15/7/2016
Του David Gardner
Το Ισλαμικό Κράτος είναι ευέλικτο, λειτουργεί σε πολλά μέτωπα και συνδυάζει τακτικές και άτακτες πολεμικές επιχειρήσεις. Είναι «πολιτικό και στρατιωτικό φαινόμενο» που εξαπλώνεται και που η Δύση δείχνει ότι δεν μπορεί να περιορίσει. Οι «ευκαιριακές» επιθέσεις και το θλιβερό έλλειμμα της Ευρώπης.
Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα φρικαλέο στο είδος των μαζικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν χθες το βράδυ στην Νίκαια: ήταν τόσο εύκολο να εκτελεστούν και τόσο δύσκολο να αποτραπούν.
Ένας δολοφόνος στο τιμόνι ενός φορτηγού βαρέου τύπου, που «όργωσε» μέχρι και δύο χιλιόμετρα μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην παραλία της Νίκαιας για να δει τα πυροτεχνήματα την Ημέρα της Βαστίλης, ένα διεθνές έμβλημα ελευθερίας.
Ένα κοινό που γιόρταζε, γεμάτο οικογένειες και –όπως έγινε γνωστό- έναν υψηλό αριθμό παιδιών μεταξύ των (μέχρι στιγμής) 84 νεκρών –η επιτομή της αδυναμίας.
Η Γαλλία, φυσικά, γνώριζε ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών που πιθανότητα εμπνεύστηκαν αυτή την κτηνωδία, την οποία εκτέλεσε Γάλλος πολίτης από την Τυνησία, σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία που επικαλέστηκε το Reuters –και όχι μόνο λόγω της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, που σκότωσε 130 ανθρώπους.
Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, και στον απόηχο της τζιχαντιστικής επίθεσης του περασμένου μήνα στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, οι γαλλικές διπλωματικές αποστολές στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και το Ίτσμιρ έκλεισαν και οι εθνικοί εορτασμοί ακυρώθηκαν βάσει «αξιόπιστων» τρομοκρατικών απειλών. Οι εορτασμοί της Ημέρας της Βαστίλης στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη στη Βηρυτό την Πέμπτη το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν σε περιβάλλον ασφαλείας άνευ προηγουμένου.
Η Γαλλία έχει υπάρξει σταθερός σύμμαχος στον εναέριο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνδράμοντας εκατοντάδες στρατεύματα, περιλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, σε επιχειρήσεις εδάφους και αέρος, τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ, καθώς και μια ισχυρή ειρηνευτική δύναμη 900 ανθρώπων στο Λίβανο. Και όλα αυτά, επιπρόσθετα της σημαντικής ανάπτυξης στρατευμάτων της σε όλη την Υποσαχάρια Αφρική.
Ευρωπαίοι και Άραβες αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας, τονίζουν ότι η Γαλλία έχει σταθεί η μεγαλύτερη πηγή Ευρωπαίων εθελοντών στις τάξεις ξένων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι τζιχαντιστές προσπαθούν εδώ και καιρό να ενθαρρύνουν δυσαρεστημένους μουσουλμάνους να προχωρούν σε δικές τους μεμονωμένες επιθέσεις κατά ευκαιριακών στόχων.
Αυτός ο τρόμος στην Νίκαια –ή η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο- φαίνεται να εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, ενώ οι περσινές επιθέσεις στο Παρίσι και οι φετινές στα αεροδρόμια των Βρυξελλών και της Κωνσταντινούπολης, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους που συνδύασαν με θανάσιμο τρόπο τακτικές τρομοκρατικές και καταδρομικές.
Κάποιοι αναλυτές επιχειρηματολογούν ότι το Ισλαμικό Κράτος χτυπάει τόσο μακριά εξαιτίας εμποδίων στα πεδία μάχης μέσα στο αυτοανακηρυχθέν χαλιφάτο του στη Συρία και το Ιράκ, καθώς ο συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ προσανατολίζεται στην ανακατάληψη των «πρωτευουσών» του, Ράκα και Μοσούλη, και διερευνά συνεργασία με τη Ρωσία για αυτό το σκοπό.
Όμως, το Ισλαμικό Κράτος άρχισε τις εκκλήσεις για μεμονωμένες επιθέσεις πριν από δύο χρόνια, όταν βρισκόταν στο απόγειο του momentum του και αποκτούσε ολοένα περισσότερα εδάφη. Οι εκκλήσεις αυτές πάντα αποτελούν κομμάτι της πρακτικής του Ισλαμικού Κράτους, η οποία είναι στρατηγικά ευέλικτη, διενεργείται σε πολλά μέτωπα και εναλλάσσεται μεταξύ τακτικών και άτακτων πολεμικών επιχειρήσεων ή και τις συνδυάζει.
Αλλά οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν παρότι τα εδάφη του ΙΚ συρρικνώνονται –και οι γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή.
Η ανταλλαγή πληροφοριών μέσα στους κόλπους της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι θλιβερά ανεπαρκής –παρά τις τρύπες που αποκάλυψε η επίθεση του Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες- και ενδέχεται πλέον να αντιμετωπίσει κι άλλους φραγμούς καθώς το ευρωπαϊκό μοντέλο συνεργασίας πιέζεται λόγω του Brexit και άλλων παραγόντων.
Ο δολοφόνος της Νίκαιας, σε κάθε περίπτωση, αν και έχει αναφερθεί ότι ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία για μικροεγκλήματα, δεν περιλαμβανόταν στη λίστα με τους υπόπτους που παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες. Οτιδήποτε προκύψει από την έρευνα αυτής της συγκεκριμένης αθλιότητας, ως πολιτικό και στρατιωτικό φαινόμενο που εξαπλώνεται ευέλικτα, το Ισλαμικό Κράτος μόνο υπό διωγμόν δεν είναι.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου