Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Μπλόκο στο Eurogroup της Τετάρτης


14/2/2012

Θα γίνει τηλεδιάσκεψη - Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις - Δυσπιστούν οι Γερμανοί μάνατζερ

Προπαρασκευαστικό Eurogroup βρισκόταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Τρίτης, ενώ η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αλλά θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω επιφυλάξεων των ευρωπαϊκών χωρών και δη του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ηλεκτρονικό μήνυμά του επικαλέστηκε λόγους «περαιτέρω τεχνικής προεργασίας», που πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και την τρόικα. Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο επίσης και για «έλλειψη πολιτικών βεβαιώσεων από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς», που δεν επιτρέπουν τη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ στην Αθήνα, στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά με επιφυλάξεις. Οι εταίροι, οι οποίοι θα καλωσορίσουν την υπερψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, θα ζητήσουν από την ελληνική πλευρά την ψήφιση εφαρμοστικού νόμου για τα μέτρα λιτότητας και επίσης τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ που «λείπουν» για να συμπληρωθεί το παζλ της λιτότητας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προωθήσουν τις διαδικασίες του ελληνικού PSI, ενώ θα ζητήσουν επίσης έγγραφες διαβεβαιώσεις των ελλήνων πολιτικών αρχηγών (των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά συγκεκριμένα) ότι τα κόμματά τους θα εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα του μνημονίου που ψήφισε η Βουλή.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, διάχυτη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδος από τους εταίρους και δη τους Γερμανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων που θα προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές δεν εγγυώνται την εξασφάλιση πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή του μνημονίου.

Οι εταίροι θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί είναι αδύναμοι να επιβάλουν την κομματική πειθαρχία που απαιτείται για την εφαρμογή των μέτρων. Γι' αυτό και στο τηλε-Eurogroup της Τετάρτης αναμένεται να παράσχουν τη ρητή στήριξή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου, εκτιμώντας ότι είναι η μοναδική που βεβαιωμένα εξασφαλίζει την άνετη στήριξη του ελληνικού Κοινοβουλίου, με τη σημερινή του σύνθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο αρμόδιος για Νομισματικά και Οικονομικά θέματα της ΕΕ επίτροπος Ολι Ρεν όσο και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, λίγες ώρες πριν από τη μετατροπή του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη, είχαν δηλώσει ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα εγκριθεί σύντομα.

Δυσπιστούν οι Γερμανοί μάνατζερ

Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας για την τελική έκβαση της προσπάθειας εξυγίανσης της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στους πολιτικούς κύκλους, αλλά επεκτείνεται και στους επιχειρηματικούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Manager Magazine, το 57% των Γερμανών μάνατζερ τάσσονται υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το περιοδικό φιλοξενεί συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Bosch Φραντς Φέρενμπαχ, ο οποίος ζητεί να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση (υποστηρίζεται ότι για τεχνικούς λόγους κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή) είτε οικειοθελώς είτε με... εξαναγκασμό.

«Ενα ερειπωμένο σύστημα αποτελεί δυσβάστακτο βάρος για μια κοινότητα αλληλεγγύης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φέρενμπαχ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου