Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ο σύμβουλος της Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ επικρίνει την πολιτική της τρόικας


2/10/2012

«Καταστροφική η λιτότητα για την Ελλάδα»

«H οικονομική θεραπεία-σοκ επιδεινώνει την κατάσταση», τονίζει ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ

Σκληρότατη κριτική στην πολιτική λιτότητας, η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα κατόπιν απαίτησης των δανειστών της, άσκησε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος από το 2004 του Συμβουλίου των Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο διαπρεπής οικονομολόγος συγκρίνει μάλιστα τη σημερινή κατάσταση σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα με την αντίστοιχη πολιτική το 1931 και το 1932 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Τότε είχαν γίνει από τον καγκελάριο Μπρίνινγκ τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν η ανεργία και ο πληθωρισμός στα ύψη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέζερ Κουρίερ» ο Μπόφινγκερ τονίζει ότι η λιτότητα δεν έχει κανένα νόημα για χώρες που βρίσκονται σε ύφεση και επισημαίνει: «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική θεραπεία-σοκ που ακολουθείται στη χώρα». Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να υποστούν η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία τη μοίρα της πατρίδας μας, εφόσον δεν αλλάξει πορεία η Ευρωζώνη.

ΛΑΘΗ. Ο διαπρεπής καθηγητής Οικονομίας στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα λάθη τα οποία έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι που επανέλαβε και σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv με την ευκαιρία της χθεσινής παρουσίασης του νέου του βιβλίου «Επιστροφή στο Γερμανικό Μάρκο;». Εκεί ομολογεί μεν ότι δεν αποτελεί η χώρα μας μια εύκολη υπόθεση, όμως για τη σημερινή της κατάσταση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η λανθασμένη θεραπεία. «Επιδιώξαμε να κάνουμε πολύ γρήγορα, πολύ μεγάλες περικοπές», τόνισε ο σύμβουλος της Καγκελαρίου και συνεχίζει: «Κανένα κράτος δεν προσπάθησε να υλοποιήσει μεταπολεμικά τόσο εκτεταμένα μέτρα λιτότητας χωρίς να έχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός του, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του». Κατά τον Μπόφινγκερ, θα έπρεπε να είχε επιδειχθεί μεγαλύτερη υπομονή και να έχει δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, η οποία μετεξελίχθηκε σε ένα παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά τις συνέπειες των υπερβολικών περικοπών. Ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ έπεσε εντελώς έξω στις προβλέψεις του, αφού τον Απρίλιο του 2011 πίστευε ότι το 2012 θα επανερχόταν η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υποτιμώντας έτσι το φρενάρισμα που η λιτότητα προκάλεσε στην οικονομία της χώρας.

Η ΕΞΟΔΟΣ. Εντελώς λανθασμένη είναι σύμφωνα με τον Μπόφινγκερ και η άποψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ ότι δεν προκαλεί πλέον τρόμο μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυξημένη εκροή κεφαλαίων από την Ιταλία και την Ισπανία και θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες των συγκεκριμένων χωρών. Για τον 58χρονο οικονομολόγο δεν χωρά αμφιβολία ότι σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη θα εντείνονταν ακόμη περισσότερο αυτά τα φαινόμενα και οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί θα έσπευδαν να σηκώσουν όλες τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες ενώπιον του κινδύνου να χάσουν τα χρήματά τους.
Ομως και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, χαρακτήρισε μάλιστα «απαγορευτικό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τη γερμανική οικονομία. Ο Τριτίν επανέλαβε κατά τη συνέντευξή του στη βερολινέζικη εφημερίδα «Τάγκεσπιγκελ» την πάγια θέση ότι πρέπει να περιμένουν οι Ευρωπαίοι της έκθεση της τρόικας, αναγνώρισε όμως πως «η πολιτική της λιτότητας έχει επηρεάσει περισσότερο από το προβλεπόμενο την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου