Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Αγγλία: Έλλειψη προσωπικού λόγω ... Brexit


30/5/2021

Να ανοίξει η εστίαση, αλλά ...ποιος θα την ανοίξει; Στη Μ.Βρετανία ο κλάδος διαμαρτύρεται για τεράστια έλλειψη προσωπικού, λόγω του Brexit.

Περπατώντας στους δρόμους του Λονδίνου βλέπει κανείς εκατοντάδες μαγαζιά, τα οποία έχουν την χαρακτηριστική αγγελία «Ζητείται προσωπικό» κολλημένη στα τζάμια. Ο πατροπαράδοτος αυτός τρόπος αποδεικνύει τη δυσκολία των καταστημάτων εστίασης να βρουν προσωπικό στη μετά-Brexit εποχή και βέβαια εν μέσω πανδημίας. Στοιχεία της ένωσης καταστημάτων εστίασης και φιλοξενίας δείχνουν ότι σήμερα λείπουν στον κλάδο 188.000 εργαζόμενοι. Το παγκόσμιο γραφείο εύρεσης εργασίας ‘Broadbean Technology' κάνει λόγο για 82% πτώση των αιτήσεων στον κλάδο μέσα σε ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2020.

Βασικοί λόγοι που συντελούν στο φαινόμενο αυτό είναι η η πανδημία και το Brexit. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζεται ότι μέσα στο 2020 έφυγαν από τη χώρα πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, επιστρέφοντας στις γενέτειρές τους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 43% του εργατικού δυναμικού στον τομέα αυτόν ήταν ξένοι και όχι Βρετανοί- και μάλιστα σχεδόν οι μισοί από αυτούς πολίτες της ΕΕ- αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κενού που δημιουργήθηκε. Ακόμα, ένα κομμάτι των εργαζόμενων στην εστίαση αναθεώρησε τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, καθώς η πανδημία και η αναστολή εργασίας (furlough) για τόσο μεγάλο διάστημα οδήγησαν πολλούς από αυτούς να αναζητήσουν δουλειές με καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο;

Φορείς του κλάδου ανησυχούν ότι το κενό αυτό πολύ δύσκολα θα καλυφθεί. Για αυτό ζητούν ήδη από την κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα προς τους εργαζομένους, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός ο κλάδος και από μία «προσωρινή δουλειά φοιτητών» να αναδειχθεί σε χώρο καριέρας. Επιπρόσθετα, ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σύστημα έκδοσης εργασιακής βίζας, που καθόρισε μετά το Brexit, αφού με τον κανονισμό περί κατώτατου μισθού στις 25.600 λίρες αφήνει εκτός βίζας όλες αυτές τις ειδικότητες, που κυμαίνονται πολύ κάτω του συγκεκριμένου ορίου.

Ο χώρος της εστίασης και φιλοξενίας είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από την αρχή της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις απώλειες τον τελευταίο χρόνο να υπολογίζονται στις 53,3 δις λίρες. Στις 12η  Απριλίου ο κλάδος πήρε μία ανάσα, αλλά η έξαρση της ινδικής μετάλλαξης μπορεί να φέρει καθυστέρηση και να αποτρέψει το επόμενο βήμα χαλάρωσης, που έχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου.

Πηγή Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου