την περίοδο 2003-2014 προβλεπόταν για τα κέρδη από τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία φορολογικός συντελεστής, που ξεκίνησε το 2003 στο 1% και κατέληξε στο 0,005% το 2014.
Βέβαια, ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της Ιρλανδίας στον ιδιωτικό τομέα, απασχολώντας 6.000 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις του στο Κορκ. Αλλά το πλήγμα από την Κομισιόν είναι ακόμα ορατό και αφορά μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παράτυπης κρατικής επιδότησης στα χρονικά της Ε.Ε. Ακόμα πιο πρόσφατα η Apple ανέστειλε σχέδια να κάνει ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στη νησιωτική χώρα. Αρχικός της στόχος ήταν να κατασκευάσει ένα τεράστιο κέντρο διαχείρισης δεδομένων, το οποίο θα χρηματοδοτούσε με 1 δις δολάρια.
Σχετικά με την απόφασή της επικαλέστηκε προβλήματα στη διαδικασία σχεδιασμού του κέντρου. Η δημοσιότητα, που θα λάβει η επίσκεψη και βράβευση του Τιμ Κουκ στο Δουβλίνο, συσχετίζεται άμεσα και με τις επικείμενες εκλογές στην Ιρλανδία μετά μερικούς μήνες. Ενα από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα, αυτό του Σιν Φέιν, έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Βαραντκάρ, διότι έχει εφεσιβάλει την απόφαση της Κομισιόν. Κατά την εκτίμηση του Σιν Φέιν, η κυβέρνηση θα όφειλε να αποδεχθεί τα 13 δις ευρώ σε αναδρομικούς φόρους από την Apple ως δώρο εξ ουρανού και να τα χρησιμοποιήσει για να ανεγερθούν κατοικίες και νοσοκομεία.
Πάντως, τόσο η ιρλανδική κυβέρνηση όσο και η Apple αρνούνται με σφοδρότητα ότι έχουν υποπέσει σε σφάλμα, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Δεν θα πρέπει ουδεμία στιγμή να σκεφθούμε πως οι ξένες επενδύσεις είναι κάτι δεδομένο», παρατήρησε ο Μάρτιν Σάναχαν, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Επενδύσεων της Ιρλανδίας, IDA. Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα της βράβευσης του επικεφαλής της Apple στην Ιρλανδία, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μητρικής της Google, θα κάνει μία σπάνια δημόσια εμφάνιση στις Βρυξέλλες. Έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο Ινστιτούτο Μπρίγκελ με θέμα την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης με υπεύθυνο τρόπο. Επιπλέον, την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Μπραντ Σμιθ, επικεφαλής της Microsoft, για να παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «Εργαλεία και όπλα: οι υποσχέσεις και οι κίνδυνοι της ψηφιακής εποχής». Τέλος, οι επισκέψεις των ιθυνόντων των τεχνολογικών κολοσσών γίνονται, ενώ οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να έχουν σκληρή στάση έναντι αυτών λόγω μιας σειράς θεμάτων, από τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους μέχρι το εάν επιλέγουν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι άλλων ανταγωνιστικών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου