22/10/2014
Την πρώτη κίνηση σε μια πολιτικά εκρηκτική αντιπαράθεση κάνει η Κομισιόν «επιστρέφοντας» σε πέντε κυβερνήσεις τα σχέδια προϋπολογισμών τους. Ποιες... επαναστάσεις κρύβουν τα νούμερα από Παρίσι και Ρώμη. Ποιοι και τι παραβιάζουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δηλώσει την Τετάρτη σε πέντε χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, ότι τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες της Ε.Ε. για τα ελλείμματα, σύμφωνα με δηλώσεις τριών αξιωματούχων της Ε.Ε. που έχουν ενημερωθεί για την απόφαση.
Η κίνηση προκύπτει μία εβδομάδα μετά την κατάθεση των προϋπολογισμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για επιθεώρηση, όπως επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. Επισήμως εκφράζεται ως αίτημα για πρόσθετες πληροφορίες και είναι το πρώτο βήμα της Κομισιόν σε μια φορτισμένη πολιτικά διαδικασία απόρριψης προϋπολογισμού, ο οποίος επιστρέφει στις εθνικές κυβερνήσεις για αναθεώρηση. Η απόφαση για απόρριψη πρέπει να ληφθεί έως το τέλος του μήνα.
Εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ανάλογα αιτήματα θα αποσταλούν στην Αυστρία, στη Σλοβενία και στη Μάλτα.
Ο Simon O' Connor, εκπρόσωπος του Jyrki Katainen, οικονομικού επιτρόπου της Ε.Ε. που είναι υπεύθυνος για τις επιθεωρήσεις, δεν επιβεβαίωσε την κίνηση. Δήλωσε όμως ότι δεν θα σήμαινε πως οι Βρυξέλλες έχουν οπωσδήποτε αποφασίσει να απορρίψουν το σχέδιο προϋπολογισμού μιας χώρας.
«Οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη για τα σχέδια προϋπολογισμού δεν προκαταβάλλουν το αποτέλεσμα της εκτίμησής μας», δήλωσε ο κ. O' Connor.
Αν γίνει επίσημο αίτημα για αναθεωρήσεις στον γαλλικό και στον ιταλικό προϋπολογισμό, μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά εκρηκτικό. Και οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο αίσθημα αντιευρωπαϊσμού στις χώρες τους.
Με βάση τους νέους κανόνες προϋπολογισμών της Ε.Ε., που υιοθετήθηκαν στο ζενίθ της κρίσης της ευρωζώνης, η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει έναν προϋπολογισμό στην κυβέρνησή του εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή, εάν θεωρήσει ότι υπάρχουν «ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις» των κανόνων της Ε.Ε.
Αν η Κομισιόν κάνει μια τέτοια κίνηση, οι κανόνες απαιτούν να ειδοποιήσει την εν λόγω κυβέρνηση μέσα σε μία εβδομάδα. Την Τετάρτη λήγει η προθεσμία για την ειδοποίηση της μιας εβδομάδας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολιάζουν ότι η Γαλλία και η Ιταλία μπορεί να αντιβαίνουν σε διαφορετικά σημεία τους κανόνες προϋπολογισμού. Η Γαλλία είναι υποχρεωμένη να κατεβάσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% επί του ΑΕΠ που επιβάλλει η Ε.Ε. στον επόμενο χρόνο, αλλά στο σχέδιο προϋπολογισμού αυτή η δέσμευση αγνοείται, καθώς προβλέπεται έλλειμμα στο 4,3% του ΑΕΠ.
Το Παρίσι πρέπει επίσης να βελτιώσει το διαρθρωτικό του έλλειμμα –το έλλειμμα χωρίς τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου- κάτω από το 0,8%. Αντί αυτού το Παρίσι προτείνει μια διαρθρωτική μεταβολή μόνο 0,2 ποσοστιαίας μονάδας.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα είναι κάτι που παρακολουθεί στενά το Βερολίνο. Προκειμένου να κερδίσει νέα παράταση (στο Παρίσι δόθηκαν πέρσι δύο χρόνια παραπάνω για να επιτευχθεί ο στόχος του 3%), η Γαλλία πρέπει να αποδείξει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα μειωθεί το διαρθρωτικό έλλειμμα πιο γρήγορα.
Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μείωση κατά 0,5% ίσως να επαρκούσε για να προσφέρει στη Γαλλία κάποια περιθώρια κινήσεων.
Το ιταλικό έλλειμμα κινείται ήδη κάτω από το όριο του 3%. Αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., η Ρώμη πρέπει να ισοσκελίσει τον διαρθρωτικό προϋπολογισμό της τον επόμενο χρόνο, γιατί το δημόσιο χρέος της παραμένει πολύ πάνω από το όριο της Ε.Ε. για 60% του ΑΕΠ. Διαμορφώνεται σήμερα στο 135%, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.
Η Ιταλία έπρεπε να βελτιώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,7% τόσο το 2014 όσο και το 2015, αλλά αντί αυτού, στο σχέδιο προϋπολογισμού δεν προβλέπεται καμία πρόοδος σε κανένα έτος και παράλληλα αποφασίζεται μονομερώς καθυστέρηση στη χρονολογία ισοσκελισμού του διαρθρωτικού προϋπολογισμού κατά δύο χρόνια, το 2017.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου