9/12/2020
Ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου στη γερμανική βουλή με αναφορές στην Άγκυρα, στον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Brexit. Και στα τρία θέματα παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει σε αποτελέσματα.
Σε ομιλία της το πρωί στη γερμανική βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αναφερομένη στο θέμα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ-Αγκυρας: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω».
Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, σήμερα η κ. Μέρκελ δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ. Ενδεχομένως αυτό να είναι μια ένδειξη, ότι η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.
Προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ;
Ανοιχτό άφησε η Άνγκελα Μέρκελ το κατά πόσο θα ξεπεραστούν στη Σύνοδο Κορυφής οι διαφωνίες με την Πολωνία και την Ουγγαρία σε ό,τι αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες επειδή διαφωνούν με τη διασύνδεση της παροχής βοήθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ με την τήρηση των αρχών που διέπουν το κράτος Δικαίου, όπως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ. Η καγκελάριος προειδοποίησε ότι ενδεχομένως η ΕΕ να λειτουργήσει το νέο έτος αρχικά με ένα είδος προϋπολογισμού έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά προγράμματα στον τομέα της έρευνας, της υγείας, της παιδείας και της νεολαίας να μην χρηματοδοτηθούν. Όπως δήλωσε, «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο».
Αναφορικά το Brexit η κ. Μέρκελ, δεν αναμένει ό,τι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα καταλήξουν σήμερα το βράδυ σε συμφωνία. Ενώ κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη και για μια άτακτη έξοδο της Μ. Βρετανίας, επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει μέσω μίας συμφωνίας να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμό.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου