9/6/2021
Χαιρετίστηκε από πολιτικούς και οικονομολόγους ως μείζον βήμα προς την αναμόρφωση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος και ιστορική εξέλιξη για την πάταξη της φοροαποφυγής στην οποία επιδίδονται οι πολυεθνικές αλλά και για τον τερματισμό του φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις χώρες. Φαίνεται, όμως, πως η συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο του G7 για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη φορολόγηση των πολυεθνικών παρουσιάζει κάποια κενά. Και από αυτά τα κενά θα μπορέσουν μάλλον να περάσουν κάποιες τεχνολογικές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ και να αποφύγουν τη φορολόγησή τους. Ανάμεσά τους εταιρείες πολλών δισ. δολαρίων, όπως οι Uber, Tesla, Twitter και Snap.
Η πρόβλεψη της συμφωνίας που ενοχοποιείται ως «κερκόπορτα» δεν είναι άλλη από το δικαίωμα που παραχωρεί η συμφωνία στις κυβερνήσεις να φορολογούν «το 20% των κερδών που προκύπτουν από ένα περιθώριο κέρδους άνω του 10% για τις μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις», όταν βέβαια οι πολυεθνικές έχουν πωλήσεις στις χώρες τους. Εμπειρογνώμονες επί θεμάτων φορολογίας επισημαίνουν ότι πολλές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Uber, Tesla, Twitter και Snap, δεν θα αποδώσουν φορολογικά έσοδα στα ταμεία των κρατών, καθώς είτε είναι ζημιογόνες είτε τα προ φόρων κέρδη τους είναι κάτω από το 10% που ορίζεται ως όριο. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι υπουργοί Οικονομικών του G7 έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην Amazon, για την οποία υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία μήπως τελικά περάσει κάτω από τα «ραντάρ» της συμφωνίας. Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου, αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων, δεν σημείωνε σημαντικά κέρδη μέχρι το 2017 και τα όποια κέρδη της ήταν πάντα κάτω από το όριο του 10%.
Σύμφωνα όμως με πηγές που μίλησαν στους FT υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι ειδήμονες του ΟΟΣΑ σχεδιάζουν να χειριστούν ως ανεξάρτητη οντότητα τη μονάδα υπηρεσιών νέφους στο Ιντερνετ της Amazon. Με το μέτρο αυτό θα διασφαλίσουν ότι η Amazon θα καταβάλλει εφεξής επαρκείς φόρους σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία. Κι αυτό γιατί τα έσοδα από τη συγκεκριμένη μονάδα της Amazon σημείωσαν άλμα 47% το περασμένο έτος, φτάνοντας στα 13,5 δισ. δολάρια, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους της ανήλθαν στο 30%. Κι όλα αυτά όταν οι υπηρεσίες λιανικής της Amazon εξακολουθούν να παρουσιάζουν περιθώρια κέρδους μόλις 3%. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που, όταν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας, εμπειρογνώμονες έσπευσαν να δηλώσουν στην εφημερίδα The Guardian ότι η Amazon θα καταφέρει να ξεφύγει και χαρακτήρισαν ακατάλληλο το όριο του 10% για τα περιθώρια κέρδους.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόβλεψη για τις «μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις» διασφαλίζει πως όλοι ανεξαιρέτως οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα πιαστούν στο «δίχτυ» της φορολογικής συμφωνίας του G7. Σημειωτέον ότι η μονάδα Ιντερνετ της Amazon ιδρύθηκε το 2006 και η εταιρεία δεν είχε διαχωρίσει τα οικονομικά αποτελέσματά της από εκείνα του τομέα λιανικών πωλήσεων μέχρι το 2015. Συνολικά τα έσοδα της Amazon σημείωσαν αύξηση 30% το περασμένο έτος και έφτασαν στα 45,4 δισ. δολάρια. Και βέβαια, από τη στιγμή που άρχισε να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της μονάδας υπηρεσιών Ιντερνετ, η μετοχή της έφτασε στη… στρατόσφαιρα σημειώνοντας διαστημικό άλμα 700%.
Πηγή
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021
Τεχνολογικοί κολοσσοί ξεφεύγουν από τον ελάχιστο εταιρικό φόρο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου