Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Κέρδισε ή έχασε η Κύπρος στα πέντε χρόνια ένταξης στην ΕΕ;


7/5/2009

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ήταν ένα ιστορικό γεγονός με στόχο τη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας και της κυπριακής οικονομίας.

Έχουν δικαιωθεί όμως οι προσδοκίες ότι η ένταξη θα διευκόλυνε και την επίλυση του Κυπριακού; Μία αποτίμηση από τον ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτη Δημητρίου :

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πω ότι το πρώτο ευεργέτημα που απολαμβάνει η Κύπρος είναι αυτό της μεγαλύτερης ασφάλειας», επισημαίνει ο Παναγιώτης Δημητρίου στην Deutsche Welle. «Το δεύτερο είναι ότι οι προσδοκίες και οι ελπίδες του κυπριακού λαού μπορεί να μην έχουν δικαιωθεί εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί η Ε.Ε., διότι 27 κράτη δεν είναι εύκολο να έχουν μία σύγκλιση συμφερόντων, ώστε να πάρουν αποφάσεις στη βάση αρχών ανεξάρτητα από τα συμφέροντά τους - εν τούτοις η πολιτική εκτίμηση είναι ότι και πάλι χωρίς την Ε.Ε. οι προοπτικές για την εξεύρεση μιας σωστής λύσης του κυπριακού δεν θα υπήρχαν».

 
Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ευελπιστεί ότι η Ε.Ε. θα έχει την πολιτική βούληση να εμπλακεί άμεσα στο κυπριακό ζήτημα:

«Ακόμη αναμένουμε ότι η Ε.Ε. και τεχνοκρατική βοήθεια μπορεί και πρέπει να μας δώσει, και την παρουσία της (έστω και εκ του σύνεγγυς) στις συνομιλίες θα πρέπει να έχει και ακόμη και προσωπική ανάμειξη του ιδίου του προέδρου της Επιτροπής, του κ. Μπαρόζο ή οποιουδήποτε άλλου προέδρου της επιτροπής θα υπάρξει.»

Στη Σοσιαλιστική Ομάδα δεν συμμετέχει μέχρι σήμερα ευρωβουλευτής από την Κύπρο. Ζητήσαμε την άποψη του Δημήτρη Κωμοδρόμου, στελέχους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο οποίος φέτος θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ :

«Σαφέστατα η συμμετοχή μας στην ΕΕ με την ιδιότητα του κράτους-μέλους ενίσχυσε και ενισχύει σημαντικά την κρατική μας υπόσταση», λέει ο Δημήτρης Κωμοδρόμος: «Ενδυνάμωσε την Κυπριακή Δημοκρατία στο να διεκδικεί σε ό,τι αφορά το κυπριακό μία λύση, η οποία να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

 
Η ένταξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη θωράκισε την Κύπρο έναντι της κρίσης

Στις διαβουλεύσεις για την ένταξη της Κύπρου συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Δημητρακόπουλος ως αντιπρόεδρος, τότε, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θυμάται ότι η προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε μόνο υποστηρικτές στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο:

«Οπωσδήποτε υπήρχαν ορισμένες αντιδράσεις. Δεν θα έλεγα γενικές ή πολλές, υπήρχαν όμως αντιδράσεις, ότι δεν θα έπρεπε η Κύπρος να γίνει μέλος αν προηγουμένως δεν είχε λυθεί το κυπριακό. Οι αντιδράσεις τολμώ να πω ότι ήταν στοχευμένες ή εν πάση περιιπτώση οργανωμένες με την επιρροή της Τουρκίας, αλλά εκάμφθησαν τελικά...»

Θετικές ήταν οι επιπτώσεις της ένταξης και στην κυπριακή οικονομία, κυρίως στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Επιπλέον, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου, η ένταξη της Κύπρου και στην ευρωζώνη τον Ιούλιο 2007 θωράκισε εγκαίρως την κυπριακή οικονομία για το ενδεχόμενο διεθνούς οικονομικής κρίσης:

«Με την οικονομική κρίση η οικονομία της Κύπρου δεν θα μπορούσε να μην είχε κλονιστεί, εάν η Κύπρος δεν βρισκόταν στην ευρωζώνη» δηλώνει ο Κύπριος ευρωβουλευτής. «Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ενταχθεί στην ευρωζώνη και επομένως απολαμβάνουμε των ευεργετημάτων της ευρύτερης και συλλογικής αντιμετώπισης της παγκόσμιας κρίσης»

«Καλύτερα να είσαι Ιρλανδία, παρά Ισλανδία...», με αυτή τη ρήση που ακούγεται συχνά τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες, φαίνεται να συμφωνεί και ο υποψήφιος της ΕΔΕΚ Δημήτρης Κωμοδρόμος.

«Σαφέστατα η συμμετοχή ή μάλλον η αποδοχή της Κύπρου στην ευρωζώνη έσωσε το κυπριακό νόμισμα από την κρίση», δηλώνει ο υποψήφιος της ΕΔΕΚ στην Deutsche Welle. «Είναι κρίση οικονομική, είναι κρίση καπιταλιστική και είναι κρίση που οδήγησε τις χώρες που λειτουργούσαν απομονωμένα, όπως η Ουγγαρία και η Ισλανδία, στη χρεοκοπία. Βγαίνουμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις».


Πηγή Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου