Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Θα κερδίσει η Λεπέν από τη διάλυση της ευρωομάδας Φάρατζ;


22/10/2014

Του Γιώργου Δελαστίκ

Γερμανοί δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες συνεργάστηκαν και πέτυχαν να υπονομεύσουν τους Βρετανούς και Ιταλούς αντιπάλους της ΕΕ και του ευρώ

Βοά το ευρωκοινοβούλιο ότι ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρός του, ο γνωστός σε όλους Μάρτιν Σουλτς, συνεργάστηκε με τον άλλο Γερμανό, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να πιέσουν και να δελεάσουν την ασήμαντη Λετονή ευρωβουλευτή Ιβέτα Γκρίγκουλε, η οποία έγινε διάσημη γιατί με την αποχώρησή της οδήγησε σε διάλυση την ευρωομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ και του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο. Η Λετονή ευρωβουλευτίνα με το που έφυγε από την ευρωομάδα των Φάρατζ και Γκρίλο, την ίδια κιόλας ημέρας... εξελέγη χωρίς αντίπαλο (!) πρόεδρος της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Κεντρική Ασία - την περιοχή δηλαδή όπου χάνονται εντελώς τα ίχνη του τραπεζικού συστήματος. Αδύνατον πρακτικά να διαπιστωθεί σε εκείνη την περιοχή του κόσμου με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, θεωρητικά μιλώντας, αν π.χ. μέσω κάποιας τράπεζας του Καζακστάν ή του Τουρκμενιστάν δωροδοκήθηκε κάποιος πολιτικός από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη! «Ο πρόεδρος Σουλτς θα ταίριαζε περισσότερο στην προεδρία του κοινοβουλίου μιας Μπανανίας» δήλωσε οργισμένος ο Φάρατζ, ο οποίος με τη διάλυση της ευρωομάδας της οποίας ηγείτο παθαίνει μεγάλη πολιτική και οικονομική ζημιά. Χάνει μεγάλο μέρος του χρόνου ομιλίας του, χάνει το δικαίωμα να παρουσιάζει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, χάνει θέσεις γραμματέων που αναλογούσαν στην ομάδα του και επιπλέον χάνει και 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο επί 5 χρόνια, δηλαδή 20 εκατομμύρια ευρώ που θα έπαιρνε η ευρωομάδα αυτή στη θητεία του παρόντος ευρωκοινοβουλίου. Δεν είναι και λίγα!

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης της Δεξιάς στο ευρωκοινοβούλιο, πανηγύριζε χωρίς αναστολές: «Πρώτη ήττα για τους ευρωσκεπτικιστές. Η ομάδα EFDD εξαφανίζεται μετά την αποχώρηση της Λετονής Ιβέτα Γκρίγκουλε» έγραψε ενθουσιασμένος στο twitter του. Η διάλυση όμως της ευρωομάδας των Φάρατζ και Γκρίλο γέννησε ελπίδες στη... Μαρίν Λεπέν! Τον Ιούνιο η Λεπέν είχε συμφωνήσει μεν με τον Ολλανδό Χέερτ Βίλντερς, απέτυχαν όμως να συγκροτήσουν ευρωομάδα γιατί οι ευρωβουλευτές που συσπείρωναν προέρχονταν από πέντε μόνο χώρες ενώ ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός είναι να προέρχονται από επτά τουλάχιστον χώρες. «Το τέλος της ομάδας του Νάιτζελ Φάρατζ ξαναμοιράζει τα χαρτιά. Βρισκόμασταν ήδη σε συζητήσεις με άλλους σχηματισμούς για να συγκροτήσουμε μια ομάδα ευρωρεαλιστική. Φτάνουμε στο τέλος του τούνελ» δήλωσε ο Λουντοβίκ ντε Νταν, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν. «Ο (σ.σ. Ολλανδός) Χέερτ Βίλντερς ανανέωσε σήμερα την πλήρη εμπιστοσύνη του για τη συγκρότηση ομάδας» πρόσθεσε ο Ντε Νταν. Δεν αποκλείεται όντως η Λεπέν να τα καταφέρει αυτή τη φορά. Με τους 47 εναπομείναντες ευρωβουλευτές της ομάδας Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), που υποχρεωτικά μετακινούνται στους «μη εγγεγραμμένους» σε ευρωομάδα, οι «αδέσποτοι» ευρωβουλευτές ανέρχονται πλέον στον εκπληκτικό αριθμό των... 99! Δεν αποκλείεται καθόλου να «ψαρέψουν» η Λεπέν και ο Βίλντερς από αυτούς τους «παρά έναν εκατό» ευρωβουλευτές κάποιους προερχόμενους από πέντε τουλάχιστον χώρες, πλην φυσικά της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Οι Βρετανοί του Φάρατζ, οι Ιταλοί του Γκρίλο, οι Σουηδοί Δημοκράτες, ένας Γάλλος ανεξάρτητος, συν την Ενωση Χωρικών της Λετονίας, το Κόμμα της Τάξης και Δικαιοσύνης της Λιθουανίας και το Κόμμα των Ελεύθερων Πολιτών της Τσεχίας συναποτελούσαν την ομάδα που διαλύθηκε. Αν η Λεπέν και ο Βίλντερς κατορθώσουν να τους μαζέψουν υπό την ηγεσία τους, η νέα ευρωομάδα είναι έτοιμη. Άλλωστε, το γεγονός ότι το ευρωκοινοβούλιο αποτελεί άντρο διαφθοράς, προσεταιρισμού και ενσωμάτωσης πληθώρας καιροσκόπων ευρωβουλευτών είναι διαχρονικό αποδεδειγμένο: Αν μάλιστα προστεθεί σε αυτό και η ύπαρξη ευρωβουλευτών από 11 κράτη ή τμήματα κρατών του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού», όπου σήμερα η εξαγορά βουλευτών στις χώρες τους είναι ενδημική πρακτική, αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκρότηση ευρωομάδας υπό τη Μαρίν Λεπέν δεν είναι αδύνατη. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για σοβαρή πολιτική εξέλιξη που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Ακροδεξιάς σε όλη την ΕΕ, μεταλλάσσοντάς την ταυτόχρονα σε αιχμή του δόρατος της αντιγερμανικής πάλης. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιθωριοποιήσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή Αριστερά και φυσικά πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η οποία δεν προβάλλει καμιά απολύτως αντίσταση στη μετατροπή των χωρών της ΕΕ και πρωτίστως της ευρωζώνης σε επαρχίες του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας. Όσο για τη Βρετανία, όλο και ευρύτερα τμήματα της Δεξιάς ηγούνται της κυρίαρχης πλέον τάσης αποχώρησης από την ΕΕ. Σύντομα θα έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου