26/2/2015
Αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2013 ήταν πέρυσι τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, τα οποία ανήλθαν σε 317,3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΤΕ για ολόκληρο το 2014, καθώς και για το Δ΄ τρίμηνο της περσινής χρονιάς, ο Ομιλος «διαθέτει υγιή και ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, κάτι που επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 8 λεπτών ανά μετοχή, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια».
Ειδικότερα, ο συνολικός τζίρος του Ομίλου ΟΤΕ ανήλθε την περασμένη χρονιά σε 3,91 δισεκ. ευρώ, έναντι 4,05 δισεκ. ευρώ το 2013 (μείωση 3,3%). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) του Ομίλου για το 2014 έφτασαν τα 317,3 εκατ. ευρώ από 244,1 εκατ. ευρώ το 2013 (αύξηση 30%).
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου για το 2014 διαμορφώθηκε σε 1.421,6 δισεκατ. εκατ. ευρώ και το περιθώριο στο 36,3%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013.
«Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στις δυνατές επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, καθώς το Δ' τρίμηνο τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με πέρσι, μετά από 27 τρίμηνα με αρνητικό πρόσημο, ενώ και η κερδοφορία EBITDA ενισχύθηκε κατά 4,4%», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι ετήσιες προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 583,3 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο των 500 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ο Όμιλος, ενώ ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, δηλαδή μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2013.
Οι επενδύσεις του Ομίλου το Δ' τρίμηνο ανήλθαν σε 173,2 εκατ. ευρώ με τον ΟΤΕ να ενισχύει κυρίως τις επενδύσεις σε δίκτυα σε Ελλάδα και Ρουμανία.
Σε ο, τι αφορά τις επιμέρους δραστηριότητες, το Δ' τρίμηνο ο ΟΤΕ προσέλκυσε 32.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με τις υπηρεσίες VDSL να είναι ήδη διαθέσιμες σε περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο ΟΤΕ συνέχισε να καταγράφει σημαντική αύξηση πελατών στις υπηρεσίες τηλεόρασης, οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ανέρχονταν σε 353.000.
Κινητή τηλεφωνία
Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα της Cosmote μειώθηκαν κατά 4,9%, με σταθερές τάσεις βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο. Επενδύοντας στη διατήρηση της υπεροχής του δικτύου της σε κάλυψη και ταχύτητα, το Δ' τρίμηνο 2014, η Cosmote επέκτεινε περαιτέρω το 4G δίκτυό της, το οποίο σήμερα καλύπτει το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Η εταιρεία, διαθέτει ήδη κινητό ευρυζωνικό δίκτυο 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced, σε επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο θετικό τρίμηνο μετά από 7 χρόνια
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε ότι «στη διάρκεια του 2014 πετύχαμε να σταθεροποιήσουμε τις επιδόσεις του Ομίλου, κυρίως χάρη στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, η οποία κατέγραψε το πρώτο θετικό τρίμηνο μετά από 7 χρόνια.
Χωρίς την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου θα ήταν σχεδόν αμετάβλητος στο τρίμηνο. Με πιο ευέλικτη οργάνωση και με εύρωστη χρηματοοικονομική δομή, κατορθώσαμε να ενισχύσουμε σημαντικά τόσο τη λειτουργική, όσο και την καθαρή κερδοφορία μας.
Παρά τις σημαντικά υψηλότερες επενδύσεις μας για την ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών της Ελλάδας, οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για το έτος ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 500 εκατ. ευρώ. Έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς, προχωράμε σε διανομή μερίσματος έπειτα από τέσσερα χρόνια».
Στάση αναμονής
Στο μεταξύ, στάση αναμονής τόσο για το ζήτημα του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ όσο και για την εξαγορά της NOVA τηρεί η διοίκηση του Ομίλου και η Deutsche Telekom. Oπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων «περιμένουμε την κυβέρνηση να μας διατυπώσει τη θέση της».
Για το ζήτημα της NOVA, ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το τοπίο στην αγορά χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο Όμιλος αίρει το ενδιαφέρον του για την εξαγορά: «Τώρα δεν είναι ο χρόνος για να κάνουμε κάποια κίνηση. Η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή τέτοια που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στις κινήσεις μας στην αγορά» είπε. Προσέθεσε μάλιστα ότι ο ΟΤΕ δεν θα πάρει καμία απόφαση για την κατάθεση ή όχι οικονομικής προσφοράς «αν το εξωτερικό περιβάλλον δεν σταθεροποιηθεί».
Αποσαφήνισε, πάντως, ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να απαντήσουν σε κάποια κίνηση ανταγωνισμού εάν δεν είναι σίγουροι για την κίνησή τους.
Υπενθυμίζεται, ότι ο ΟΤΕ είχε υποβάλει μη δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της Nova ύψους 250 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ το εύρος του τιμήματος προσαρμόζεται ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της Nova.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου