Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Μπάιντεν – Τζόνσον


10/6/2021

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά δια ζώσης στην Κορνουάλη την παραμονή της τριήμερης συνόδου κορυφής των G7 επισφραγίζοντας την «ιδιαίτερη σχέση» των δύο χωρών.

Σε μία ακτή του Ατλαντικού το 1941 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ υπέγραψαν την «Χάρτα του Ατλαντικού» και επισφράγισαν έτσι την κοινή πορεία των δυο χωρών στη μεταπολεμική εποχή.

Με τον ίδιο τρόπο 80 χρόνια μετά, σε μια άλλη ακτή του Ατλαντικού στην Κορνουάλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επικαιροποίησαν αυτή τη συμφωνία και επιβεβαίωσαν τη συνέχεια αυτής της «ιδιαίτερης σχέσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Η συμβολική κίνηση των δυο κρατών να ανανεώσουν το περιεχόμενο του ιστορικού κειμένου αποτυπώνει το θετικό κλίμα της συνάντησης και την απαρχή μίας ανανεωμένης συνεργασίας απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.


Παλιές τριβές, κοινές αρχές

Πριν από το τετ – α – τετ οι δυο ηγέτες εμφανίστηκαν ευδιάθετοι, με τον Μπόρις Τζόνσον να καλωσορίζει τον Τζο Μπάιντεν δηλώνοντας ότι «όλοι είναι απόλυτα ενθουσιασμένοι που είσαι εδώ μαζί μας» ενώ από την άλλη και ο Μπάιντεν σχολίασε χαριτολογώντας ότι «έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον πρωθυπουργό, και οι δυο παντρευτήκαμε γυναίκες πολύ ανώτερές μας». Κάπως έτσι έδειξαν την προθυμία τους να αφήσουν πίσω τριβές και σχόλια του παρελθόντος.

Όσον αφορά την ατζέντα της πολυαναμενόμενης συζήτησης, συμφώνησαν για τις κοινές αρχές των δύο κρατών στην προάσπιση της δημοκρατίας, την κλιματική αλλαγή, το διεθνές εμπόριο, τα θέματα διεθνούς ασφάλειας που απειλείται από Κίνα και Ρωσία και βέβαια στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία.


Βόρεια Ιρλανδία και πανδημία

Σύννεφο όμως παρέμεινε η κατάσταση στη Β. Ιρλανδία, όπου η εφαρμογή του Μπρέξιτ έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ ΗΒ – ΕΕ αλλά και αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την πρόθεσή του να προστατέψει την ειρήνη στην περιοχή και να διαφυλάξει τη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής». Οι πληροφορίες λένε ότι παρόλο που το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά δεν αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου ως ένδειξη της προσπάθειας που κάνουν και οι δύο πλευρές να παραμερίσουν τις διαφορές τους. Επί τάπητος τέθηκε ακόμα και η επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ των δυο χωρών το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέντευξη τύπου ο 78χρονος πρόεδρος συνεχάρη τη Βρετανία για την «υποδειγματική φιλοξενία» αλλά και την επιτυχία Τζόνσον στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε μάλιστα και στον πρίγκιπα Φίλιππο όπου σήμερα θα έκλεινε τα 100 του χρόνια, σεβόμενος τους θεσμούς και τις παραδόσεις της Βρετανίας.

Επίσης, εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταπολέμησης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό και ανακοίνωσε την άνευ όρων χορήγηση-δωρεά 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer προς 100 έθνη που τα έχουν ανάγκη, δίνοντας έτσι το στίγμα για τα θέματα που θα συζητηθούν αύριο στη σύνοδο κορυφής των G7.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου