1/3/2015
Διψήφιες ι αποδόσεις για μετοχές και ομόλγα από τις αρχές του χρόνου
Οσοι δεν πίστεψαν στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και πόνταραν σε μετοχές και ομόλογα της χώρας μας αποκόμισαν διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες.
Γενικότερα, οι επενδυτές που διακράτησαν τους τίτλους τους -ή ακόμη και αύξησαν κατά τη διάρκεια των ημερών που σημειώθηκαν μεγάλες πιέσεις- τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και στην περίοδο των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές της είδαν με μεγάλη... ικανοποίηση τα αποτελέσματα των... Eurogroup.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Bloomberg, σύμφωνα με τα οποία η απόδοση του δείκτη Bloomberg Greece Sovereign Bond (των ελληνικών κρατικών ομολόγων δηλαδή) από την αρχή του 2015 διαμορφώνεται στο 9% (έφθασε μέχρι και το 11%), το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ 31 δεικτών σε κρατικό χρέος. Συγκριτικά με τους αντίστοιχους δείκτες των χωρών του Νότου, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε αυτές του πορτογαλικού (το οποίο εμφανίζει απόδοση 4,6%), του ιταλικού (3,58%), αλλά και του ισπανικού (2,13%). Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ελληνικός δείκτης βρέθηκε μέχρι το 100,80, το οποίο είναι 38% υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Σύγκριση
Το διεθνές πρακτορείο ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές της, η αγορά ομολόγων παρέμεινε σχετικά ήρεμη σε σύγκριση με το 2012. Σημειώνει ότι, μολονότι η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε μέχρι το 11,40% στις 2 Φεβρουαρίου, αυτή η εξέλιξη δεν είχε καμία σχέση με το 2012, όταν είχε εκτιναχθεί στο 44,21% και οι ομολογιούχοι συμφώνησαν να διαγράψουν 100 δισ. ευρώ σε ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην Ιστορία.
Ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής για την Ευρώπη στη Rabobank International, ανέφερε ότι «θα πρέπει να έχει κανείς πολύ γερό στομάχι. Οι υφιστάμενες αποδόσεις είναι πολύ καλύτερες, σίγουρα σε σχέση με άλλες αγορές χρέους. Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο για ένταση στη συνέχεια, αλλά όσο παραμένει στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης αναμένεται να είναι περιορισμένη».
Από την πλευρά του, ο Patrick Jacq, strategist σταθερού εισοδήματος της BNP Paribas, τόνισε ότι «η αγορά έχει αξιολογήσει τις εξελίξεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της ως πολύ εποικοδομητικές, όμως θα χρειαστεί μια πολύ πιο συγκεκριμένη συμφωνία».
Η συμφωνία
Οπως άλλωστε αναφέρεται στο Bloomberg, η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της έχει διάρκεια μόλις τέσσερις μήνες και οι αποδόσεις στα 3ετή ομόλογα στο 12,41% παραμένουν υψηλότερες από αυτές των 10ετών ομολόγων, υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Κερδισμένοι είναι και όσοι επενδυτές διατήρησαν ή ακόμη καλύτερα ενίσχυσαν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού έκλεισε τον Ιανουάριο στις 721,93 μονάδες, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2012, βρέθηκε μέσα σε 16 συνεδριάσεις στις 937,96 μονάδες ενισχυμένο σε ποσοστό 30%. Ενδεικτικές είναι οι αποδόσεις που κατέγραψαν τον Φεβρουάριο (με κλείσιμο 25/2) οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου -ο οποίος βρέθηκε στο... μάτι του κυκλώνα- αλλά και τα περισσότερα blue chips του ΧΑ. Για παράδειγμα στις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο +81% (στο 1,68 ευρώ), της Eurobank στο 58,18% (0,174 ευρώ), της Τράπεζας Πειραιώς στο 42,66% (0,739 ευρώ) και της Alpha Bank στο +33,64% (0,433 ευρώ). Από τα υπόλοιπα «βαριά χαρτιά», η ΔΕΗ βρέθηκε να κερδίζει 56,25%, ο ΟΤΕ 23% και ο ΟΠΑΠ 21,33%.
Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς, ο σύμβουλος επενδύσεων της TEC Group, Δημήτρης Τζάνας, θεωρεί ότι οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι είναι σε δύο κατευθύνσεις:
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου